Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drahoš a další rivalové cupovali Zemana: Nové dno politiky i loutka poradců

Autor: Zuzana Štíchová - 
29. března 2018
05:00

Jiří Drahoš, Pavel Fischer, Michal Horáček a Marek Hilšer dostali možnost zeptat se prezidenta Miloše Zemana, na co chtějí. Jenže uspokojivou odpověď od hlavy státu většinou nedostali. Čtyři poražení soupeři se své příležitosti chopili v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech, prvním díle po Zemanově inauguraci. Prezidenta se ptali na zahraniční politiku, inaugurační projev i personální změny v jeho okolí.

Nejvíce vyprovokoval Zemana dotaz Marka Hilšera, který se dotazoval na prezidentem často vychvalovanou ekonomickou diplomacii. A rýpl si i do výroku Zemana, jenž po jedné z návštěv Číny řekl, že se tam jel učit stabilizovat společnost.

„Vašeho poradce nyní vyšetřuji kvůli ekonomické kriminalitě. A v této souvislosti bych se rád zeptal, až pojedete znovu do Číny, hodíte svého poradce přes palubu, a nebo se ho zastanete? Ono by se totiž mohlo stát, že vám ho tak trochu rozeberou na orgány. A myslím si, že by to možná utržilo ránu té vaší ekonomické diplomacii,“ ptal se lékař a aktivista Hilšer.

Video  Zeman promluvil o jedu v Česku, poradci s půlkou žaludku i svém zdraví.  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Prezident mu během odpovědi vmetl mimo jiné protest na Úřadu vlády nebo „triviální ekonomickou neznalost“. „Pan Hilšer vůbec nic neví o ekonomické diplomacii, je mi ho líto. Jeho nechutná poznámka o orgánech, ale co chtít od člověka, který se svlékal na tiskové konferenci na Úřadu vlády, na tu se dá odpovědět jednoduše. Dokud můj čínský poradce nebude z něčeho reálně obviněn, případně odsouzen, nemám důvod, abych se ho vzdával. Vděčnost možná panu Hilšerovi vlastní není, ale mně vlastní je,“ řekl Zeman.

„Jeho triviální neznalost toho, že náš export do Číny během jeho prezidentování nikterak nevzrostl a investice do ČR nepřináší přidanou hodnotu pro běžné české občany, je až zarážející. Vyšetřování jeho poradce kvůli ekonomické kriminalitě je pro krach prezidentovy ekonomické diplomacie více než symbolické. Jeho výroky spíše nasvědčují tomu, že je loutkou podivných poradců v jeho okolí, než že by měl kvalitní informace o skutečném stavu,“ kontroval Hilšer, pátý „na pásce“ v prezidentské volbě. Zeman v rámci tématu mluvil také o výši čínských investic, vysvětloval, proč „měl velké oči“.

Na mé poznámce ohledně orgánů nebylo nic nechutného. Naopak prezidentovo cynické přehlížení skutečnosti, že jsou v Číně političtí vězni zabíjeni kvůli obchodu s orgány, je mnohem nechutnější. Chce-li tyto skutečnosti prezident zlehčovat poznámkami o mém svlékání na Úřadu vlády, rád bych mu připomněl, že vyjádření občanského protestu proti arogantním politikům je mnohonásobně hodnotnější než prezidentovo opilecké vrávorání nad korunovačními klenoty, nehledě na jeho vulgární vyjadřování ve sdělovacích prostředcích,“ opáčil Hilšer, který chce na podzim kandidovat ve volbách do Senátu.

Drahoš mluví o dnu, Horáček o útocích

Na způsob vedení zahraniční politiky se Zemana ptal Michal Horáček. „Americký prezident Trump vám ke zvolení nepoblahopřál, v těchto dnech je v Praze třetí nejvýše postavení muž Spojených států Paul Ryan, ten se s vámi nesetká. V Číně vám zatkli poradce, z čínských investic, které jste slíbil, ve výši 200 miliard, není nic, stejně tak jako ze vztahu s Ruskem. Můžete mi, prosím říci, k čemu je dobrá ta vaše strategie, která nás odcizuje spojencům a současně podlézá těm, kteří našimi spojenci nejsou,“ ptal se textař, který si celou prezidentskou kampaň platil sám. Jako jediný.

„Nebudu ironizovat pana Horáčka, který skončil asi třetí nebo čtvrtý. I on má právo položit otázku. Je dobré vědět, že americký prezident nemá ve zvyku standardně nikomu blahopřát. Také jsem to nevěděl. Návštěva pana Ryana je soukromá, já se s ním rád kdykoliv setkám, pokud si to bude přát. Pokud vím, zatím si to nepřál,“ odpověděl Zeman a rozporoval také údaje o čínských investicích.

„Pan prezident na mou otázku neodpověděl, zato se věnoval nevyprovokovaným osobním úrokům. I tak jsem z toho vyšel lépe než redaktor Blesku, který byl i ‚nelidský‘,“ okomentoval to Horáček.

Fischera Zeman odpovědí neuspokojil

Pavel Fischer se Zemana ptal na změny v jeho týmu: „Poté, co hospodaření kanceláře prezidenta republiky skončilo s vysokým schodkem, bylo to několik desítek milionů korun, chtěl jsem se zeptat, jak daleko jste v těchto úvahách?“

„Zatím nechystám žádné změny, nemám pro ně důvod. Pokud jde o schodek, doporučuji, abyste se informoval. Tento údajný schodek vznikl tím, že v Lánské oboře, kde máme Klíčavskou přehradu, se začaly sesouvat její svahy, a to byly ty desítky milionů. Nechápu, proč má Kancelář prezidenta spravovat přehradu, ale dobře,“ řekl Zeman.

Fischer ale spíše narážel na chybějící prověrku kancléře Mynáře nebo poradce s vazbami na Rusko Martina Nejedlého. Proto ani on spokojenost neprojevil: „Moje otázka směřovala k personálním změnám. Proto s odpovědí nejsem spokojen.“

Video  Zeman o zdraví: Jsem obluda, ale na infuze nechodím. Schody ke klenotům jsem nevyšel.  - Blesk Zprávy a David Neff / MAFRA / Profimedia
Video se připravuje ...

Jiřího Drahoše zase zajímalo opomenutí významného výročí v rámci inauguračního projevu: „Vaše druhé funkční období započalo v roce 2018, což je rok, kdy si připomeneme 100 let od založení Československa. Ve vašem inauguračním projevu jste toto důležité výročí ani slovem nezmínil, byl to záměr, a nebo jste prostě jenom zapomněl?“

Zeman na to reagoval s tím, že projev k tomuto výročí chystá zvlášť. „Nezapomněl jsem, ale připravuji projev na toto téma při příležitosti 28. října tohoto roku. Právě 28. října vzniklo svobodné a samostatné Československo. Nechtěl bych se opakovat,“ řekl prezident.

„Miloš Zeman dal vcelku očekávaně lekci, jak pozurážet všechny okolo. Pokud takto bude vypadat i jeho projev 28. 10., pak zřejmě dosáhneme nového dna české politiky,“ glosoval odpověď Jiří Drahoš. I on se chce na podzim ucházet o křeslo v Senátu.

hejhej ( 30. března 2018 13:53 )

jajanene: Nestačilo, že se ztrapnili v prezidentské kampani - nic nedokázali, jenom plivat na Zemana - trapní amatéři.

ridic ( 30. března 2018 09:55 )

To jsou výrazy vhodné pro něco takovyho jako jsi ty pro co není vůbec pojmenování tvůj fotr si měl místo tebe udělat metr dříví bylo by to užitečnější než takovýhle povl.

ulrich ( 29. března 2018 18:26 )

Ty HOVADO, ta opilecká troska tě v pohodě přežije!

ridic ( 29. března 2018 17:38 )

xiioma...na vas urcite nemá, svoji inteligenci tady sstrci do kapsy ledasjakeho namysleneho profesora, o takovem jako jste vy, ani nemluve. .A to ty blbecky a hulvaty nejvice štve, ze s nimi vytira podlahu. . Inteligence se totiz neda vystudovat, s tou se člověk musi narodit coz neni vas pripad

majojo ( 29. března 2018 17:02 )

A Drahouš by byl jistě samostatně se rozhodujícím prezidentem, že. Buď by mu vládli jeho našeptavači nebo ta jeho domina. A mimochodem, prezident nevládne, od toho je vláda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa