Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Čejková promluvila o smlouvě na 180 tisíc. Ministr se bránil vyhazovy

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
10. dubna 2018
15:50

Sotva polovinu z maximální možné částky 181 500 korun. Tolik podle svých slov dává ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) své poradkyni a bývalé moderátorce Mirce Čejkové. Zaměstnání Čejkové prý navíc předcházelo propuštění deseti lidí, kteří brali dohromady 800 tisíc. Čejková a její kolega dostávají podle ministra zaplaceno dohromady zhruba 140 tisíc. Exmoderátorka a ministr to uvedli pro Blesk Zprávy po přednášce na Vysoké škole ekonomické v Praze. Serveru Info.cz později Milek oznámil, že ukončí spolupráci s Čejkovou během tohoto týdne.

„Pracuji ve firmách jako konzultant na řízení, strategickou komunikaci, strategický rozvoj a tak dále. I z toho důvodu jsem byla 21. prosince oslovena, zda bych nepřišla na ministerstvo zemědělství k ministrovi, abych mu v tomto pomohla. On je člověk z praxe a s věcmi, jako jsou média, zkušenost neměl,“ popsala Čejková, jak se k lukrativní smlouvě dostala.

„Služební zákon nějakým způsobem betonuje ten stav a ukázalo se, že je zapotřebí víc práce. Tak jsem ji vykonávala. Dostala jsem smlouvu na dohodu o pracovní činnosti, na kterou jsem inkasovala tu částku 75 tisíc za dva a půl měsíce. Teď přišla smlouva, která byla dohodou, že to bude pokrývat stejně, jen s nějakou rezervou,“ řekla Blesk Zprávám. První fakturu prý ale bude teprve posílat.

„Řekli nám, že to je standardní smlouva, která se dává s nějakým horním limitem. V rámci té smlouvy nebyla vyplacena žádná faktura, teď budu dávat první. Je to smlouva externí. Oni to vysvětlovali tak, že to je běžné a že se podíváme na to, jak je to normálně a bude se to nějakým způsobem redukovat. Tamto bylo DPP a toto je externí smlouva,“ přiblížila Čejková, která si jako moderátorka prošla Českou televizí, Novou i Primou.

„Vyhodil jsem deset lidí, ušetřil jsem“

Tříměsíční kontrakt odráží prý jednak intenzivní práci, kterou by Čejková jako poradkyně měla odvést. Dále ale také možnost, že Jiří Milek déle rezort řídit nebude. On sám prý o své budoucnosti s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) ale zatím nejednal.

„S panem Babišem jsem mluvil v neděli a řeč o tom, kdo a jak dlouho na kterém rezortu bude, nebyla,“ řekl k tomu Milek. „Přišel jsem na ministerstvo zemědělství a propustil jsem asi 10 lidí, kteří měli dohromady odměnu asi 800 tisíc korun. Já jsem si přijal dva lidi, kteří mají dohromady asi 140 tisíc korun měsíčně odměnu. Ta úspora je patrná. Řešil jsem to tak, jak bych to řešil v jakékoliv firmě,“ popsal a s nadsázkou lze říct, že splnil Babišovo heslo „řídit stát jako firmu“.

Blesk Zprávy se byly podívat na výkon ministra před studenty krátce po aféře s platem, se kterou přišla koncem minulého týdne MF Dnes. Na Vysoké škole ekonomické přednášel zhruba třem desítkám studentů o problematice českého zemědělství. Studenty například informoval o tom, že se chystá novela zákona o významné tržní síle, která by jasně měla určit výši marží. Nyní se totiž stává, že tuzemské výrobky zatíží prodejci výrazně vyšší marží než zahraniční a z českých se tak stávají dražší a hůře prodejné. Problematiku demonstroval na cenách másla, které vystrašily Čechy koncem loňského roku.

Řeč byla také o nové společné zemědělské politice EU. Česko podle Milka v té staré podobě nemělo vyjednané dobré podmínky. „Když jsme vstupovali, vyjednali jsme si malé dotace. To byl hlavní problém. Udělali jsme to ale špatně i tady doma. Dali jsme velkou část peněz na plochu, více jsme měli dát na živočišnou výrobu. Stalo se pro ně (zemědělce) jednodušší posekat hektar trávy, než chovat krávu,“ řekl na VŠE.

V otázce afrického moru prasat, který trápil vloni chovatele i v Česku, Milek přiznal, že šíření choroby má patrně na svědomí i člověk. Čeští chovatelé jsou prý ale na vysoké úrovni, co se týká zabezpečení chovů a hygieny.

halba ( 11. dubna 2018 16:47 )

Milek.Příznačné to jméno.Další,která dře jak kobyla.

disk ( 11. dubna 2018 01:45 )

To víš, že jo A zařídí to ten Japonec s e-shopem že? Raději si projdi češtinu, máš tam zbytečný "z" navíc Nazdar.

fotrpjotr ( 11. dubna 2018 01:32 )

180 tisíc za rok by bylo pro ni moc.

gladio ( 10. dubna 2018 23:10 )

jmenuje se to trestní zodpovědnost politiků a úředníků a havlofašistické mafie se tomu brání jako čert kříži prosazuje to SPD,proti jsou havlonáckové ods, topstan,kdu, zel čssd

gladio ( 10. dubna 2018 22:57 )

klidně je potrestejte,ale až postupně,tunel stamiliard mafiány ods, topstan,kdu,zel pro kolaboranty s nacisty katolickou sektu,rozkradení stovek podniků, zakázky jako casa,pandur,tatra,promopro,kuponová rozkrádačka, tunel české lotynky havloidů,zadlužení desítek bank mafiány ods, kdu, oda,...pražský okruh,openkrad,izip,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa