Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zeman žaloval „svini“ kvůli rakovině. Jeho právník s žalobou o pět milionů cukl

Autor: simao - 
10. dubna 2018
10:20

„Je svině, protože tohle se nedělá.“ Takto zostra počastoval prezident Miloš Zeman brněnského komunálního politika Svatopluka Bartíka, který na Facebooku rozšířil zprávu o prezidentově údajné rakovině. Bartíka začala prošetřovat policie, Zeman chtěl u civilního soudu omluvu a pět milionů jako bolestné. S žalobou však teď jeho právní couvá a jeho právník žádá její pozastavení, upozornil web Aktuálně.cz.

„Má rakovinu, metastáze na více místech. Svoji diagnózou zná už cca tři týdny. Léčbu odmítl. Prognóza 3-7 měsíců.“ Listopadový třaskavý příspěvek na sociální síti od Svatopluka Bartíka z doby před prezidentskými volbami vyvolal na Hradě nebývalý odpor.

A celá záležitost neutichla dodnes. Hrad se rozhodl bránit soudní cestou. „Tvrzení v předmětném statusu žalobce nejen hrubě urážejí, ale jsou také zcela nepravdivá, difamující povahy a zcela zásadně negativně ovlivňují vážnost a čest žalobce, prezidenta republiky, stejně jako jeho mediální obraz ve společnosti,“ uvedl podle Aktuálně.cz Zemanův právník Marek Nespala v žalobě na brněnského radního za Žít Brno.

Hrad žádá pozastavení žaloby o pět milionů

Bartík přitom dle Zemanova dřívějšího vyjádření pro Blesk zaslouží „nejhlubšího trestu“. Prezident v této souvislosti vzpomněl slova exministra kultury Pavla Dostála, který mu prý říkával: „Miloši, s domovnicí se nediskutuje.“ „A domovnice, která pokřikuje na pavlači jako pan Bartík v Brně, je hodna toho nejhlubšího trestu. A víte jaký to je? Ignorovat ji,“ dodal Zeman.

Jenže vedle tohoto „ignorování“ se o Bartíka na popud Hradu začaly zajímat státní orgány. Sám prezident na TV Barrandov oznámil, že Bartíka zažalují o omluvu a pět milionů korun. Právě kolem této žaloby na ochranu osobnosti nyní přišel Zemanův právník Nespala s tím, aby Městský soud v Brně projednání případu přerušil, uvedlo Aktuálně.cz.

Video  Vypadá nemocně, říká, že je zdráv: Tak šel čas s fyzičkou Miloše Zemana  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Odborníci se diví, že u Zemana vzdali boj

Právníci však na brněnského komunálního politika podali také trestní oznámení, které už policie začala prošetřovat. Bartík je tak nyní podezřelý z trestného činu pomluvy a hrozí mu až dva roky vězení, radním městské části Brno-střed ale zůstává, nejal se přitom návrh KSČM na jeho odvolání.  

Nespala tak nyní vysvětluje, proč chce soudní tahanice ohledně ochrany osobnosti přerušit. „Právě v trestním řízení bude otázka míry zavinění žalovaného předně řešena,“ řekl právník Aktuálně.cz.

Odborníci, oslovení webem, se však tomuto postupu diví.  „Civilní řízení má prakticky vždy přednost (...) Žalobce si asi neuvědomil, že bude muset v civilním řízení dokazovat svoje tvrzení, tedy perfektní zdravotní stav,“ uvedl advokát Václav Vlk.

Zeman mluvil o rodině i „blbcích a lhářích“

A to je možná to, oč šlo Bartíkovi. Podle něj totiž nyní stačí, aby Zeman předložil kompletní zdravotní posouzením, na což má dle žalovaného společnost u prezidenta nárok. Zeman však zprávu o svém zdraví soudu nedodal, upozornilo Aktuálně.cz.

V pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech přitom Zeman také sdělil, jak na tuhle zprávu o jeho údajném zdravotním stavu reagovala jeho rodina: „Moji nejbližší už mají trénink, pane redaktore. Společnost rozděluji na blbce a lháře na jedné straně a slušné lidi, kterých je většina, na straně druhé.“

Co se zdraví týče, Zemana dle jeho slov nadále trápí hlavně polyfunkční neuropatie dolních končetin, kvůli které dál chodí o holi a vážné problémy mu činí chůze po schodech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

presnetak ( 10. dubna 2018 14:59 )

fugas77:Čas ukáže, jak se věci mají, k tomu žádný soud netřeba...

astala ( 10. dubna 2018 14:55 )

To ne, přehled fotek je bídný.

astala ( 10. dubna 2018 14:47 )

Furunkl

astala ( 10. dubna 2018 14:45 )

Copak se děje že to zrušil?

ronyI ( 10. dubna 2018 14:17 )

Nejlíp nevypadá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa