Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čínská CEFC prodá reality v zahraničí. Mluvčí firmy v Česku: Nás se to nedotkne

Autor: ČTK, Mii - 
27. března 2018
10:39

Čínská CEFC, jejíž šéf Jie Ťien-ming je poradcem prezidenta Miloše Zemana, prodá všechny reality, které drží mimo Čínu. Informovala o tom v úterý agentura Bloomberg. V Česku je CEFC vlastníkem řady společností a realit – například bývalé budovy Živnobanky a několika dalších nemovitostí za miliardy korun.

Jako hlavní sídlo svých evropských aktivit si firma vybrala právě Českou republiku, kde zaměstnává přes 4000 lidí. CEFC Group (Europe) Company působí v oblastech financí, letectví a cestovního ruchu, průmyslu a výrobě, nemovitostí či sportu. Celkem čínská firma v Česku spravuje aktiva ve výši přes 1,5 miliardy eur (38 miliard korun).

Na prodej je podle zdrojů téměř stovka nemovitostí, včetně kancelářských budov, hotelů či průmyslových zařízení. Tyto nemovitosti leží převážně ve velkých čínských městech, některé se však nacházejí také v Evropě či ve Spojených státech.

Mluvčí CEFC (Europe) Group Company Pavel Bednář v úterý na informace o prodeji globálního realitního portfolia  CEFC China Energy řekl agentuře ČTK, že se prodej nedotkne nemovitostí vlastněných CEFC v Česku. 

Šéf CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona. Jeho obvinění v minulých dnech přímo na místě vyšetřovali další Zemanovi poradci Martin Nejedlý, Vratislav Mynář a Jaroslav Tvrdík.

Od Slavie po Florentinum

CEFC China Energy Company Limited je podle vlastních údajů největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. Po celém světě zaměstnává zhruba 50 000 lidí. V Česku ji patří mimo jiné pražské hotely Mandarin Oriental Prague na Malé Straně a Le Palais Art Hotel Prague na Vinohradech.

Firma je rovněž vlastníkem budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy. V listopadu 2016 koupila pražský administrativní komplex Florentinum, v roce 2017 pak zrekonstruovanou budovu v pražské ulici Na Poříčí v sousedství Florentina.

CEFC má také v ČR významné podíly v podnicích, mezi nimiž jsou například strojírny ŽĎAS, Pivovary Lobkowicz či fotbalový klub SK Slavia Praha.

auslak ( 27. března 2018 11:10 )

Kolik ještě takových SUPER KŠEFTU bylo dohodnuto ?? Snad nám to bude vysvětleno na TV Barrandov.

marmat ( 27. března 2018 11:04 )

tosto : a obratem (vyhodně?) rozprodáno....

marmat ( 27. března 2018 10:54 )

Jako fórek prima

tosto ( 27. března 2018 10:54 )

Včera to znovu opakovali v TV jak se s úsměvem ( v Číně) jakože opravil , že ne 40 miliard , ale 90 miliard tady bude zainvestováno.

marmat ( 27. března 2018 10:51 )

Karma (k nabubřelosti kolem čínského trhu a investic) vypracovala mimořádně zajímavý a mimořádně rychlý trest...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa