Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Deb*l“, křik a koblihy. ČSSD odmítla na sjezdu vládu s Babišem, delegáty zmátla tlačítka

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, všm, Zuzana Štíchová - 
7. dubna 2018
17:20

Sobotní sjezd ČSSD potvrdil konec vyjednávání o vládě mezi ANO a sociální demokracií. Delegáti na zasedání rovněž vybrali zbývající členy vedení k předsedovi Janu Hamáčkovi a statutárnímu místopředsedovi Jiřímu Zimolovi. Po technických obtížích hlasovali i o zrušení kvót pro ženy na kandidátkách. Blesk Zprávy byly na místě a vše sledovaly online.

  • Konec jednání s ANO potvrdilo v pátek jednomyslně předsednictvo ČSSD, delegáti to vzali na vědomí a souhlasili.
  • Sociální demokraté odstoupili od jednání kvůli tomu, že ANO nepřistoupilo na žádnou z variant společné vlády, která by vyloučila trestně stíhaného předsedu ANO v roli premiéra. Babiš tvrdí, že ČSSD stála pouze o křeslo ministra vnitra pro Hamáčka.
  • Řadovými místopředsedy ČSSD budou pardubický hejtman Martin Netolický, poslanec Jaroslav Foldyna, krajská radní z Vysočiny Jana Fialová a poslanec Roman Onderka.

Sjezd ČSSD jedná o Babišovi i kvótách
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
17:45
7. 4. 2018

Za Blesk Zprávy děkuji za pozornost a těším se na viděnou u některé z dalších politických událostí. Už v úterý opět jedná Poslanecká sněmovna a slib složí nástupce Bohuslava Sobotky. Za 14 dní pak mají svůj sjezd komunisté. Hezký víkend.

17:41
7. 4. 2018

40. sjezd ČSSD tím skončil. Trval dva dny, netradičně se ale natáhl od února do dnešního dne. Znamenal potvrzený konec pro expremiéra Bohuslava Sobotku, poněkud překvapivý konec exministra Milana Chovance a nástup kdysi sestřeleného „pučisty“ a exhejtmana Jiřího Zimoly. Kontroverze vzbudilo částečně zvolení názorově vyhraněného poslance Jaroslava Foldyny na post místopředsedy.

17:37
7. 4. 2018

„Jsem rád, že je vedení pestrobarevné. Diskuse bude košatá a bude to, veřím, ku prospěchu. Sociální demokracie zůstává v opozici. Práce nebude jednoduchá, týdny vyjednávání ale nebyly marné. Ujasnili jsme si priority, a to bude materiál i munice do budoucna. Přetavíme je v zákony,“ řekl na tiskové konferenci po ukončení sjezdu ještě předseda Jan Hamáček.

17:14
7. 4. 2018
!

Odjelo už tolik delegátů, že sjezd není usnášeníschopný. Hlasování o zákazu spolupráce s Okamurovou SPD a dalších návrzích tak přejde na ústřední výkonný výbor.

16:55
7. 4. 2018

Debata se po schvalování stanov a dovolení vedení přesunula k vyjednávání o vládě. „I kdyby nám dal nějaké ministerstvo vnitra, já jsem přesvědčen, že bychom se neměli k tomu stolu vrátit,“ míní exministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

16:52
7. 4. 2018

Pátý místopředseda zvolen nebyl a zvolí ho až Ústření výkonný výbor ČSSD.

16:48
7. 4. 2018

Onderka oficiálně získal 227 hlasů, zvolen byl o 5 hlasů. Antonín Staněk, olomoucký primátor, získal o 10 hlasů méně a o čtyři hlasy mu zvolení uteklo. Ostatní získali ještě méně.

16:46
7. 4. 2018
!

Roman Onderka byl zvolen podle informací Blesk Zpráv místopředsedou ČSSD v druhém kole.

16:43
7. 4. 2018

Nevalná je aktuálně účast delegátů v sále. Není jasné, zda už odjeli, nebo se nacházejí pouze mimo sál.

Sál na sjezdu ČSSD se pomalu vyprázdňuje. Už na začátek nepřijela více než stovka delegátů. 7.4.2018
16:29
7. 4. 2018

Ze stanov zmizí také nákladné korespondenční hlasování, které bude nahrazeno elektronickým.

16:20
7. 4. 2018

Kvůli nedostatku delegátů neprošel návrh na zrušení kvót pro ženy a mladé, přestože pro něj zvedla ruku valná většina přítomných. Nebylo to ale 60 % všech delegátů. Naopak sjezd v podstatě zrušil tzv. primárky, tedy nominace regionů na kandidátní listiny. Regiony nebudou už mít při tvorbě kandidátek poslední slovo, leda by sjezd do budoucna rozhodl jinak.

16:05
7. 4. 2018

Probíhá druhé kolo volby místopředsedů. Ze čtyř kandidátů by měli vzejít dva poslední členové vedení.

15:43
7. 4. 2018

Vše vychází z technické novinky, kterou ČSSD využívá na sjezdu poprvé. „Systém, který jste zvolili pro hlasování, se používá na studentských kolejích při výběru oběda,“ obul se do organizace jeden z delegátů.

Hlasovací zařízení, novinka na sjezdu ČSSD Hlasovací zařízení Jiřího Dienstbiera.
15:41
7. 4. 2018

Série hlasování probíhá už desítky minut. Někteří delegáti se ale rozhodli všechna zpochybnit, neví, jak kontrolovat, zda svůj hlas skutečně pomocí elektronického zařízení odeslali. Dochází tak k vysvětlování, že zařízení musí blikat zeleně, některým ale bliká či svítí oranžově a červeně. „Budeme za šašky před celou českou veřejností,“ prohlásil k možnosti všechna hlasování opakovat už trochu podrážděně hejtman a místopředseda Martin Netolický.

Předseda strany Jan Hamáček se snaží vysvětlit kritikům, že lepší varianta neexistuje. Kvůli stovce chybějících delegátů ale zřejmě ke komplexní změně stanov nedojde, musí ji totiž odsouhlasit tři pětiny všech delegátů. Zhruba pětina chybí. Delegáti sjezdu se stále hádají. Jedna z delegátek si stěžuje, že nefunkční zařízení vrátila a nedostala nové.

Na sjezd bylo pozváno 557 delegátů. Na začátku se dostavilo 467 delegátů, nyní je jich jen 423.

14:38
7. 4. 2018

Už několikrát přišlo na přetřes hnutí ANO. Organizátory ale zřejmě inspirovalo a v sále se rozdávaly koblihy. Jejich rozdáváním přitom proslul právě Andrej Babiš.

Koblihy na sjezdu ČSSD. Inspirace Babišem? Koblihy na sjezdu ČSSD. Inspirace Babišem?
14:20
7. 4. 2018

Perla z debaty o kvótách v ČSSD: „Pokud se o Andreji Babišovi mluví jako, že ho stvořila ODS. My jsme stvořili Piráty.“

14:18
7. 4. 2018

Potvrzeno. Delegáti odevzdali 458 platných lístků. 255 hlasů získal Foldyna, 245 Netolický, uspěla i Fialová s 287 hlasy. Čtyři kandidáti postupují do druhého kola: Jaroslav Dvořák, Roman Onderka, Antonín Staněk, Jana Vajdíková. Favoritem je Onderka se Staňkem.

„Snad nezklamu vaši důvěru, někoho jsem zklamal už tím, že jsem byl zvolen,“ rýpl si opět Foldyna.

14:12
7. 4. 2018
!

Novými místopředsedy ČSSD jsou zatím neoficiálně Jaroslav Foldyna, Martin Netolický a Jana Fialová. Všichni tři uspěli už v prvním kole.

Kandidát na místopředsedu ČSSD Jaroslav Foldyna hovoří na sjezdu strany 7. dubna 2018 v kulturním domě Střelnice v Hradci Králové
14:05
7. 4. 2018

Matěj Benda, který se vzdal boje o místopředsednický post, požádal delegáty, aby mohl protáhnout svůj příspěvek ze standardních 3 minut na pět. V akci byla dnes podruhé elektornická tlačítka. Delegáti mu delší řeč zamítli a ještě se Bendovi vysmáli. Ten se neudržel a na delegáty se utrhl se slovy o „socanech“.

13:59
7. 4. 2018

„Mě uráží, že bych měla být někam volena jako žena a ne jako Zdenka Šándorová,“ přidala svůj názor členka Ústředního výkonného výboru.

13:55
7. 4. 2018

Na oficiální výsledky prvního kola se ale stále ještě čeká.

13:54
7. 4. 2018
!

Podle informací Blesk Zpráv si nejlépe z kandidátů na místopředsedy stojí Roman Onderka, Martin Netolický, Jaroslav Foldyna a Jana Fialová. Mají nakročeno ke zvolení na posty místopředsedů. Přípomínáme, že se volí pět členů. Aby uspěli už v prvním kole, potřebují nadpoloviční počet hlasů.

13:52
7. 4. 2018

Oponenti zase varují před odstrašením voliček a mladých voličů. Za příklad zazněla například exministryně spravedlnosti Marie Benešová.

13:48
7. 4. 2018

Někteří diskutující ohledně kvót zdůrazňují, že občas zdržují jednání, protože se na poslední chvíli shánějí ženy a mladí. Naznačují tak, že nejde o přirozený stav.

13:10
7. 4. 2018

Diskuzi přerušilo zahájení voleb místopředsedů. Delegáti mají čas do 13:30, aby odevzdali své hlasy. Neočekává se, že by bylo všech pět členů vedení zvoleno v prvním kole.

13:08
7. 4. 2018

Návrh stanov podle Jiřího Dienstbiera neposouvá ČSSD kupředu, raději by žádné změny neschvaloval. Kvóty pro zastoupení žen a mladých platí jak pro vedoucí orgány strany, tak pro poměr zastoupení na kandidátkách do Poslanecké sněmovny. Exministr pro lidská práva a rovné příležitosti připomněl, že o kvótách rozhodla ČSSD ve vnitrostranickém referendu.

Dienstbier souhlasí s ukončením vyjednávání o možné vládě. Pochyboval prý, že by Andrej Babiš vůbec případnou koaliční smlouvu dodržel a připomněl jeho chování z minulého vládnutí.

Video  
Video se připravuje ...
12:50
7. 4. 2018

Z rušení kvót nejsou nadšené ženy, které ve vedení působily nebo působí. Podle exministryně práce Michaely Marksové mají podobné nařízení ve stanovách všechny velké evropské sociálně-demokratické strany. Bohužel jsou prý ale delegáti podle jejího dojmu nakloněni pro jejich zrušení. Marksová to řekla na dotaz Blesk Zpráv při příchodu na sjezd.

Video  
Video se připravuje ...
12:44
7. 4. 2018

Předseda Ústřední kontrolní komise a bývalý poslanec Roman Váňa představuje navrhované změny stanov. Je mezi nimi například zrušení kvót na zastoupení žen a mladých ve volbách nebo řídících orgánech či zrušení korespondenčního hlasování, které by mělo nahradit elektronické.

12:31
7. 4. 2018

Na řadového místopředsedu sociální demokracie nominovali straníci 17 členů. Jeden z nich z voleb odstoupil. Z bývalých místopředsedů po volebním neúspěchu nikdo svůj post neobhajuje.

12:25
7. 4. 2018

Nejostřejším projevem z kandidátů na místopředsedy byl ten Jaroslava Foldyny:

Video  
Video se připravuje ...
12:17
7. 4. 2018

Primátor Olomouce Antonín Staněk řekl delegátům, že když půjde „do tuhého, tak se nevypaří“. „Sociální demokracie musí mít vedení s rozličnými názory ale navenek musí být jednotná,“ dodal.

Moderátoři stejně jako v únoru opakovaně musejí vyzývat delegáty ke klidu. Časo není řečníky vůbec slyšet.

12:07
7. 4. 2018

Druhou ženou mezi kandidátkami je europoslankyně Olga Sehnalová. Ta se v poslední době proslavila především bojem proti dvojí kvalitě potravin. „Nabízím svou práci i politické téma, kterému se řadu let věnuji,“ připomněla ho i Sehnalová ve svém projevu.

I když je na stole debata o zrušení kvót pro ženy a mladé, místopředsedové se ještě volí podle stávajících pravidel. Mezi místopředsedy tak musí být alespoň jedna žena.

11:58
7. 4. 2018

Dalším z nejžhavějších kandidátů je bývalý primátor Brna a poslanec Roman Onderka. „Když se podíváte na Okamuru, chápu, že to je pro sociálního demokrata těžké, se dozvíte, že jsme jen korytáři. Holt podle sebe, soudím tebe,“ komentoval mediální výstupy po zkrachovalých vládních jednáních. Hnutí ANO podle něj prodalo téma jako tužbu ČSSD po ministerstvu vnitra.

„Víme, co je naším posláním a cílem. Víme to už 140 let,“ žádal o podporu Onderka, který při příchodu na sjezd mluvil o tom, že by ČSSD měla trvat teď už na opoziční roli.

Video  
Video se připravuje ...
11:50
7. 4. 2018

Místopředsedou a jedním z favoritů je také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Musíme si uvědomit, co je hnutí ANO. Nejvýstižnější je asi definice, že je to liberálně populistické hnutí s levicovým programem řízené pravicovými lidmi,“ zahájil svoji řeč. Apeloval na delegáty, aby byli jednotní a že voliči ČSSD nezmizeli. „Sociální demokracie nekončí, ale začíná nanovo,“ uzavřel. Netolického si přeje ve vedení Jan Hamáček, hejtman chce bojovat především za místní samosprávy.

Video  
Video se připravuje ...
11:46
7. 4. 2018

Namísto tzv. skrutátorů, lidí, kteří sčítali zvednuté ruce, vyfasovali dnes delegáti k hlasování malé ovladače. Pokud zmáčknou 1, hlasují „ano“, pokud 2, hlasují „ne“, pokud 3, hlasují „zdržel se“. Poprvé tak budou delegáti volit elektronicky.

Novinka na sjezdu ČSSD, nezvedali se ruce, ale delegáti dostali elektronická zařízení.
11:34
7. 4. 2018

Nejde o první útok do vlastních řad během dnešního dne. Během rozhovoru s novináři pokřikoval na exministra Jiřího Dienstbiera jeden z příchozích: „Jak tenhle deb*l může mluvit za sociální demokracii!!!“

11:28
7. 4. 2018

Kandiduje také známý poslanec Jaroslav Foldyna z Ústeckého kraje. „Dovolil jsme si kandidovat v době, kdy ČSSD není v dobré formě. Měli bychom si uvědomit, že je konec tradičním konfekčním stranám i konfekčním politikům. Nikdo je nechce, nevnímá, musíme se pokusit prosazovat myšlenky 140 let staré, ale v moderním duchu. Nám se to nepovedlo. Dostali jsme za ně 6 %,“ řekl Foldyna a snížil tak zisk ČSSD ještě více. Strana získala v parlamentních volbách 7,3 %. „Našimi voliči jsou chlapi od soustruhu. Nezajímají je stejnopohlavní sňatky. Štve je, že někdo vstává v 11, protože v noci hrál někde na kytaru,“ bouřil od řečnického pultíku.

„Jestliže ekonomika roste, já se ptám, proč roste počet lidí na hranici chudoby. Jdu do toho, abych to změnil,“ hlásal také Foldyna a opřel se do europoslance Miroslava Pocheho, který podle něj štval delegáty proti němu. „Jasně Mirku, kandiduju proti obyčeným lidem, které ty jsi ani nepoznal. Kandiduji, abych tě naštval,“ vmetl mu na mikrofon Foldyna.

Podle informací Blesk Zpráv je jisté, že se oba politici nemusí a jdou spíš proti sobě, než že by táhli za jeden provaz.

Poslanec Jaroslav Foldyna kandidoval na místopředsedu ČSSD.
11:16
7. 4. 2018

Jednou z favoritek je i Jana Fialová z Třebíče, která je krajskou radní na Vysočině. „Politickou cestu jsem si prošla od úplného začátku. Být neuvolněným starostou na malé obci není vůbec jednoduché. Ve straně jsem 7 let. A kam směřuji? Chci nabídnout politiku s lidskou tváří. Nabízím komunikativnost, zkušenosti, ale rozhodně se nebojím výzev a nehroutím se po neúspěchu,“ řekla delegátům.

„Stop nepřipraveným reformám,“ hlásala také, mimo jiné v souvislosti s inkluzí.

11:03
7. 4. 2018

Na sjezdu začaly projevy kandidátů na pět postů místopředsedů.

10:42
7. 4. 2018

V jednacím sále Kulturního domu Střelnice v Hradci Králové panuje velký hluk. Na delegáty se obořil po moderátorech i další vystupující, odborový předák Josef Středula. Ten straně za jednání o vládě poblahopřál a poděkoval za vyzdvihnutí tématu karenční doby, tedy neplacených prvních tří dnů nemocenské.

10:31
7. 4. 2018

Následuje hodnocení statutárního místopředsedy Jiřího Zimoly. „Byli jsme pověřeni k jednání s člověkem s pověstí obchodníka, který není zvyklý prohrávat. [...] Stavěl nás do role jakžtakž trpěného outsidera. Zapomněl, že demokracie je o respektování menšinových názorů. Zapomněl, že mluví s představiteli nejstarší a hrdé strany, která sice má problémy a dostala nehezké vysvědčení, ale se kterou nebude proto nikdo zametat a z jejich voličů dělat hlupáčky. Tady Andrej Babiš přestřelil,“ prohlásil pobouřeně Zimola a sklidil potlesk ze sálu.

K přiblížení pozice ČSSD použil poutač pivovaru Budvar: „Ne z nás dělá to, co jsme!“

Jednání o vládní koalici s hnutím ANO hodnotil druhý den sjezdu ČSSD také první místopředseda Jiří Zimola.
10:21
7. 4. 2018

Předseda následně navrhl, aby sjezd vzal konec vládních vyjednávání na vědomí.

10:16
7. 4. 2018

„Víme, že země potřebuje stabilní vládu. Poslouchali jsme, že sociální demokracie hraje roli fíkového listu, ale my jsme se alespoň pokusili jednat. Jak všichni víte, jednání ve čtvrtek zkrachovala. Hlavním důvodem byla neschopnost hnutí ANO pochopit, že trestně stíhaný premiér je problém. Povýšilo zájem jednoho člověka nad zájmy země. My jsme přišli s celou řadou kompromisů. Věděli o našich podmínkách dlouhou dobu. Pozici Andreje Babiše nerozumím. Čím dříve pochopí, že útoky nic nezíská, tím lépe pro něj. Hnutí ANO ví, že na nás neplatí agresivita. Nebude platit ani v budoucnu,“ komentoval Jan Hamáček, předseda strany, vládní jednání, která mu zadali delegáti na sjezdu.

Druhý den 40. sjezdu ČSSD v Hr. Králové, 7.4.2018.
09:40
7. 4. 2018

Takhle to vypadalo na sjezdu v únoru.

Jan Hamáček v rozhovoru s Jiřím Zimolou. Právě oni se postavili do čela ČSSD. Jiří Zimola, statutární místopředseda, a Jan Hamáček, nový šéf ČSSD, hlasují na sjezdu v Hradci Králové. Nuda na sjezdu ČSSD v Hradci Králové (18.2.2018).
09:32
7. 4. 2018

Jak vidí povolební situaci a „tahanice“ ANO s ČSSD o křesla komentátor Petr Holec? To si můžete přečíst ZDE

09:21
7. 4. 2018

Větší pružnost strany by měla zajistit elektronická hlasování, která by umožnila nahradit nákladná korespondenční hlasování. I tento záměr se setkal mezi některými delegáty s kritikou.

09:15
7. 4. 2018

ČSSD by se měla vrátit i k diskusi o změnách stanov. Podle návrhu speciální komise by z aktuálního dokumentu mohly vypadnout například kvóty pro zastoupení žen v některých orgánech a na kandidátkách. Ne všichni ve straně ale podobné rozhodnutí vítají. 

09:10
7. 4. 2018

V únoru stihli delegáti v Hradci vybrat pouze dva členy vedení, dnes by se tak měli zabývat volbou pěti řadových místopředsedů. O pozice se uchází přes 20 straníků, jako favorité jsou nejčastěji zmiňováni pardubický hejtman Martin Netolický či poslanci Roman Onderka, Antonín Staněk, který se v únoru neúspěšně ucházel o funkci předsedy, a Tomáš Hanzel. Mezi ženami je favoritkou krajská radní z Vysočiny Jana Fialová.

Martin Netolický z ČSSD chce pozici hejtmana obhájit.
09:00
7. 4. 2018

Dobrý den, vítáme Vás u online přenosu z druhé části sjezdu ČSSD. Hlavním tématem bude zřejmě konec jednání s hnutím ANO o vládě. Proč jednání zkrachovala, si můžete přečíst ZDE.

Video  
Video se připravuje ...

jajas ( 8. dubna 2018 13:58 )

Na "vyvážené diskuse" vedené Moravcem se už nedívám. Nemá to žádný smysl.

marais ( 8. dubna 2018 10:18 )

Tady nejde o počet křesel pro čssd , ale o očistění či odstoupení trestně stíhaného premiera..a to se neděje!

p3p3 ( 8. dubna 2018 09:43 )

TAk se opět ukázalo, že neumějí počítal, všem lidem je jasné, že chtít 5 křesel a vnitro k tomu je nesmysl. Příchodem Chovance se přestali šetřit průsvihy ČSSD. Asi chtějí v této práci pokračovat. Přitom Babiš nechal vše na policii při starém, na jejich lidi jim nesáhl. A to so hlupáci myslí, že půjdou procentně nahoru? Budou rádi jestli se dostanou příště do PS. A TOP09 a STAN půjdou s nima.O ODS jsem to již psal, jak se mohou chválit jak jsou dobří, když slibovali, že půjdou do vlády a budou dělat změny. V opozici to půjde asi z tuha.....-)

hejhej ( 8. dubna 2018 08:51 )

Socani jsou neskuteční ubožáci. S těma koblihama to není ani trochu vtipné, naopak nesmírně hloupé - jako puberťáci. A takoví by nám chtěli vládnout ???? Nejdříve ať zaplatí dluh rodině advokáta a ostatní miliony, které dluží. Socani nemají žádnou osobnst, kterou by postavili do čela strany. Už Sobotka byl velký přešlap a to, co je nyní, ubohost.

jajas ( 8. dubna 2018 08:02 )

Já vím, ale na závěr dne mne baví si s ním "pokecat na jeho úrovni"!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa