Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Zeman je bezpečností riziko.“ Senátoři zuří kvůli jeho vměšování do kauz novičok a Nikulin

Autor: ČTK - 
3. dubna 2018
16:55

Senátní bezpečností výbor odsoudil prezidenta Miloše Zemana za to, že nechal Bezpečnostní informační službu (BIS) prověřit, zda v Česku nebyl vyvíjen nebo skladován jed novičok. Stejně tak v úterý odmítl i zasahování Hradu do případu údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Výbor tyto kroky označil za bezpečnostní a zahraničněpolitické riziko. Vyzval hlavu státu, aby se podobných zásahů do budoucna zdržela a respektovala ústavou vymezené pravomoci. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček označil stanovisko senátorů za zbytečné.

"Těmito případy vyvrcholil dlouhodobý trend, kdy prezident České republiky a jeho nejbližší spolupracovníci obhajují ekonomické a mocenské zájmy cizích států," stojí v usnesení, které na twittrovém účtu zveřejnil jeho iniciátor Václav Láska. O stanovisku výboru informovala ČTK rovněž senátní tisková tajemnice Eva Davidová, k dispozici je i na senátním webu.

"Zbytečné prohlášení senátorů. Prezident republiky dlouhodobě podporuje naše jednoznačné zakotvení v EU a NATO," uvedl na svém twittrovém účtu mluvčí hlavy státu.

O Nikulina, který byl minulý týden vydán do USA, mělo zájem také Rusko. Zemanův kancléř kvůli tomu kontaktoval ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), oprávněnost vydání do USA zpochybňoval prezidentův mluvčí.

"Výbor nepovažuje za přípustné, aby z důvodu obhajoby zájmů Ruské federace prezident České republiky a jeho okolí veřejně zpochybňovalo kroky a motivy vlády a zákonnost soudní soustavou potvrzeného procesu vydání do Spojených států amerických," uvádí se v usnesení. "Toto jednání a ovlivňování celého procesu vážně ohrožuje postavení České republiky v rámci jejích bezpečnostních struktur, důvěru v její právní stát a její politickou stabilitu a důvěryhodnost," shodl se výbor.

Zemanovo veřejné prohlášení ohledně BIS a novičoku označil výbor jako "gesto zpochybňující zahraničněpolitickou orientaci státu, důvěryhodnost jeho spojenců a napomáhající v šíření lživého obvinění České republiky za strany Ruské federace". Zeman prohlášení vydal v návaznosti na ruské tvrzení, že jed, kterým byli v Británii otráveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera, mohl pocházet z Česka. Podle Británie za útokem stojí naopak Rusko.

Hnutí STAN se kvůli této Zemanově aktivitě obrátilo na ústavní právníky kvůli možnosti zažalovat prezidenta. Zástupci dalších stran ale ČTK sdělili, že prezidentův krok za velezradu nepovažují.

Vše o otravě exagenta Sergeje Skripal čtěte na Blesk.cz zde >>>

carlae ( 4. dubna 2018 21:09 )

Já jsem zvědavá, copak budečříkat senátorské panstvo včil, když sami britové prokázali, že to nebylo z Ruska. http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/zboril-neduveryhodna-mayova-a-johnson-vtahli-do-sve-hr y-dalsi-zeme Docela SRANDA NE?

sekebo ( 4. dubna 2018 04:15 )

Takže kdo ještě podporuje tu pomazanou hlavu "spodních 10 miliónů?". Jsou to komunisti, kteří se čím dál hlasitěji hlásí k odkazu své KSČ, pomatený Okamura s hlavním bodem programu "ureferendování se", no a ještě Hůlka s Vondráčkovou, která nemohla chybět na žádné totalitní estrádě.

ronyI ( 4. dubna 2018 00:26 )

Sdílím, neskutečná hanba.

borka30 ( 3. dubna 2018 23:55 )

Pan prezident se bude muset vždy zeptat členů demokratické žumpy co může a nemůže říct a teď již také podepsaných senátorů. Strašné jak stálé na něm hledají kdeco. Neumí se smířit s jeho zvolením.

sany12 ( 3. dubna 2018 23:45 )

Chci tady klid a mír a k tomu to nespěje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa