Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babišova firma teď bude „makat“ na spodním prádle, skoupila akcie známého prodejce

Autor: Mii, ČTK - 
3. dubna 2018
12:41

O další segment se rozšiřuje podnikání premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Jeho skupina Agrofert, kterou vložil do svěřenského fondu, koupila přes společnost Hartenberg 51procentní podíl v internetovém prodejci spodního prádla Astratex. To je třetí nejnavštěvovanější stránka se spodním prádlem v Evropě, kterou předbíhá jen Hunkenmöller a Victoria's Secret, informují Hospodářské noviny. Informace se shodou náhod objevila 3. dubna, kdy se koná Mezinárodní den spodního prádla.

Andrej Babiš podniká v široké škále oborů, od petrochemie, přes potraviny po umělé oplodnění, prodej spodního prádla pro něj ale bude novinkou. O to víc, že jde o e-commerce byznys, ve kterém doteď neměl zastoupení. V e-commerce se několik let pohybují jiní čeští miliardáři Petr Kellner, Daniel Křetínský a Patrik Tkáč.

Babišův fond přitom jen před pár dny oznámil, že vstupuje do dalšího pro něj neobvyklého průmyslu – leteckého. Hartenberg dostal povolení koupit 51procentní podíl v polských opravnách letadel Avia Prime.

Stejný Hartenberg nyní kupuje stejný podíl v Astratexu. Hospodářským novinám to potvrdil jeho šéf Jozef Janov, jenž řídí Babišovy firmy, které nespadají pod skupinu Agrofert. Cenu nesdělil, ale HN odhadují, že se bude pohybovat v řádu stovek milionů korun.

Za dva roky miliarda

Janov nákup popisuje jako „odrazový můstek do segmentu e-commerce“. Podle investičního manažera firmy Jozefa Kováče uvažoval Hartenberg o vstupu do tohoto segmentu delší dobu, ale bylo třeba vybrat ideální podnik. Na Astratex nakonec volba padla proto, že jej podle Kováře vede zkušený manažerský tým a firma má na evropském trhu budoucnost.

Astratex zažívá rychlý růst. Každoročně prodává o polovinu podprsenek více, svůj e-shop provozuje v osmi zemích a loni hlásil tržbu 600 milionů korun. Za dva až tři roky počítá, že by to mohla být i miliarda.

Fond soukromého kapitálu Hartenberg založil Babiš společně s Janovem, který je bývalým investičním ředitelem Penty. Fond investoval v poslední době mimo jiné do zdravotnického byznysu nákupem klinik asistované reprodukce, vlastní také třeba většinový podíl v Poliklinice Modřany. Působí rovněž v oborech biotechnologií či potravinářství.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kukuku ( 3. dubna 2018 13:43 )

To je ale narušením rovných voleb. Andrej bude znát parametry a přání větší poloviny voličstva. I bez Facebooku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa