Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Tuhle hru hrát nebudu.“ Hamáček vystartoval kvůli kopancům Babiše do ČSSD

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
31. března 2018
17:10

Mají z nich být partneři ve vládě, mezi lídry ČSSD a ANO Janem Hamáčkem a Andrejem Babišem ale dost zhoustla atmosféra. Babiš se v rozhovoru pro sobotní Právo do ČSSD několikrát zostra pustil. A jejímu novému vedení poradil, že se od něj mají ještě co učit. To Hamáček nevydržel bez komentáře. A vzkázal Babišovi, že ČSSD už nechce ustupovat a že na řadě je ANO. Sporným bodem je mimo jiné počet oranžových ministrů.

„Ve čtvrtek ANO požádalo o týden na rozmyšlenou. Andrej Babiš ale mezitím přemýšlí nahlas v deníku Právo a strefuje se do ČSSD,“ postěžoval si v sobotu na Twitteru Jan Hamáček (ČSSD), který z pověření sjezdu sociálních demokratů dál vede jednání s ANO o vládě.

„Nebudu tuhle hru hrát, jen zopakuji: ČSSD už nebude ustupovat, řada je na ANO. Hezké Velikonoce všem,“ dodal Hamáček.

Premiér na Kanárech

Jeho hlavní vyjednávací partner Andrej Babiš přitom patrně hezké Velikonce mít bude. S rodinou vyrazil k moři - konkrétně na Kanárské ostrovy. Do Tenerife přiletěli ve čtvrtek v noci a jejich přátelé je prý přivítali pozdní večeří ve 23 hodin. „A to jsem chtěl začít konečně hubnout,“ prohodil Babiš.

Andrej Babiš na Velikonoce vyrazil pryč z Česka. Rodinu vzal na Kanárské ostrovy a pochlubil se lákavě vypadající večeří Andrej Babiš na Velikonoce vyrazil pryč z Česka. Rodinu vzal na Kanárské ostrovy a pochlubil se lákavě vypadající večeří | Foto pro Blesk - Andrej Babiš

Babiš přitom svůj odjezd na velikonoční volno do zahraničí s rodinou oznámil na Facebooku se slovy: „Tak já jdu, balím, nějaký čas se neuvidíme a mně se po vás bude strašně stejskat.“ Po chvilce ale dodal: „Dělám si legraci, jsou Velikonoce, takže jdu s rodinou k moři za teplem.“

„Nepřijatelná rétorika“

Hamáčka přitom naštval Babišův rozhovor pro Právo s titulkem „Personální požadavky ČSSD jsou přes čáru“. Premiér v demisi se v něm pozastavuje nad tím, že Jan Hamáček zmínil, že ČSSD vadí účast trestně stíhaného politika ve vládě.

„Tato rétorika je pro mě nepřijatelná. Nerozumím tomu, proč so. de. a další stále dokola mluví o mém stíhání. Předtím to nevypadalo, že by to ČSSD tolik vadilo, teď to zase začali zdůrazňovat. Je to absurdní. Soc. dem. dobře ví, že jsem nic neudělal,“ vzkázal Babiš.

Otázku jeho účasti ve vládě komentovali tento týden politici obou stran. Hamáček v úterý uvedl, že by v případě, pokud bude Babiš součástí nové vlády, chtěla ČSSD ministerstvo vnitra či financí. Po dalším kole jednání ve čtvrtek připomněl, že trestně stíhaná osoba ve vládě je dál problém.

ANO: Bez Babiše ne

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek kontroval, že jediným kandidátem ANO na premiéra zůstává Babiš a „přes to nejede vlak“. „Nebudu komentovat Čapí hnízdo. Ale znovu opakuji, debata o tom, že soc. dem. říká, že vezme Babiše na milost, když podle mých poznatků a indicií za všemi těmi aférami – korunové dluhopisy, Čapí hnízdo, Šuman – stáli někteří lidé ze soc. dem., je pro mě nepřijatelná,“ rozohnil se nyní Babiš.

Jan Hamáček s Jiřím Zimolou jednali opět s ANO (27.3.2018) Jan Hamáček s Jiřím Zimolou jednali opět s ANO (27.3.2018) | ČTK

„My jasně říkáme, že ANO má jasného lídra. Že jsme vyhráli volby s Andrejem Babišem třicetiprocentním ziskem, dneska on je nejpopulárnější politik v ČR. Byl velmi dobrý ministr financí a je velmi dobrý premiér. My opravdu nevidíme žádný důvod, proč na tom dál netrvat, aby byl naším kandidátem,“ pěl na Babiše ódy ve čtvrtek večer v Událostech, komentářích na ČT vicepremiér Richard Brabec (ANO).

Potvrdil, že je absolutně nemyslitelné, aby byl Babiš mimo post premiéra a stejně jako Hamáček nyní mluvil o hrách. „My jsme v tomto absolutně konzistentní a nehrajeme ty hry, že něco za něco prostě vyměňujeme (...) Pro nás to není turecký trh, že tady vyměňujeme něco za něco a budeme couvat,“ dodal.

Babiš tvrdí: Mají šanci se ode mně naučit spoustu věcí

Problémem zůstává i požadavek ČSSD na pět ministerstev, Babiš opět upozorňuje, že nabídka zní na čtyři resorty. „Neházíme jim ani drobky a ani se nechováme povýšenecky. Čistě matematicky by podle výsledku měli mít nárok na 2,5 ministra, my jim nabízíme čtyři. Copak to není důstojné?“ ptá se teď Babiš.

V sociální demokracii dle něj převládá u některých lidí názor, že ČSSD doplatila na první společnou vládu s ANO. Babiš to ale považuje za omyl. „Spíš si myslím, že pro soc. dem. je to šance být s námi úspěšní. A myslím, že by se ode mě mohli spoustu věcí naučit,“ dodal premiér v demisi v Právu.

Kaldor ( 6. září 2018 19:13 )

Pošli je do ***e, Hamáček!

cezar8 ( 3. dubna 2018 16:24 )

Je víc než jasné, že Babiš neudělá nic pod vlivem "ultimáta". Sociální demokraté buď vezmou, co nabízí Babiš, a budou ve vládě, nebo ne a můžou se jít posadit do opozice....

marmat ( 2. dubna 2018 11:26 )

taky roztomilé a klidné Velikonoce...kupte si k nim nové porno-bude líp...staré pecky tady vybalujou malé vzpupné dětičky.

marmat ( 2. dubna 2018 11:20 )

zadejme si tady zdenekmk a máme ten jasnejobrázek 100x denně...Bureš byl svazek... na PZO byl i na vrátnýho...DŮLEŽITÝ JE ŽE JE PRÁZDNÝ...= NULA HLÁŠENÍ...

borjar ( 2. dubna 2018 01:28 )

Hamáček byl dlouho u korytka , je pěkně vyžraný . Už by ta měl nastoupit , jiný soudruh , neprofláknutý .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa