Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komunisté „prskali“. Třetí muž USA vytáhl v Praze Havla a ruskou hrozbu

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. března 2018
13:36

Sněmovna dnes potleskem přivítala Paula Ryana, třetího muže USA po prezidentovi Donaldu Trumpovi a viceprezidentovi Mikeovi Penceovi. Ryan se v pondělí sešel s Andrejem Babišem, se kterým také povečeřel. Na úterý si pak připravil sněmovní projev, ve kterém zmínil Václava Havla, Tomáše Gariggue Masaryka, ale i hrozbu Ruska včetně jeho kyberútoků. Nesouhlas se schůzí vyjádřila KSČM.

Do Česka přicestoval třetí nejmocnější muž americké politiky - charismatický šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Do Česka přiletěl i s rodinou na soukromou cestu, Prahu si prý s manželkou zamilovali. Již v pondělí dorazil na Úřad vlády za premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), se kterým také za doprovodu jejich partnerek povečeřeli.

„Amerika tu s vámi byla posledních sto let. Budeme s vámi i dalších sto let. Budeme s vámi vždy a stále,“ říkal Ryan ve svém sněmovním projevu.

Varování před Ruskem

Před poslanci pak dnes přednesl Ryan výrazné varování před Ruskem. „Pro české lidi není ruský vliv nic neznámého,“ říkal Paul Ryan poslancům a upozorňoval na aktuální hrozbu ruských dezinformací a kyberútoků. „Rusko nesdílí naše zájmy, ani naše hodnoty,“ míní Ryan, podle kterého se Rusové snaží zasít nesoulad mezi spojence.

Ryanovo oficiální přijetí na půdě Poslanecké sněmovny se nesetkalo jen s pochopením a potleskem. Nelíbilo se českým komunistům, kteří jsou mimo jiné zastánci vystoupení ČR z NATO. Podle šéfa poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika jsou ceremonie kolem přijetí Ryana přehnané. „Poslanecký klub KSČM to má za nadnesené,“ vzkázal Kováčik.

Komunisté: Není to jako s Bushem nebo Jelcinem

Ryan není hlavou státu, alespoň prozatím, podotkl Kováčik. „Podle našeho soudu mělo dojít ke standardnímu přijetí předsedy Sněmovny jako každého jiného předsedy parlamentu každé jiné země,“ pokračoval Kováčik.

„Přirovnání k tomu, že tady vystupovali (...) např. pan prezident Bush nebo pan prezident Jelcin nebo kdokoliv jiný, srovnání příliš nesnese,“ dodal šéf komunistických poslanců. Po návštěvě Baracka Obamy v Praze v roce 2010 byl Ryan po osmi letech dalším vrcholným představitelem USA, který byl na své neoficiální cestě takto oficiálně přijat.

Fiala: Smutné, že nedošlo ke schůzce na Hradě

„Je to nepochybně nejvýznamnější zahraničně politická událost tohoto roku, která se odehrává v ČR. Spojené státy jsou nejsilnější velmocí západní civilizace, Evropa je zase nejpočetnější částí západní civilizace a právě proto je to spojenectví nesmírně důležité,“ upozornil naopak Petr Fiala (ODS) a vyzdvihoval význam USA jako „mocenské záruky naší bezpečnosti“.

Rýpl si proto i do komunistů a varoval před jejich nebezpečnou myšlenkou opustit NATO. Takové myšlenky označil Fiala za „velmi zneklidňující“.

Šéf ODS považuje za „politováníhodné a nepochopitelné, že se neuskuteční alespoň zdvořilostní schůzka na Pražském hradě“. „Je to smutné, ale věřím, že je to jen přechodný jev toho, v jaké kondici se zahraniční politika u nás nachází a jakým způsobem jedná Pražský hrad,“ podotkl Fiala.  

Sám Ryan dnes komentoval to, že se nesešel se Zemanem slovy: „Měl bych o to zájem, ale jsem velice rád, že jsem se mohl setkat s panem premiérem a předsedou Poslanecké sněmovny.“ Nemůže zároveň mluvit o tom, jestli bude Zeman pozván do USA, nebo ne - Ryan upozornil, že nezastupuje americkou administrativu. 

Vondráček vytáhl Plíškovou a Kvitovou

Ryan přijel do Sněmovny v úterý v poledne, přivítal ho předseda PSP Radek Vondráček (ANO). Během neformální konverzace Vondráček se bavili s Ryanem mj. o sportu. A Vondráček vytáhl těžký kalibr. Úspěšné české tenistky – Karolínu Plíškovou a Petru Kvitovou, které dobře znají i v zámoří. Řeč padla i na hvězdu nedávné zimní olympiády Ester Ledeckou, na kterou narážel pro změnu Ryan, když zmínil české úspěchy ve snowboardingu i na lyžích při Super G.

Ryan je přitom někdejším kandidátem na viceprezidenta – ve volebním souboji s Barackem Obamou stál totiž po boku Obamova rivala Mitta Romneyho v roce 2012. Do Bílého domu se probojoval Obama, Ryan, který má s manželkou Jannou dva syny a dceru, na sebe upozornil i fotkami pro časopis Time z posilovny, kdy propagoval populární workoutové cvičení.   

Ryan se poklonil Havlovi

Ve svém projevu ve Sněmovně Paul Ryan vzpomněl Tomáše Gariggue Masaryka, ale i „vize Václava Havla“. Každý den prý v Capitolu prochází ze své kanceláře kolem jeho busty. „Havel mluvil ke kongresu Spojených států v roce 1990 pouhých pár měsíců potom, co byl propuštěn z vězení,“ připomněl Ryan a citoval Havlova slova o tom, že se nesmíme zříci svobody.

„Svoboda vzkvétá, ale neměli bychom to brát jako samozřejmost. Naše svazky jsou ještě hlubší, než v minulém století,“ upozorňoval poslance Ryan. A ve Sněmovně zmínil i vlastní evropské kořeny - včetně svého pradědečka, který do USA přijel z Irska. Připomněl i české přistěhovalce, kteří v té době do USA přicestovali také. Jeden z nich se stal i prvním starostou města Racine, které Ryan zastupuje.

Paul Ryan si při návštěvě Sněmovny potřásl rukou s premiérem v demisi Andrejem Babišem Paul Ryan si při návštěvě Sněmovny potřásl rukou s premiérem v demisi Andrejem Babišem | Foto Blesk - Michal Protivanský

Ruské ohrožení demokracie

Na tiskovce s novináři po svém projevu označil Paul Ryan Česko za „velkého přítele USA“. Komentoval i rozhodnutí vyhostit ruské diplomaty z mnoha zemí Evropy i USA.

„Považujeme to především za projev obrovské solidarity, ze strany Ruska máme pocit, že jde o vyvolání chaosu, ohrožení demokracie (...) Musíme táhnout všichni za jeden provaz, chceme, aby ČR stála v jedné řadě se Spojenými státy,“ uvedl Paul Ryan.

2 procenta HDP na obranu

Během své návštěvy Poslanecké sněmovny Ryan neskrýval přesvědčení, že vidí potenciál v další spolupráci USA s Českem. Nejen obchodní, ale třeba i v oblasti bezpečnosti. Ve svém sněmovním projevu se dotkl i vojenské spolupráce. „Americké a české jednotky bojují bok po boku, aby udržely mír ve světě,“ podotkl Ryan.

USA v NATO pevně stojí za článkem 5, závazkem k obraně v případě napadení jednoho ze členských států, připomněl Ryan. Upozornil však i na závazek členů NATO dávat dvě procenta HDP na obranu. „Jsme rádi, že ČR má konkrétní závazek, jak toho cíle v následujících letech dosáhnout. Těšíme se, že na sebe vezmete o něco větší podíl výdajů na obranu,“ dodal.

fotrpjotr ( 27. března 2018 18:42 )

USA vyvolávají válečné konflikty po celém světě a přes útočnou alianci NATO nás do těch konfliktů zatahují.

gabreta ( 27. března 2018 17:30 )

Fiala „politováníhodné a nepochopitelné, že se neuskuteční alespoň zdvořilostní schůzka na Pražském hradě“ Za to národ si oddychnul, že prezident nevlez do začouzenýho otvru Americkýho šamana!! Až přijede náčelník, tak s ním Miloš určitě dýmku míru vykouří !!

agfor ( 27. března 2018 16:35 )

Amík musí strašit všechny hrozbou z Ruska. Jde mu jen o to, aby všichni kupovali jejich vyřazené zbraně. Už za II.sv. války zásobovali zbraněmi Němce i Rusko a v této politice pokračují dodnes. Čím víc mrtvol, tím líp, hlavně, že to sype.

krtekaorel ( 27. března 2018 16:25 )

 Darebak Ryan!!!

santikxauz ( 27. března 2018 16:14 )

Podle počtu amerických základen v Evropě,hrozí největší hrozba právě z USA.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa