Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Okamura přiživil boj Soukupa s ČT „mafií“. Němcová Kavčí hory brání

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. dubna 2018
05:20

Do útoků proti České televizi se zapojili v poslední době Miloš Zeman, ale i poslanci Okamurovy SPD. Právě oni jako jediní na sněmovním výboru zvedli ruku proti zprávám o hospodaření a činnosti ČT za rok 2016. Ty teď míří na plénum, kde bude mít SPD nový prostor pro své „ostřelování nepřítele“ před kamerami. Okamura, který se nedávno pochlubil fotkou z večeře s Jaromírem Soukupem z TV Barrandov, se pustil do klesající důvěryhodnosti ČT. Ta však jeho kritiku odmítá.

Je to 135 korun měsíčně na domácnost, v úhrnu však takřka šest miliard ročně, co ČT získává na koncesionářských poplatcích, jednoznačně hlavní části svých příjmů. Platí je všichni, celkově pak ČT hospodaří ročně se sumou kolem sedmi miliard. A tahle částka dál leží v žaludku poslancům za Okamurovu SPD.

Povinné koncesionářské poplatky jsou jen jednou z věcí, které SPD u České televize kritizuje. Nyní se strana, která v minulosti navrhla dokonce zestátnění ČT, pustila i do poklesu důvěryhodnosti ČT na 63 procent – v roce 2013 činila 75 procent.

Budou argumenty okamurovců stačit k přesvědčení ostatních poslanců? Momentálně nikoli. Okamurovi věrní se o tom přesvědčili v momentě, kdy se na stůl Volebního výboru dostala Výroční zpráva o hospodaření ČT za rok 2016 a druhá zpráva o činnosti televize. Výborem obě bez problémů prošly, proti byli jen dva muži – „zabrušovač“ Miloslav Rozner a jeho kolega z SPD Lubomír Španěl.

„Lákavé“ útoky na ČT v přímém přenosu

Nyní míří obě zprávy o ČT na plénum Poslanecké sněmovny, kde kritika ČT nepochybně zazní znovu. Na program Sněmovny by se zprávy mohly dostat již v průběhu aktuální dubnové schůze. A i přes kritiku ČT, která zní vůči ČT z Hradu od prezidenta Miloše Zemana, se očekává, že obě zprávy projdou také Sněmovnou. Poslanci v minulém období je do voleb v říjnu 2017 projednat nestihli. Nyní stihnout musí a první krok k tomu byl učiněn.

„Já jsem s potěšením přijala, že výbor jednal věcně a rozhodl se velkou většinou pro schválení obou zpráv. Sněmovna je však jiné fórum než výbor. Budou tam kamery a bude to lákavější pro silná gesta, silné výroky. Očekávám, že tam ze strany právě třeba Tomia Okamury zazní výtky vůči ČT a možná se k němu ještě někdo přidá. Ale zároveň očekávám – a snad se nemýlím – že nakonec obě zprávy budou odsouhlaseny zhruba v poměru, v jakém na výboru prošly,“ řekla Blesk Zprávám členka výboru a bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Věcná debata na výboru mile překvapila výkonného ředitele komunikace a vnějších vztahů ČT Víta Koláře, který usedl vedle generálního ředitele Petra Dvořáka.

„Atmosféra byla přiměřeně kritická, ale všichni členové Volebního výboru se chovali velmi korektně, nevznášeli žádná témata, která by byla soukupovského typu. Atmosféra v plénu může být úplně jiná, samozřejmě bude záležet i na tom, kdy jednotlivé zprávy doputují na jednání Sněmovny, kolik poslanců a jací poslanci budou zrovna ve Sněmovně přítomni, protože projednávání zpráv se netěší nejvyšší účasti a prioritě,“ řekl Kolář Blesk Zprávám.

Čeká, že zatímco u zpráv o Českém rozhlasu byl průběh hladký a schváleny byly bez většího povšimnutí, u ČT bude situace přece jen dramatičtější. Kritika okamurovců ho však nechává v klidu. „Je to jejich svaté právo a asi to vyhodnotili jako důležité z hlediska vlastních voličů a jejich elektorátu,“ reaguje Kolář.

Právě Okamura si přitom kápl do noty se šéfem televize Barrandov Jaromírem Soukupem, který ve svých pořadech ostře útočí na ČT právě kvůli jejímu hospodaření a v Česku se kvůli tomu rozhořela válka televizí.

Němcová: Okamura potřebuje střílet na nepřítele

Podle Němcové přitom Okamura v této televizní válce zacílil zcela jasně. „Je to celé strategie Tomia Okamury, který si udělal nepřítele z ČT, naopak má přítele na Barrandově a potřebuje jakýmkoli způsobem ostřelovat toho svého nepřítele. Já osobně bych to nebrala až tak moc vážně, protože ty hlasy na volebním výboru byly jednoznačné, byla veliká převaha pro schválení této zprávy o hospodaření,“ míní Němcová.

Neschválit nadvakrát zprávu o hospodaření ČT vyzval přitom poslance prezident Zeman. A Němcová jeho útok odsuzuje. „Útok ze strany hlavy státu je opravdu závažný. Jednak k tomu pan prezident žádné kompetence nemá, samozřejmě může dát najevo svůj názor, ale vzkazovat, co by poslanci měli a neměli schvalovat, to už v této věci je trošku mimo a rozhodně to tedy znamenalo jednu věc – že pan prezident se zapojil do toho útoku na ČT,“ komentuje Zemanův útok Němcová, která byla první z těch, kteří se na Hradě během březnové inaugurace zvedli a demonstrativně odešli ze sálu.

Zeman si přál změny ve vedení ČT

V případě, že by zprávy o ČT nebyly ve Sněmovně nadvakrát schváleny, došlo by podle všeho k odvolání Rady ČT. A poté patrně i ke změně ve vedení televize, které rada volí. Generální ředitel Dvořák přitom obhájil svůj post loni. Miloš Zeman však na TV Barrandov uvedl, že by si změnu ve vedení ČT přál.

„Pan prezident dobře ví, že při odvolání Rady ČT by nově zvolená Rada mohla odvolat vedení ČT a zvolit své vlastní. To, že by ovládla ČT například trojkoalice, která tady už funguje – ANO, komunisté a Okamura –, je přitom zjevné,“ varuje poslankyně Němcová.

Právě poslanci ANO se však proti okamurovcům postavili ve výboru také. Zpravodajem zprávy o hospodaření ČT byl poslanec Patrik Nacher (ANO), ve výboru přitom sedí i známé televizní tváře – bývalí moderátoři Aleš Juchelka (dnes poslanec za ANO), který s Richardem Krajčem uváděl svého času hudební pořad Medúza, či Stanislav Berkovec (ANO), jenž výboru dokonce předsedá.

Další útok Okamury: Mluví o mafii

Samotný Okamura se při svém dalším útoku na ČT, který zveřejnil o víkendu na svém Facebooku, odvolává na Výroční zprávu o činnosti ČT za rok 2017. Upozorňuje na to, že podle tzv. indexu důvěryhodnosti se snížila důvěra v ČT.

„Důvěra v Českou televizi se dostala na historické minimum,“ uvedl Okamura s tím, že dle něj vrcholí trend započatý v roce 2014, kdy se důvěryhodnost stanice snížila poprvé. „Česká televize se však jakýmkoli změnám směrem k objektivnímu zpravodajství a průhlednému hospodaření brání. A naopak za veřejné peníze pomlouvá kritiky tohoto stavu, jako jsem já a SPD. Připomíná to mafii. Tristní je, že to dělají za peníze občanů,“ útočí Okamura.

ČT: Pokles důvěryhodnosti není fatální

Nad poklesem důvěryhodnosti ČT se nyní pozastavil ředitel Kolář. „Bavíme se o poklesu důvěryhodnosti, kterou mimochodem sami zveřejňujeme. Jiná média ji vůbec nezveřejňují, nebo ani neměří. Jedná se o pokles v řádu jednotek procent. Ano, klesá, trend je sestupný, ale týká se to všech tzv. starých médií. Těžko nějak tento trend náhle zvrátit. Doba taková je a musíme si uvědomit, že v kontextu evropských, ale i světových médií je důvěryhodnost ČT vysoká,“ řekl Blesk Zprávám.

Upozorňuje přitom třeba na fakt, že hlavní zpravodajská relace Události má vyšší důvěryhodnost než stejná zpravodajská relace BBC. „Ale ta čísla jsou relativní, nedá se ukazovat na to, když někomu poklesne důvěryhodnost o jedno procento, že jeho práce je špatná. Ani v rodině bychom se tak nechovali, kdybychom v někoho ztratili důvěru o jedno procento ze sta,“ podotýká Kolář a dodává: „Asi není fatální problém, i kdyby tento trend pokračoval tři roky za sebou. Samozřejmě že nám to jedno není, rádi bychom s tím něco dělali, ale doba je taková.“

Projdou zprávy o ČT Sněmovnou?

Současná doba však přinesla i protesty na podporu ČT a veřejnoprávních médií obecně, které vyvolal Zemanův útok na média během jeho inaugurace. „ČT se těchto protestů nijak neúčastnila ani je neiniciovala. Chápeme, že někteří lidé mají obavu při mnoha výrocích politiků a celkové politické situaci z toho, jaká bude budoucnost médií veřejné služby,“ vzkazuje Kolář.

Ohledně dalšího sněmovního postupu u zpráv o ČT pak dodává: „Je teď potřeba soustředit se také na zprávu k roku 2017, kterou jsme už Sněmovně předložili. A která bude brzy na jednání volebního výboru. Ten proces je nekonečný a každý rok se opakuje dvakrát.“

Poslankyně Němcová však věří, že zprávy o ČT vázající se k roku 2016 Sněmovnou projdou. „Zprávy se v hlavních parametrech, o kterých nás informovaly, nelišily od zpráv v předchozích letech a jestliže ty ostatní roky jsme považovali splnění hlavního úkolu vyváženosti a objektivity vysílání ČT za naplněné, tak teď by bylo divné, kdybychom říkali, že je to jinak,“ říká.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 11. dubna 2018 17:07 )

U Zdenkků HONKONGSKY.

marmat ( 11. dubna 2018 17:05 )

Ale rozeznají TENDENČNÍ/podjaté/ komentáře skryté do výstupu redaktorů-chytrolínů...Když se ve studiu střídá komentář Pečínky (profláklý Reflex)s komentářem ZasePečínky nedá se tomu NEROZUMĚT!!!

marmat ( 11. dubna 2018 16:57 )

REJPETE - to jsou tam VŠICHNI...proruský, proKalouskový, pro Bakalovský=tendenční tudíž ULTRAsvobodní !!!§ Asi jste poslouchal kolenem.

marmat ( 11. dubna 2018 16:53 )

Takovou VOLOVINU máte asi z Václaváku...a Čapí hnízdo chce řídit z Kavčích hor Dvořák..a snad je to komplet ???

halba ( 11. dubna 2018 16:39 )

Na Primě bylo jak za krádež rohlíků dostal 15 měsíců.Němcová furt nic?Asi se to promlčelo hned jak je šlohla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa