Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poslanci si zaletí do Vietnamu, Kolumbie i Peru. Nejdražší budou cesty Zaorálka

Autor: bel, AKu - 
10. dubna 2018
05:00

Poslanci i letos vyrazí na řadu zahraničních cest. Ty jsou často kritizovány pro značné náklady a pochybný význam, neboť v řadě případů není jasné, zda se jedná skutečně o pracovní cestu, nebo pouhý výlet za peníze daňových poplatníků. Exotických destinací sice v plánu zákonodárců ubylo, náklady na cesty se nijak nezmenšily.

Indii, Blízký východ, Koreu či Nepál už poslanci v rámci svých výjezdů navštívili. V plánu pro letošní rok se sněmovní výbory drží více při zemi a jejich členové hodlají cestovat více po Evropě. Přesto na všechny zahraniční cesty půjde skoro 30 milionů, z toho 12,5 milionu korun jen na výjezdy sněmovních výborů. „Tyto sumy se za posledních pět let rámcově nemění,“ sdělila Martina Lustigová z kanceláře Poslanecké sněmovny.

Migrace i vykopávky

Někteří poslanci se ale podívají i dál za hranice Evropy. Například bezpečnostní výbor vedený Radkem Kotenem (53, SPD) má v plánu navštívit poslance v Súdánu, odhad nákladů pro čtyři členy delegace je 600 tisíc. A zdůvodnění cesty? Jednání s tamními představiteli o migraci ze subsaharské Afriky. Jak už to ale bývá, dojde i na volnější program. V návrhu poslaneckých cest se objevuje i návštěva tamních archeologických nalezišť.

Vůbec nejnákladnější cestu má v plánu zahraniční výbor vedený Lubomírem Zaorálkem (61, ČSSD). Za milion korun má podniknout cestu po Kolumbii a Peru, kde chtějí poslanci podpořit dodávky letadel pro tamní letectvo. Pěkné vzpomínky na výlet do Peru má třeba exposlankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová (67), která cestovala s kolegy poslanci ve člunu po Amazonce. „Pro nás to byla atrakce, i když to de facto nebyla projížďka, protože jsme jeli na návštěvu jednoho indiánského kmene,“ zavzpomínala pro iDnes.cz. S indiány se pak bavili o lidských právech. Zda dojde i letos na podobný výlet, na to Zaorálek  neodpověděl.

Do Polska jen o o trochu levněji než do Japonska

Neprošla však cesta výboru pro životní prostředí za 750 tisíc do Zambie, který měl v africké zemi řešit ekoturistiku. Důvod zrušení cesty ani náhradního plánu jeho šéfka Dana Balcarová (57, Piráti) nesdělila. Výbor má přitom letos na cestování vyčleněn rovný milion. Naopak do Kazachstánu by se měla podívat zemědělská delegace vedená Jaroslavem Faltýnkem (55, ANO). „Kazachstán poptává genetický materiál chovných zvířat a technologie v oblasti pivovarnictví,“ zní ve vysvětlení cesty s odhadem nákladů 400 tisíc.

Odhady nákladů na cestu do Číny či do Japonska vládním speciálem jsou v obou případech 300 tisíc korun. Je tak s podivem, že poslanecké delegace cestují do okolních zemí jen o maličko levněji. Například cesta na Slovensko pro čtyři poslance v kombinaci vlak a mikrobus vyjde na 50 tisíc korun, do Rakouska a Německa stejným způsobem 100 tisíc, a do Polska (bez uvedení způsobu - cesty) dokonce 200 tisíc korun!

Kam mají letos namířeno ostatní? 

Výbor pro Evropské záležitosti

Předseda: Ondřej Benešík (KDU-ČSL)

Počet výjezdů: 3-4

Rozpočet na cesty: 1,2 milionu

Nejnákladnější cesty: Kanada (750 tisíc)

Bezpečnostní výbor

Předseda: Radek Koten (SPD)

Počet výjezdů: 2

Rozpočet na cesty: 850 tisíc

Nejnákladnější cesty: Súdan (600 tisíc)

Zemědělský výbor

Předseda: Jaroslav Faltýnek (ANO)

Počet výjezdů: 2

Rozpočet na cesty: 600 tisíc

Nejnákladnější cesty: Kazachstán (400 tisíc)

Zahraniční výbor

Předseda: Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Počet výjezdů: 3 – 4

Rozpočet na cesty: 2,3 milionu

Nejnákladnější cesty: Peru a Kolumbie (1 milion Kč) a USA (750 tisíc)

Výbor pro vědu a vzdělávání

Předseda: Václav Klaus ml. (ODS)

Počet výjezdů: 2

Rozpočet na cesty: 1 milion

Nejnákladnější cesty: Vietnam (700 tisíc)

Výbor pro obranu

Předseda: Jana Černochová (ODS)

Počet výjezdů: 2

Rozpočet na cesty: 700 tisíc

Nejnákladnější cesty: Litva a Estonsko (400 tisíc)

ad-ga ( 10. dubna 2018 10:28 )

Co tam chtějí vyjednávat a poznávat? Nejdražší dovolená darmožroutů.

havran2 ( 10. dubna 2018 08:36 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa