Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pomohla Číňanům do Česka, teď ji „sejmul“ skandál Zemanova poradce. Kche-čching opustí Prahu

Autor: Mii - 
6. dubna 2018
14:05

Velvyslankyně Čínské lidové republiky v Praze Ma Kche-čching pravděpodobně končí na svém postu. Informaci přinesly páteční Lidové noviny. Paní Ma fungovala jako spojka mezi Čínou a Pražským hradem; vyjednala všechny cesty prezidenta Miloše Zemana do Pekingu a stála u expanze investiční skupiny CEFC v Česku. Jenže jak se u CEFC vyskytly problémy, které vyústily ve vyšetřování šéfa skupiny a Zemanova poradce Jie Ťien-minga, její pozice začala být ohrožená.

Čínská velvyslankyně Ma Kche-čching je jakousi šedou eminencí, kterou veřejnost sice nezná, ale stojí za čínskou expanzí v České republice a zejména rozvojem aktivit investiční skupiny CEFC v zemi. Pomohla s vyjednáváním většiny kontraktů, které firma v zemi uzavřela. Dokázala také dostat na návštěvu Pražského hradu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

To vše ale končí. Kariérní diplomatka se podle informací Lidových novin nedočká prodloužení svého mandátu a bude muset ještě do léta opustit Česko. V Číně o tom rozhodlo vedení parlamentu, které se nedávno obměnilo.

Do čela Stálého výboru Všečínského shromáždění lidových zástupců, jenž rozhoduje o angažmá čínských diplomatů, se totiž dostal poradce prezidenta Si Ťin-pchinga Li čan-šu, který si sebou vzal skupinu svých lidí. A těm se paní Ma už tolik nelibí. „Post v Praze je údajně připraven pro jinou diplomatku, která tu již v minulosti působila,“ informoval zdroj LN.

Problémy CEFC a Jie Ťien-minga

Ma Kche-čchin přitom poslední léta řádně „makala“, jak by se dalo říct slovníkem Andreje Babiše. Institucím v Hradci Králové, Českých Budějovicích nebo Praze například pomohla získat státní čínské granty. I díky ní létají z Prahy do Číny tři přímé linky – do Pekingu, do Šanghaje a do Čchceng-tu. Angažovala se také v rozjezdu klinik tradiční čínské medicíny Delta Capital.

Jejím největším lobbistickým úspěchem však byla podpora byznysu CEFC v Česku. Svým dílem přispěla k uzavření většiny smluv, které firma v zemi vyjednala. I proto se paní Ma objevila v únoru na křtu nového Boeingu společnosti Travel Service, kde CEFC drží podíl.

Mynář, Nejedlý a Tvrdík jeli do Číny po Jie Ťien-mingovi pátrat. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka to kritizoval:

Vypadá to tak, že pád CEFC má s pádem Ma mnoho společného. Skupina aktuálně není v nejlepší kondici, má dluhy a její šéf a Zemanův poradce Jie Ťien-ming je nezvěstný. Číňané jej vyšetřují kvůli korupci. Prodává navíc většinu svých evropských nemovitostí a oproti očekávání nenavýší svůj podíl ve skupině J&T Finance Group.

Duchovní autorka „Prohlášení čtyř“

Za problémy CEFC ale Ma sama nemohla a na postu pravděpodobně končí kvůli neblahé souhře náhod. Na Hradě byla naposledy před měsícem, když kancléři Vratislavu Mynáři vyprávěla o situaci právě Jie Ťien-minga. Nic nového mu neřekla. Jestli něco zatajila, nebo skutečně nic nevěděla, je otázkou.

Politici ale na velvyslankyni Ma jen tak nezapomenou. Byla to právě ona, kdo v říjnu 2016 inicioval „Prohlášení čtyř“, ve kterém se prezident Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, šéf Sněmovny Jan Hamáček a předseda Senátu Milan Štěch zavázali neporušovat čínské zájmy, když Česko navštívil tibetský vůdce dalajlama, za což je veřejnost a opoziční politici kritizovali.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa