Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Expředseda slovenského parlamentu dostal infarkt. Resuscitovali ho marně, zemřel v 60 letech

Autor: ČTK - 
6. dubna 2018
20:01

Ve věku 60 let zemřel bývalý předseda slovenského parlamentu a bývalý místopředseda vládní strany Směr-Sociální demokracie Pavol Paška. Představitelé strany serveru Denník N řekli, že dostal infarkt. Slovenské politiky zpráva o smrti výrazné postavy polistopadové politické scény zaskočila.

Paška oslavil 60. narozeniny před třemi týdny. Předsedou slovenské Národní rady byl od července 2006 do července 2010 a poté ještě od dubna 2012 do listopadu 2014. Z funkce odstoupil poté, co bylo jeho jméno spojováno s kauzou předraženého počítačového tomografu v nemocnici v Piešťanech. Nahradil ho tehdy Peter Pellegrini, nynější slovenský premiér.

Slovenské politiky jeho smrt zaskočila

„Hluboce mne zarmoutila informace, že zemřel dlouholetý předseda NR SR, můj dlouholetý kolega, přítel a spolustraník. Zpráva nás hluboce zasáhla a ve jménu vlády vyjadřuji pozůstalým a rodině hlubokou soustrast,“uvedl Pellegrini. Prezident Andrej Kiska nebo šéf vládní strany Most-Híd Béla Bugár, řekli, že je zpráva o Paškově úmrtí zaskočila.

Bývalého předsedu parlamentu v kritickém stavu přivezlo krátce před desátou ráno soukromé vozidlo k Železniční nemocnici s poliklinikou Košice, napsala agentura TASR. Lékaři se jej pokoušeli resuscitovat, jejich snahy ale byly marné.

Paška zakládal stranu Smer-SD

Košický rodák vystudoval v 80. letech v Bratislavě filozofii a estetiku, následně založil několik firem, které podnikaly ve zdravotnictví. Na přelomu století se stal jedním z prvních členů vznikající strany Směr-SD, v níž poté vedl východoslovenské křídlo. Deník SME jej označil za „korunního prince“ strany a také věčného rivala bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka, se kterým „prohrál boj o přízeň Roberta Fica.“

„Náhlá smrt Pavla Pašky mne velmi zasáhla. Byl to můj dlouholetý přítel, nikdy na něj nezapomenu. Odpočívej Paľko v pokoji,“ řekl Kaliňák.

Nekorunovaný král slovenského zdravotnictví

Opozice Pašku v souvislosti s jeho podnikatelskými aktivitami označovala za nekorunovaného krále slovenského zdravotnictví. Dlouholetý předseda Národní rady se do dějin slovenské politiky zapsal mnoha výraznými momenty, například, když po stížnostech opozice na údajné porušování jednacího řádu vzkázal „vyhraj volby a můžeš všechno,“ nebo když řekl, že sametové revoluce si nevšiml, protože „obkládal koupelnu.“

Předseda Směru-SD, expremiér Robert Fico ve videu na svém facebookovém účtu uvedl, že Paška „byl skvělý člověk, který dodržel slovo,“ avšak „na Slovensku máme bandu novinářů a idiotských politiků, kteří jej uštvali.“ Vícero politiků v kondolenčních prohlášeních naopak poukazovalo na minulé neshody se zesnulým, otevřenou kritiku však vyjádřil jen lídr strany OĽaNO Igor Matovič. „Zemřel člověk, který si myslel, že se dá všechno koupit. Zapomněl ale, že Boha nepodplatí. Teď jej čeká ten nejspravedlivější soud,“ řekl.

Pavol Paška zemřel Pavol Paška zemřel | Blesk Zprávy

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tuba24 ( 6. dubna 2018 22:52 )

Keby nerozkradol slovenske zdravotnictvo, mozno by este zil. Bozie mlyny melu pomaly, ale isto. Naco mu to bolo kradnut, ked si nic na druhy svet nezobral...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa