Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Bělobrádek navrhl vládu šesti poražených. „ANO selhává,“ cupuje Babiše

Autor: simao - 
10. dubna 2018
12:45

ANO a potažmo přímo Andrej Babiš selhávají v povolebních vyjednáváních, zaútočili v úterý ve Sněmovně lidovci. Podle jejich šéfa Pavla Bělobrádka je chybou, že půl roku od voleb není domluvena vláda s důvěrou. KDU-ČSL tak přišla s návrhem na menšinovou vládu šesti stran, které skončily ve volbách daleko za Babišovým hnutím. Mimo hru chtějí nechat kromě ANO i SPD a komunisty. Podle šéfa ODS Petra Fialy však nejde v tuto chvíli o reálnou variantu, byť i o ní se jednat bude.

Lidovci přišli s návrhem na menšinovou vládu bez hnutí ANO Andreje Babiše - tvořila by ji šestihlavá koalice ODS (25 křesel ve Sněmovně), Piráti (22), ČSSD (15), KDU-ČSL (10), TOP 09 (7) a STAN (6 mandátů).

„My se domníváme, že jedno z těch řešení kromě toho, že ve vládě nebude člověk, který je obviněn ze závažného hospodářského trestného činu, tak také je tady možnost, aby byl pověřen někdo jiný - nejenom ze strany, která zvítězila ve volbách, ale že by mohl být i jmenován někdo z opozice. S tím, že opoziční strany, které nejsou radikální nebo extremistické, mají dohromady 85 hlasů,“ upozornil Pavel Bělobrádek.

85 mandátů proti 78 členům ANO

Podle Bělobrádka by měl dostat šanci sestavit vládu někdo jiný, než ANO. Po tom samém už dříve volal Petr Fiala z ODS, zástupce druhé strany ve volbách. Bělobrádek nyní přišel s konkrétními obrysy možné koalice. Česko si podle něj totiž zaslouží konstruktivní řešení a nebude prodlužovat stávající situaci bez vlády s důvěrou.

„Toto uskupení má více hlasů než hnutí ANO a hnutí ANO by mohlo eventuelně podpořit i takovouto menšinovou vládu, která by měla v sobě některé prvky z programu hnutí ANO, které by ostatní strany akceptovaly,“ podotkl šéf KDU-ČSL. Vítězné ANO získalo ve volbách 78 hlasů a šest stran ztrácí jen sedm mandátů. 

Fiala však dnes k Bělobrádkovu návrhu podotkl: „V tuto chvíli se domnívám, že taková varianta realistická není. Já zatím nevidím žádný posun v politické situaci.“

Bělobrádek: Nejsou tu jen dvě varianty

Lidovci však podle Bělobrádka dál prezentují svůj postoj, že jsou připraveni jednat o své účasti ve vládě, která nebude závislá na hlasech KSČM a SPD a ve které nebude obviněný člověk.

„Stejně tak jsme připraveni jednat o dalších variantách. KDU-ČSL odmítá, že by tady byly pouze dvě varianty - a to vláda s premiérem, předsedou hnutí ANO, nebo předčasné volby. Je tady celá řada dalších variant (...) chceme nabídnout další možnosti, o kterých by samozřejmě měly diskutovat jak zmíněné politické strany, tak prezident republiky, protože na něm to záleží, koho pověří sestavením nové vlády,“ podotkl Bělobrádek.

A zmínil i variantu vlády bez předsedů koaličních stran, kterou navrhoval během jednání ANO a ČSSD i šéf sociálních demokratů Jan Hamáček - ten však od ANO zaslechl jasnou odpověď. Jediným nominantem na premiéra je z ANO Babiš, který na začátku jednání s ČSSD uvedl, že to tak bude „až do smrti“. Jenže jednání s ČSSD nakonec právě kvůli kolizi v otázce Babiše krachla.

Lidovci: Půl roku po volbách není vláda. Velká chyba

Premiér v demisi jede dnes situaci řešit do Lán s prezidentem Milošem Zemanem. Na konzultaci by za ním vyrazil rád i Bělobrádek, který jako další z variant zmínil i polopolitickou, úřednickou vládu.

Vedle toho ve středu proběhne jednání parlamentních stran, na kterém Bělobrádek předloží návrh lidovců. „Myslíme si, že hnutí ANO zatím selhává v těchto vyjednáváních. V zásadě budeme už pomalu půl roku po volbách a pořád tady není stabilní vláda s důvěrou. A to je podle nás velká chyba,“ dodal Bělobrádek. Škodí to podle něj jak občanům ČR, tak i obrazu Česka v zahraničí. 

Šéf ODS Fiala pokračoval v kritice ANO po Bělobrádkovi. „Jsme si vědomi toho, jaké je rozložení politických sil a jak volby dopadly. Ne všichni jsou si toho vědomi. My tedy respektujeme, že hnutí ANO je vítězem voleb, ale získalo necelých 30 procent hlasů. Tedy ne všechny hlasy a ne všechny mandáty. A nezískalo mandát, aby si vytvářelo samo vládu a aby mělo automaticky nárok na to, že jeho předseda bude navěky premiérem, “ uvedl dnes ve Sněmovně.

Fiala: Babiš přivedl zemi do krize

I Fiala upozornil na to, že uběhl zhruba půlrok od voleb. Není vláda, ale je hlasovací většina ANO, SPD a KSČM, podotkl. „Hnutí ANO neprokázalo dost schopností, vůli, ochoty vyvořit demokratickou většinovou vládu,“ míní. „Tímto postupem hnutí ANO a Andrej Babiš dovedli naši zemi do politické krize. Je to politická krize, jestliže půl roku po volbách nemáme většinovou vládu,“ pokračuje Fiala.

Také podle ODS je potřeba co nejrychleji dospět k vládě opírající se o důvěru Sněmovny. „ODS se cítí být alternativou k hnutí ANO a ani za této situace nejsme připraveni vstoupit do jakýchkoli jednání o sestavení vlády, v jejímž čele by byla trestně stíhaná osoba,“ podotkl.

Faltýnek: Jedině Babiš

Fiala k tomu také doplnil: „Pokud jsem dobře informován, tak pořád platí, že hnutí ANO je připraveno podporovat Andreje Babiše v pozici premiéra.“ Na tahu je tak dle Fialy prezident Zeman, který má „všechny karty v ruce“.

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek pak jen o chvíli později potvrdil ve Sněmovně, že hnutí má jediného adepta na premiéra. „Hnutí ANO má na pozici premiéra jednoho kandidáta, a tím je Andrej Babiš,“ vzkázal.

hejhej ( 11. dubna 2018 11:39 )

Demokratická žumpa rozeštvává čím dál více. Začali se paktovat rok před volbama, když ANO získávalo preference, vytahovali na pana Babiše stále něco, jako nezdaněné dluhopisy, které vydal magor Kalousek,když se to provalilo, vytáhli Č.hnízdo. Výrok debila Bělobrádka je neuvěřitelný. Mají plnou hubu demokracie a neuznávají volby - kretémi. Jim stále nedochází, že je volilo mizimivé procento lidí, protože je už ve vládě nechtějí. Demokratická žumpa má hroší kůži a neustále se cpou tam, kde nejsou vítání a používají ke své špíně i žáky a studenty jako za totality- kopírují je- svi.ně.

marmat ( 11. dubna 2018 10:11 )

Ještě větší mamlas, než jsme doufali....nemoc, nebo Bartošek ??? Jeho voliči jsou z něj taky na prášky...

salto ( 11. dubna 2018 09:26 )

Ta křesťanská skrovnost z něj jenom kape. Lidi to je vůůůůl jako lev

marmat ( 10. dubna 2018 21:24 )

Už jak "nechtěl oligarchovi líbat prsten" jsme se všichni lekli...

marmat ( 10. dubna 2018 21:18 )

trkic :není moje gusto rejt do velmi nemocných lidí....ale zmena osobnosti zde proběhla jak pod vlivem (houbičky jsou milá verze).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa