Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Povinný poslední rok školky odolává, dvouletí ale asi nebudou mít jistá místa

Autor: Zuzana Štíchová - 
11. dubna 2018
15:50

Poslanci dali v prvním čtení zelenou novele školského zákona. Napříč politickým spektrem podpořili zrušení povinných míst ve školkách pro dvouleté děti. Zákon prosadila minulá vláda, konkrétně ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Odpor se naopak zvedl vůči konci povinného posledního roku školky i konci bezplatného prvního roku školy. Všechny návrhy předkládal Václav Klaus ml. (ODS). Novela teď míří do sněmovních výborů, odolala i pokusu o „smetení ze stolu“.

S návrhem na zamítnutí všech tří částí novely přišel za ČSSD poslanec Antonín Staněk. Podporu ale nezískal, kromě několika kolegů z poslaneckého klubu sociálních demokratů byli ostatní členové dolní komory proti nebo se hlasování zdrželi. ČSSD logicky chtěla podržet původní verzi zákona, protože jeho autorkou byla jejich ministryně Kateřina Valachová.

Školky pro dvouleté, povinně i pro pětileté

Jedna ze tří částí novely má velké šance na schválení. Proti povinnému zřizování míst ve školkách už pro dvouleté děti, které mělo vejít v platnost v roce 2020, se postavila většina vystupujících, například Starostové. Starosta Kolína Vít Rakušan (STAN) připomněl problémy ve svém městě, které sotva splní kapacity pro tříleté děti. I pro ně přitom musí dostavovat zbrusu novou budovu.

„Na základě reprezentativního nezávislého výzkumu, podotýkám Akademie věd, víme, že většina občanů v České republice souhlasí a podporuje předškolní vzdělávání dětí mladších tří let. To jsou fakta. Já to beru tak, že to je úkol pro nás politiky na tuto poptávku zareagovat,“ hájila „svůj“ zákon Valachová (ČSSD).

Dvouleté děti do mateřských škol nepatří, není to dobré pro ně ani pro školky. A stejně tak není nutné, aby stát nařizoval povinnou školku pro všechny pětileté děti, jen to všem komplikuje život. Jsem rád, že Sněmovna náš návrh na zrušení těchto scestných představ podpořila,“ reagoval v prohlášení po jednání předseda ODS Petr Fiala, který je pod návrhem také podepsán.

Druhou částí novely je totiž zrušení povinné docházky do školky pro děti, které čeká poslední rok před nástupem do školy. Za tu, stejně jako za poslední bod novely, ale sklidila ODS spíše kritiku. Zrušena měla být i bezplatnost přípravných tříd na základních školách. Norma teď putuje k projednání do výborů, poté do druhého čtení.

agfor ( 11. dubna 2018 16:13 )

Pro dvouleré děti byly odjakživa jesle (zrušené dobytky z ODS) a další rok školky je zaveden jen kvůli cikánům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa