Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pelikán promluvil o vydání Nikulina. Hacker necítí vinu, Mynář ministra peskuje

Autor: ČTK, bud - 
31. března 2018
00:30

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin v pátek u soudu v San Francisku řekl, že se cítí nevinen. Informoval o tom deník The New York Times (NYT), soudkyně poté stanovila termín dalšího slyšení na příští týden. Nikulina vydala do USA Česká republika kvůli obvinění z útoku na tři technologické firmy. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se pro vydání do Spojených států rozhodl, protože je tu muž stíhán za závažnou trestnou činnost. Čin, pro který žádalo Nikulina Rusko, označil ministr za bagatelní.

Rozhodnutí vydat Jevgenije Nikulina do USA kritizuje kancléř prezidenta Vratislav Mynář, podle něj ministr zařadil český právní systém na úroveň Bangladéše. Radost z Pelikánova kroku měl naopak šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Měl jsem dvě konkurenční žádosti o extradici, do USA a do Ruska, a tak, jak je v těchto případech běžné, jsem poměřoval závažnost trestné činnosti a zároveň to, jak daný stát usiloval o zadržení a vydání člověka své justici,“ řekl Pelikán.

Z porovnání obou žádostí podle něj jasně vyšlo, že má vyhovět žádosti Spojených států. „Tam je stíhán pro velmi závažnou trestnou činnost. USA na něj také vydaly zatykač a aktivně usilovaly o jeho zadržení. Naproti tomu Rusko se ozvalo, když už zadržen byl a šlo o poměrně bagatelní trestný čin, navíc dosti starý. Dokonce byla otázka, zda není podle našeho práva promlčený,“ uvedl ministr.

Video  Tak zatýkali hackera Nikulina v Praze. V restauraci seděl i s milenkou  - Policie ČR
Video se připravuje ...

„Vyhodnocovali jsme rizika“

Ministru spravedlnosti umožnilo učinit tento krok rozhodnutí Ústavního soudu, který ve čtvrtek odmítl Nikulinovu stížnost na přípustnost vydání jako zjevně neopodstatněnou. Podle ministra byl Nikulinův pobyt na území ČR spojen s bezpečnostními riziky, a i proto o vydání rozhodl rychle.

„Dlouhodobě jsme vyhodnocovali bezpečnostní rizika kolem pana Nikulina jako vysoká, takže jsme měli nastavená velmi přísná bezpečnostní opatření, a dále prodlužovat dobu, kterou setrvává na našem území, se nám zdálo zbytečné a nevhodné,“ řekl Pelikán.

Nikulin u soudu požádal o lékaře

Třicetiletý Nikulin všechna obvinění odmítá. Jeho právní zástupce tvrdí, že kauza je ve Spojených státech politicky motivovaná. Deník San Francisco Chronicle (SFC) informoval, že Nikulin byl u soudu zjevně unavený a požádal o návštěvu lékaře, čemuž soudkyně vyhověla. Ve středu soud rozhodne, zda obviněný zůstane během procesu ve vazbě.

Video  Třetí muž USA promluvil v Česku o Nikulinovi. Vydání do Spojených států očekával  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Pokud bude Nikulin odsouzen, hrozí mu více než 30 let vězení a pokuta přesahují jeden milion dolarů (20,6 milionu Kč), napsal list NYT. Podle zveřejněného obvinění se Nikulin dopustil průniku do počítačového systému, poškození chráněného počítače, krádeže identity a obchodování s prostředky pro neoprávněný přístup.

Mynář: Moc náhod najednou

Hradní kancléř Vratislav Mynář rozhodnutí ministra Pelikána ostře zkritizoval. V rozhovoru pro server E15 uvedl, že považuje tento krok za nezákonný. „Pokud je pravdou, co je v médiích a co říká advokát pana Nikulina, v tom případě ministr spravedlnosti zařadil náš právní systém na úroveň Bangladéše nebo Středoafrické republiky,“ řekl Mynář.

Nepřímo dal do souvislosti s vydáním hackera také nedávnou návštěvu předsedy americké Sněmovny reprezentantů Paula Ryana. „Na mě je těch náhod nějak moc. Přijede třetí nejvýznamnější politik Spojených států amerických, je tady letadlo na převoz vězňů, Ústavní soud rozhodne v úterý a rozhodnutí pana ministra a celá ta akce proběhne v nočních hodinách,“ konstatoval kancléř. 

Nikulinův advokát Martin Sadílek v pátek řekl, že rozhodnutí Pelikána brání řízení o tom, zda má Rus nárok na humanitární azyl v ČR. V březnu pražský městský soud potvrdil, že Rus na azyl nárok nemá, Nikulin ale proti rozhodnutí podal podle Sadílka kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).

Server iRozhlas.cz uvedl, že Mynář se v půlce ledna s Nikulinovým advokátem Sadílkem tajně sešel. Podle Mynáře to bylo z osobních důvodů. K setkání s Pelikánem pak kancléř sdělil, že to bylo kvůli předání dopisu od Nikulinovy matky.

Zbývá kasační stížnost

„Možnost kasační stížnosti stále má, ale zákon jasně hovoří o tom, že jsme povinni ponechat žadatele o azyl na svém území do doby vyřízení jeho správní žaloby, nikoliv ještě i kasační stížnosti,“ vysvětlil Pelikán.

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin v noci na Velký pátek odletěl z Česka do Spojených států. O hackera mělo přitom velký zájem Rusko, za jeho vydání do Moskvy opakovaně lobboval i český prezident Miloš Zeman. Podle Nikulinova advokáta je rozhodnutí Pelikána o vydání na hraně zákonnosti. Mohl prý ještě podat opravné prostředky a ministrův postup chce prověřit.

Diginka ( 2. dubna 2018 21:52 )

Děkuji pane Pelikáne, že jste vydal zločince tam, kde spáchal zločin. Stejně jak byl Američan, který vystřílel v Brně rodinu vydán do ČR. At se hrad i ostatní třeba po..., rozhodovat se má dle zákonů , ne podle toho komu se zavrtat do zadku. Ještě jednou díky!! Nepůjdeme na východ a nebudeme žít jako oni. To už tady bylo, že nás někam tlačili.

irena.toledo ( 31. března 2018 19:17 )

At´ si ANO strčí jízdenky pro důchodce za 25 % někam... Nevolíme vás, po Nikulinovi.

rudne ( 31. března 2018 17:24 )

Myslím si, že by pan Mynář měl držet ústa a krok a starat se o své věci. Do rozhodnutí ministra je mu houbeles a nepřísluší mu kritizovat jeho práci, není ani jeho nadřízeným, byl pouze přímluvce pro Rusko!

infos ( 31. března 2018 13:57 )

marmat smím se zeptat, s kým problém nemáte? // resp. komu fandíte?

sores ( 31. března 2018 13:11 )

Rozšklebená d.r.ž.k.a korupčního zloděje by měl být už dávno zavřený!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa