Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Livia Klausová doprovodila Zemana a promluvila o svém konci: Proč se stahuje ze Slovenska?

Autor: vei, ČTK, vr - 
5. dubna 2018
17:40

V těchto dnech má bývalá první dáma a nyní česká velvyslankyně na Slovensku práce víc než dost. Doprovází prezidenta Miloše Zemana při návštěvě Štrbského Plesa, kde se setkal se svým slovenským protějškem Andrejem Kiskou, čeká ho i schůzka s premiérem Peterem Pellegrinim. Právě Zemanova návštěva bude zřejmě vrcholem působení Klausové na velvyslanectví, kde má na konci dubna skončit. Ve středu se rozpovídala proč.

Na konec Livie Klausové jako velvyslankyně na Slovensku upozornil minulý týden jako první deník Blesk. Dnes se ke svému odchodu vyjádřila i sama velvyslankyně. Věc je podle ní více než prostá. Uplynula prý doba, na kterou jsou velvyslanci na své mise vysíláni. Zpravidla to jsou čtyři roky, které už teď Klausová přetahuje.

Video  Livia Klausová s vnukem první na večírku: Tajemství jejích příchodů!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„To nebylo o mém rozhodování, abych to uvedla na pravou míru. Standardní doba vyslání velvyslance je čtyři roky. Já jsem přijela (do Bratislavy) v roce 2013 v prosinci. Takže byla pro mě čest, že jsem mohla ještě o něco déle na Slovensku zůstat,“ řekla česká velvyslankyně na Slovensku novinářům.

Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová ale minulý týden Blesku řekla, že Klausová končí na svou žádost – o uplynutí doby nemluvila.

„Mohu potvrdit, že paní Klausová na vlastní žádost končí jako velvyslankyně v Bratislavě. Do jmenování nového velvyslance, kterému musí hostitelská země udělit souhlas, nemůžeme sdělovat jméno jejího nástupce,“ sdělila Blesku mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Kufry si Klausová podle našich informací sbalí na Slovensku k poslednímu dubnu. Ambasádu dočasně povede současný zástupce velvyslankyně.  

Klausová dnes na Štrbském Plesu ocenila, že Česko i Slovensko jsou si blízké bez ohledu na složení politických reprezentací obou států. „V našich vzájemných vztazích je velmi cenné to, že ať je v té či oné zemi jakkoliv složena politická garnitura, nic to nemění na tom, že stále jsme si nejbližší země a můžeme si věci říkat, i když nemusíme mít na všechno stejný názor,“ řekla velvyslankyně.

Český prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci během návštěvy Slovenska hovořil o tom, že Klausová odchází z postu velvyslankyně z vlastní iniciativy, neboť má sedm vnoučat, kterým se chce věnovat. Zeman také veřejně poděkoval Klausové za její práci na Slovensku. Její vyslání prosazoval právě Zeman, který se kvůli tomu nepohodl s tehdejším šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem.

janetazahro ( 18. dubna 2018 17:17 )

Klívie nahrabala další prašule Klaunovic rodině díky Ovarovi. Tak kde teď budou hrabat dále , že by Klaun mladší dělal Ovarovi poradce pro školství ???

mbmb ( 6. dubna 2018 09:38 )

soudruzka Livia ma opozicni smlouvu od casu prognostickeho ustavu tahle particka drzi spolu ,nic neumi neuveritelne protekce i jejich fagani

sekebo ( 5. dubna 2018 18:26 )

Ta je krásná asi jako Zeman.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa