Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ČSSD „zaklekla“ na ANO. Ale „Babiš bude premiérem i příští týden“

Autor: Zuzana Štíchová - 
29. března 2018
14:48

Tlaky členů ČSSD a usnesení sjezdu dohnalo předsedu Jana Hamáčka a statutárního místopředsedu Jiřího Zimolu k tomu, aby definitivně „zaklekli“ na hnutí ANO kvůli účasti trestně stíhaného ministra ve vládě. Jde o známý problém s vyšetřováním Andreje Babiše, který se ale už dříve nechal slyšet, že z vlády neodejde. Vicepremiér v demisi Richard Brabec ale zopakoval, že jediným kandidátem ANO na post premiéra je Andrej Babiš. A bude i příští týden, dodal.

Hlavním problémem je personální otázka. Účast trestně stíhaného premiéra. Je to usnesení sjezdu. Chtěli jsme znát návrh řešení. ANO požádalo o týden na rozmyšlenou. Ve čtvrtek příští týden nám představí návrh řešení,“ řekl novinářům po jednání Hamáček. „U Babiše platí, že jeden den řekne, že nám nic nedá, a druhý to nemusí platit,“ řekl už dříve k tomuto tématu místopředseda Jiří Zimola.

Případná budoucí vláda zvýší rodičovský příspěvek na 300 tisíc korun, zaváže se vyřešit otázku zálohovaného výživného a prvních třech dnů nemocenské. ANO chce v této otázce ještě jednat v rámci tripartity,“ doplnil předseda ČSSD k pokroku v programových otázkách.

Tlak na vedení vyvinuli v posledních dnech i někteří členové strany, kteří Hamáčkovi se Zimolou připomínali, jak rozhodl sjezd. Totiž že „trestně stíhaný člen vlády je zásadní problém“.

Jan Hamáček s Jiřím Zimolou byli pověřeni sjezdem, aby vyjednali ČSSD co nejlepší podmínky v případné vládě. Konečné slovo ale bude mít opět sjezd, ten bude pokračovat příští sobotu, tedy 7. dubna. Možné je i celostranické referendum.

Hamáček se už před několika dny snažil Babiše vyštípat z vlády, nakonec ale couvl. „Pro nás ten požadavek se stává určitým folklorem, aby pan Babiš nebyl ve vládě,“ usadil ho už v úterý místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

ANO: Babiš bude premiérem i příští týden

Za hnutí ANO potvrdil shodu v některých dříve sporných otázkách vicepremiér v demisi a ministr životního prostředí Richard Brabec. Připomněl, že v otázce karenční doby, tedy prvních třech dnů nemocenské, a také v otázce daní ale ještě shoda není.

„V personální oblasti, dáme stanovisko ve čtvrtek příští týden. Po dnešním jednání vnímám, že program by neměla být oblast, na které by nebyla možná dohoda,“ přiznal Brabec, že zásadní problém je teď u Babiše. 

„Andrej Babiš zůstává a zůstane i příští týden jediným kandidátem ANO na premiéra,“ zdůraznil znovu. Je otázka, kam se tedy jednání v tomto bodě mohou posunout. Přesto si ANO vzalo týden na rozmyšlenou, definitivně by mělo rozhodnout ve čtvrtek.

Jednou z cest je, že by ČSSD na sjezdu skutečně ustoupila ze svého „zásadního problému“ výměnou za některá ministerstva. Už dříve zaznělo, že sociální demokraté chtějí v takovém případě rezorty financí a vnitra. Zdůvodňují to střetem zájmů Andreje Babiše.

Navíc požadují pět ministerských křesel. ANO chce dát čtyři a o konkrétních rezortech zatím nemluví. I tam ale může ČSSD mezi svými členy narazit, proti je třeba bývalý poslanec Antonín Seďa.

Bez klišé chci říct, že to jednání bylo velmi tvrdé, věcné a konstruktivní. Jeho zásadní část jsme se věnovali programovým otázkám. I obě strany si vysvělily, co je vede k tomu, aby setrvávaly na svých pozicích. Posunuli jsme se v otázce rodičovského příspěvku a zálohovanéo výživného, stejně jako ve snížení DPH na vodné stočné,“ popsal Brabec poslední vyjednávání před Velikonocemi.

cezar8 ( 31. března 2018 09:29 )

S ČSSD se rozumně komunikovat nedá, protože si politiku a vládnutí pletou s obsazováním osobních koryt, nic jiného je nezajímá a nic jiného ani neumí. Dobré řešení by byly předčasné volby, tam by se vytřídilo zrno od plev. ANO by nemělo ztratit naopak získat....

marmat ( 30. března 2018 12:36 )

NEJZADLUŽENĚJŠÍ VYDĚRAČ s největší drzostí existuje

marmat ( 30. března 2018 12:33 )

DRZOST vedení ČSSD nezná mezí....předvedli se ...a to je zase "vizitka"!

marmat ( 30. března 2018 12:30 )

ČAPÍ HNÍZDO ve světle opravdových a zdokladovaných tunelů je evidentní politická zakázka.... Co by bez ní dělali ??? Zeptejte se někdy okolí, jak by to mohlo vypadat!Už by byla chobotnice nakroužkovaná a usmažená ve fritézách a zbylo jen OKO.

marmat ( 30. března 2018 12:25 )

Trochu nepřehledný názor - Kdyby byli na místě ANO,absolutně ho vyignorujou ... Ale KDYBY se nekoná a tak loudí nejklíčovější ministerstva, jakoby skončili na 2.fleku s 28% !!! Klidně chtěj uplacírovat Chovance, kterého před 2 měsíci označil Babiš za JASNĚ nejnebezpečnější figuru pro bezpečí státu !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa