Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komunisté: Babišovu vládu jsme ochotni tolerovat, nikoliv podporovat

Autor: ČTK, mah, jer - 
7. dubna 2018
08:09

Pokud předseda ANO a premiér v demisi Andrej Babiš dostane od prezidenta Miloše Zemana druhý mandát k sestavení vlády, je KSČM připravena jednat s ním o programu. Věci, které jsou projednané už z dřívějška, považuje za vážně dohodnuté. Na tiskové konferenci po sobotním jednání ústředního výboru KSČM to řekl předseda strany Vojtěch Filip. Jednání s Babišem o sestavení vlády tento týden ukončili sociální demokraté.

Pokud by obě strany našly programovou shodu, hlasovala by KSČM při hlasování o důvěře vládě pravděpodobně pro. „Ten náš princip je, aby Česká republika měla vládu s důvěrou,“ prohlásil Filip. Komunisté jsou podle něj vzhledem k programovým rozdílům v zahraniční a bezpečnostní politice i v daňové oblasti ochotni udělat hodně pro to, aby vznikla vláda s důvěrou a tolerovat ji. „Nikoli ji podporovat,“ uvedl. „My jsme ochotni udělat ten krok jenom při vzniku a potom už jenom tu toleranci. V té toleranci je samozřejmě to, že jednotlivé kroky si necháváme právo kritizovat, předkládat vlastní návrhy, nejsme součástí vlády, nejde nám o žádné posty, to zdůrazňuji,“ řekl Filip.

„Ale jsme zvědavi, jakým způsobem bude hledat (Babiš) partnera k té většině, protože poslanecký klub KSČM spolu s poslanci hnutí ANO nedávají potřebnou většinu pro vyslovení důvěry vládě,“ poznamenal Filip.

Výbor se v sobotu podle Filipa zabýval i tím, že by vládu současně podpořilo také hnutí SPD. Podotkl, že to není komfortní postavení jak pro KSČM, tak pravděpodobně i pro Babiše. Na druhou stranu je však podle něj nutné respektovat, že je to jedna z variant. Podotkl, že se špatně hledá programová shoda s výjimkou podpory zákona o referendu.

„Já jsem přesvědčen, že důležitý krok můžeme udělat a můžeme říct něco dalšího až po setkání premiéra Babiše u prezidenta republiky, s čím přijde od něj,“ dodal Filip. Také on by se měl s prezidentem setkat. Na dotaz novinářů řekl, že termín zatím stanoven není, schůzka by se podle něj mohla uskutečnit do konce týdne. Chce znát prezidentův názor na vyjednávání o vládě a chce s ním také doladit prezidentovu účast na sjezdu KSČM 21. dubna v Nymburce.

marmat ( 7. dubna 2018 23:49 )

pletete se ... i jejich stará garda přeběhne k ANO .Oslovil mnoho důchodců a naprosto konkrétními kroky .

marmat ( 7. dubna 2018 23:45 )

Pomyšlení na POUZE na assistenci KSČM zvedá lidem, kteří je zažili od svého dětství pajšl...A pokud jste to zapomněli, pusťte si soudruzha Skálu...rozpálí Vás do běla !!!

marmat ( 7. dubna 2018 23:42 )

Rychle NOVÉ VOLBY...takových 2-3 jalových příživníků se zbavíme...Ještě předevčírem to nebylo tak zřejmé...ale tento "drahý tah" má teprve nyní smysl !!!

arne100 ( 7. dubna 2018 11:22 )

Zdenek je tu.Zdenku vyměn si trencle nějak zapácháš nevím jestli je to hubou nebo spoďárama

2626 ( 7. dubna 2018 11:21 )

Znovu k volbám, kéž by komouši dostali míň než předtím, tahle šaškárna bude pořád dokola, moc jim narostl křidýlka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa