Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Proč berou Češky o tisíce méně než muži? „Nemají technické vzdělání,“ tvrdí firmy

Autor: Jitka Mikysková - 
9. dubna 2018
05:01

Češky vydělávají v průměru o 22 procent méně než muži na stejné pozici. Hůř na tom jsou v rámci EU pouze v Estonsku. Evropská komise už loni v listopadu zahájila projekt „Práva žen v neklidné době“, a zároveň přijala Akční plán, kterým chce bojovat proti rozdílům v odměňování. V tuzemsku téma aktuálně otevřela KDU-ČSL, řešením by podle ní mohla být flexibilní pracovní doba nebo zkrácené úvazky. To zpochybňuje Hospodářská komora, firmy vidí cestu spíše v rozvoji technického vzdělávání.

Evropská komise také vyzvala unijní státy, aby co nejdříve přijaly návrh její směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem, která zahrnuje právo na flexibilní nepřítomnost pro rodiče s dětmi do 12 let, zavedení dovolené pro pečovatele o vážně nemocné rodiče a pružnou pracovní dobu.

Ze závěrů Komise vyplývá, že ačkoliv členské státy implementovaly některá z doporučení Akčního plánu, k odstraňování nerovného odměňování nedošlo.  

Podle lidovecké senátorky Šárky Jelínkové je nutné začít v tuzemsku hledat vhodná řešení, protože na průměrnou mzdu dosáhne půlka mužů, ale pouze třetina žen. Ve srovnatelných povoláních jsou pak mzdové rozdíly mezi pohlavími 22 % a u vysokoškolsky vzdělaných je to až 28 %.

Ne mateřská dovolená, ale kariérní přestávka

Jde především o opatření, která pomohou najít rovnováhu mezi profesním a soukromým životem žen. Pokud budou tato opatření dobře koncipována, mohou přispívat ke snižování rozdílů v odměňování,“ vysvětlila senátorka KDU-ČSL Šárka Jelínková. Dodala, že jde například o podporu zkrácených pracovních úvazků i flexibilní pracovní dobu.

„Dále je důležité, aby mohly ženy pracovat z domova, tedy částečně si brát tzv. home office. Ženy by také měly mít možnost vzít si pracovní volno z rodinných důvodů. Je důležité vést diskuzi o těchto problémech, odhalovat nerovnosti a stereotypy, upozorňovat na rozdíly v odměňování,“ podotkla Jelínková.

Podle ní je třeba lépe společensky a finančně ocenit kariérní přestávku, kdy ženy pečují o děti. A pomoci jim, aby se mohly rychleji vracet do profese, ale zase aby to nebylo na úkor péče o potomky. „Je potřeba výrazně podpořit tuto kariérní přestávku, aby se nehovořilo o mateřské dovolené, ale o tom, že ženy v tuto dobu pracují, akorát že nejsou v oficiálním pracovním poměru, ale možná dělají pro ten stát více,“ popsala Jelínková pro Blesk Zprávy.

Že je o zkrácené úvazky zájem, potvrzují i údaje Generálního ředitelství Úřadu práce. „ V roce 2017 bylo zaměstnavateli vytvořeno 3311 míst na zkrácený úvazek a obsazeno jich bylo 3300,“ upřesnila pro Blesk Zprávy Monika Kučková z oddělení monitoringu a analýz trhu práce. V letech 2013-2016 bylo na pracovní místa se zkráceným úvazkem umístěno 14 929 uchazečů. 

Hospodářská komora: Česko je průmyslové a ženy nemají technické vzdělání

Podle Hospodářské komory jsou zkrácené úvazky pro Čechy nevýhodné. Nicméně i ona je prosazuje v době, kdy zaměstnavatelé trpí akutním nedostatkem pracovních sil. Nejdou ale zavést všude. 

„Žena, která se vrací z rodičovské dovolené, má u nás dokonce ze zákona nárok na zkrácený úvazek. To je využíváno především ve službách, v průmyslu – například při práci na směny – je to ale často nemožné. ČR má oproti západní Evropě výrazně vyšší zastoupení průmyslu, který navíc není ani zdaleka tak digitalizován a robotizován jako v Německu. S tím souvisí i nižší produktivita práce v ČR oproti Německu a úroveň mezd,“  vysvětluje mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro pro Blesk Zprávy.

Na rozdíl v platech mužů a žen má podle něj vliv celá řada faktorů a jedním z nich je i obor vzdělání. „Hodně mladých žen má v ČR vysokou školu, nejedná se ale většinou o technický obor. Právě v technických oborech se bere více peněz než ve společensko-vědních a humanitních oborech a v zaměstnání, jako je zdravotnictví, školství, sociální služby atd. Zaměstnavatelé v současnosti trpí velkým nedostatkem různě kvalifikovaných zaměstnanců především v technických oborech. Vzájemně si je přetahují na vyšší plat a lepší podmínky. Již dnes je časté, že řemeslník bere více než zkušená středoškolská profesorka. A tento trend bude do budoucna ještě posilovat,“ upřesňuje Diro.

 

 

Arst ( 9. dubna 2018 12:19 )

V práci mi kolegyně řekne ty jsi chlap na mě je to těžký, nebo nevím jak to udělat.... protože nemá potřebné vědomosti ale plat má stejný, smlouvu i pozici stejnou... tak to štve..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa