Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman radil Babišovi: Řešte vládu s komunisty a Okamurou. Krach s ČSSD ho překvapil

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
10. dubna 2018
20:35

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) jednal s prezidentem Milošem Zemanem o trablech při sestavování vlády, která by získala důvěru Sněmovny. Poté, co mu dala košem sociální demokracie, dostal se šéf hnutí ANO do slepé uličky. Od Zemana přitom dostal v minulosti čas na sestavení vlády do konce června. Prezident Zeman teď doporučil Babišovi pokračovat v jednání o vládě s SPD a komunisty. Zeman byl podle premiéra velice překvapen, že se nezdařila jednání ANO s ČSSD, přestože už existovala dohoda o programu a šlo pouze o personální otázky.

Schůzka Babiše a Zemana trvala na zámku v Lánech více než dvě hodiny. Oba státníci řešili především úskalí při hledání nové vlády, která by získala ve Sněmovně důvěru.

„Pan prezident mi doporučil pokračovat v jednání s KSČM a SPD,“ řekl premiér v demisi Andrej Babiš po schůzce. Od prezidenta prý žádnou lhůtu, do kdy má vládu dojednat, nedostal. Sám Babiš věří, že jednání půjdou půl roku po volbách rychleji. 

ANO proto svolá nejspíš na čtvrtek jednání předsednictva a celostátního výboru, kde by měli všichni členové další postup dohodnout. Až poté Babiš případné jednání s SPD Tomia Okamury a KSČM zahájí. 

Babiš stále trvá na tom, že je jediným kandidátem hnutí ANO na premiéra. V úterý se na tom usnesl i poslanecký klub hnutí. 

„Před volbami jsem byl jediný kandidát na premiéra, ta situace u mě byla stejná jako teď. S panem prezidentem jsme o tom vůbec nejednali,“ dodal ke společné večeři se Zemanem Babiš. 

Premiér v demisi se ani neobává, že by se mu začalo při případné spolupráci s SPD a KSČM bortit hnutí ANO a někteří poslanci by začali vypovídat poslušnost. Babiš podle svých slov respektuje výsledek voleb. 

Předsedu ODS Petra Fialu výsledek úterní schůzky mezi Zemanem a Babišem nepřekvapil. Koalice ANO – SPD – KSČM už dnes v praxi podle něj funguje. 

„Je na Andreji Babišovi, zda chce převzít zodpovědnost za vládu s extremisty a s komunisty,“ napsal svou reakci na Twitter Fiala. 

„Máme svobodné volby. Voliči projevili svobodnou vůli. Těžko můžeme dělat nějaký rozdíl mezi voliči, kteří projevili svobodnou vůli,“ dodal premiér. 

Například ministr dopravy a poslanec Dan Ťok přitom takovou variantu odmítá. Babišovi pohrozil, že pokud by se příští vláda opírala o podporu SPD, jako ministr by v ní být nechtěl a složil by také mandát poslance. Podobný problém by měla také eurokomisařka Věra Jourová. 

„S SPD máme stále zásadní rozdíl ohledně zákona o referendu. Bude o tom ještě debata,“ dodal k chystaným jednáním s hnutím Tomia Okamury Babiš.

Překvapený z výsledku jednání není ani předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, podle kterého pokračuje Miloš Zeman v hájení Andreje Babiše. 

Babiš dorazil za Zemanem jen pár dní poté, co zkrachovala jednání s ČSSD. Minulý týden ve čtvrtek předseda sociálních demokratů Jan Hamáček a jeho pravá ruka Jiří Zimola oznámili, že jim Babiš odmítl přepustit ministerstvo vnitra, což byla jedna z podmínek, aby vláda ANO a ČSSD podporovaná KSČM mohla vzniknout.

Zemana prý krach jednání překvapilo stejně jako Babiše. „Prezident měl ve středu večer pocit, jako my, že k té dohodě s ČSSD dojde. Nemůže si vysvětlit, proč to nedopadlo,“ tlumočil Zemanovo udivení Babiš, podle kterého byla nabídka pro ČSSD skvělá a velkorysá. 

Babiš přitom ČSSD nabídl celkem pět vládních křesel – ministerstvo práce a sociálních věcí, spravedlnost, ministerstvo zahraničí, zemědělství a rezort kultury. Mezi nabídnutými křesly Hamáčkovi se Zimolou vedle vnitra chyběly ale ještě finance. Babiš podle Hamáčka navíc odmítl i nabídku, aby ve vládě nebyli oba předsedové stran, čímž by se vyřešila i další z podmínek ČSSD, aby ve vládě nebyl trestně stíhaný politik.

Doporučení Miloše Zemana, aby Babiš jednal o vládě s SPD a KSČM, ČSSD zkritizovala. Podle jejího předsedy Jana Hamáčka by účast SPD ve vládě poškodila reputaci České republiky v Evropě. 

Do jednání o nové vládě se v úterý nečekaně vložil také šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Navrhl, aby vznikl kabinet všech sněmovních stran – vyjma ANO, KSČM a SPD, který by měl ve Sněmovně 85 poslanců. Takovou menšinovou vládu by podle představ Bělobrádka mohlo podporovat právě Babišovo hnutí. Lidovci, STAN, ODS, Piráti, TOP 09 a ČSSD budou tuto možnost řešit ve středu večer na společné schůzce.

Během příštích dnů se u prezidenta Miloše Zemana vystřídají i další zástupci stran. Ve středu odpoledne dorazí na zámek ve středočeských Lánech předseda KSČM Vojtěch Filip, ve čtvrtek pak šéf hnutí SPD Tomio Okamura. O termín má zažádáno také předseda lidovců Bělobrádek i šéf ODS Petr Fiala. A předseda Pirátů Ivan Bartoš. ČSSD o přijetí prezidenta nepožádala, což Zemana podle Babiše také překvapilo. 

Šéf KSČM Vojtěch Filip serveru iDnes.cz řekl, že by se v případě, že komunisté budou tolerovat vznik nové vlády, chtěli podílet na výběru nových ministrů, a to na rezortech spravedlnosti, zemědělství a zdravotnictví. Na ministerstvo spravedlnosti chce Filip prosadit odborníka – nestraníka, na kterém by se shodli komunisté s hnutím ANO.

„Budu to navrhovat hnutí ANO, zítra to chci říci panu prezidentovi, že by to byl odborník, na kterém by se shodly politické strany, které budou jednat o ustavení vlády. To by se týkalo i rezortů, kde může být někdo z ministrů ve střetu zájmů,“ cituje server Filipa.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 11. dubna 2018 19:35 )

V zemích platí jejich ústava, u nás naše. Demokratická žumpa nedostala od voličů mandát, dali jim jasně najevo, že už je ve ládě nechtějí. Pan prezident, na rozdíl od mnoha diskutujích zná naše zákony i naši ústavu.

flora ( 11. dubna 2018 15:21 )

Tak to si kavárenští na náměstích prochodí podrážky a vyřvou hlasivky . A ty podpisy si mohou šašci nakopírovat, aby jich měli ten svůj milion. Vždyť to stejně nikdo nebude kontrolovat Protože je od začátku , kdy byly vyhlášené výsledky voleb ,zcela jasné, že jediné přijatelná varianta je ta, že se moci zmocní ti, kteří volby prohráli. A odstrčí a zadupou vítěze voleb. O nic jiného celou dobu nejde

hejhej ( 11. dubna 2018 14:48 )

Krach s ČSSD pana prezidenta překvapil ? Většinu voličů ne. Vždyď ČSSD jednala podrazácka vůči ANO i když byli v koalici.Socani jsou podrazáci a vydřiduši , stejně jako dekratická žumpa. Ti, co si berou do huby komunisty by měli upřesňovat, zda nejde o ty, co nejvíce lidem za totáče škodili a pak se rozmístili do všech porevolučních stran a nejvíce otevírají huby a nadávají.

ANO_nam_bude_lip ( 11. dubna 2018 13:30 )

V zemích, kde platí zákony, má první pokus vítěz voleb, druhý ten, kdo byl druhý na pásce, třetí šéf parlamentu a potom nové volby. Ale my máme na Hradě chorobně mstivého ochlastu, který si ústavou vytírá (_!_). Tak se nediv.

kajineknahrad ( 11. dubna 2018 13:22 )

Ano, jsi blbec. Kdyby byl prezident chlap, už už dávno kopnul estébáka Babiše do řiti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa