Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš vyvezl ministry po středních Čechách a odráží kritiku: „Nechceme jen slibovat“

Autor: ČTK, simao - 
28. března 2018
08:10

Andrej Babiš (ANO) vyvezl ministry na další cestu po regionu, tentokrát volba připadla na Středočeský kraj. Po ranním přivítání s hejtmankou Jaroslavou Jermanovou Pokornou se vláda vydala na další ze svých cest, za které již bývá i kritizována. Babiš se však kritice diví a kritikům vzkazuje, že tomu vůbec nerozumí.

Jednání o plánované výstavbě spalovny odpadu v Horních Počaplech na Mělnicku či návštěva zámku v Přerově nad Labem jsou na programu dnešní návštěvy premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) a členů jeho kabinetu ve Středočeském kraji.

Babiš tak pokračuje v cestách do regionů, už dříve navštívil Zlínský a Liberecký kraj.

Zároveň však odráží kritiku za tyto krajské „spanilé jízdy“. „Musím se fakt smát těm, kteří nás za to kritizují. Nezlobte se na mě, ale vůbec tomu nerozumí. Vůbec netuší, co děláme a proč to děláme. My děláme jako úplně první vláda investiční plán na příštích 10 let. Pro tuto zemi a pro její lidi!“ uvedl na svém Facebooku.

Nechceme slibovat, ale mapovat, tvrdí Babiš

A podobné argumenty přednesl i dnes na začátku středočeského turné. Vláda podle Babiše při výjezdech do regionů nechce slibovat, ale mapovat investiční potřeby. „Naše země nikdy neměla desetiletý investiční plán a je potřeba ho udělat,“ opakoval Babiš.

Za logický přitom požadavek Středočeského kraje na změnu rozpočtového určení daní (RUD), která by nejlidnatějšímu regionu v zemi zajistila větší příjmy. Hejtmanství by mělo navrhnout legislativní změnu a bude na Sněmovně, aby o tom rozhodla, řekl Babiš novinářům při dnešní návštěvě regionu. „Středočeský kraj je vlastně jediný kraj u nás, který má dramatický nárůst obyvatel. Od roku 2000 to je de facto o 20 procent,“ uvedl Babiš.

Vedení středočeského hejtmanství dusiluje o zvýšení svého rozpočtu na základě rozpočtového určení daní pro kraje dlouhodobě. Podmínky nastavené v roce 2000 podle něj už neodpovídají změnám v počtu obyvatel nebo situaci v dopravě a počtu spravovaných kilometrů silnic. V případě, že by byly tyto faktory zohledněny, mohl by kraj získat ročně do rozpočtu zhruba o 1,2 miliardy korun více.

Dostavba D3 a Pražského okruhu v nedohlednu

Podle premiéra patří mezi největší problémy středních Čech doprava. Za smutné pokládá to, že stále není úplně jasno o dostavbě dálnice D3 a Pražského okruhu.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) připomněla, že vláda schválila krajům čtyři miliardy korun na opravy silnic druhé a třetí třídy. Pro Středočeský kraj to přestavuje 717 milionů, k nimž hejtmanství přidá dalších 350 milionů. „V letošním roce tak budeme dávat na opravy silnic miliardu korun,“ uvedla.

Například vedení Kladna ale postup při opravách krajských silnic kritizuje, hejtmanství podle něj čeká na dotace a nechce opravy financovat ze svého. Silnice v nejhorším stavu proto radnice nechala osadit značkami upozorňujícími řidiče, že jedou po vozovce ve správě Středočeského kraje. Cílem je, aby šoféři věděli, že za stav vozovky není odpovědné město.

Babišovi předají protestní podpisy

Po setkání s radními v budově krajského úřadu v Praze Babiš zamíří do Třinecké ulice v Kladně, kde se seznámí s dopravní situací. Na železniční zastávce Velká Bučina mu budou představeny plány na vylepšení infrastruktury.

V prostorách mělnického zámku se Babiš setká se středočeskými starosty a poté si prohlédne elektrárnu v Horních Počaplech. Čekat tam na něj budou zástupci petičního výboru Stop spalovně Mělník.

Chtějí mu předat archy, na nichž shromáždili téměř 3000 protestních podpisů, a vejce od slepic chovaných na dohled od elektrárny vyzdobená nápisy „zatím bez dioxinů“.

Následovat bude návštěva přerovského zámku, který chce kraj získat od Českého rozhlasu, a základní školy v Českém Brodě. Plánována je i prohlídka místa, kde mají být vybudovány obchvat Jesenice a Vestecká spojka, a návštěva skanzenu v Kouřimi. Celodenní program uzavře tisková konference v Poděbradech.

agfor ( 28. března 2018 13:03 )

To také berou za ty vejlety diety - 11 Kč za den, a to jen v případě, že jsou mimo parlament déle než 5 hodin ?

vamberk ( 28. března 2018 09:35 )

Babiše lituju - kdyby se snažil sebevíc, některá individua to neuznají. Ta štvanice na něj je nechutná a obdivuju ho že to vydrží a nevykašle se na to. Zřejmě by ti experti brali jako premiéra Kalouska nebo podobná zdiskreditovaná individua, kteří je jen hecujou.

vamberk ( 28. března 2018 09:29 )

Vláda (ač nemá důvěru) aspoň něco dělá, na rozdíl od kritiků a chytrolínů, kteří umí jen všechno negovat a rozeštvávat lidi.Zřejmě se jim stýská po křišťálově čistém Standovi koloťukovi, nebo Špidlovi či Topolánkovi-taky bez důvěry (s nocí dlouhých nožů). Doufám, že budou předčasné volby a klauni jako Stanjura a Kalousek spolu s Němcovou a dalšími relikviemi zmizí v propadlišti dějin !

mirkazam ( 28. března 2018 09:27 )

fugas77...no on požádá o důvěru tebe ty ***e...ten,kdyby chodil po rukách,tak se takovým volům nezavděčí..... ten nick fugas ti sedne !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa