Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Rath bude znovu u soudu kvůli korupční kauze. Státní zástupce Jirát je přesvědčen o jeho vině

Autor: ČTK - 
27. března 2018
06:52

Před Krajským soudem v Praze dnes budou šestým dnem pokračovat závěrečné řeči v případu kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. V proslovu bude pokračovat Rath, který v pondělí vinu v kauze opět odmítl. Tvrdil, že cílem jeho trestního stíhání bylo, aby vláda přišla o hlasitého kritika a aby sociální demokracie dostala úder. 

Rath také zopakoval, že pro jeho odsouzení nejsou důkazy a že žádné úplatky nepřijímal. Tento týden je jednání naplánované do čtvrtka, další čtyři dny je pak soud nařízen v dubnu.

O vině obžalovaných je naopak přesvědčen státní zástupce Petr Jirát, podle kterého by měl jít Rath za příjímání úplatků na osm až devět let do vězení. Navrhuje také, aby bývalému politikovi propadnul veškerý majetek.

Stejný trest navrhl Kateřině Kottové a jejímu manželu Petrovi, které považuje za hlavní organizátory manipulování krajských veřejných zakázek. V případu figuruje dalších osm obžalovaných z řad manažerů stavebních a zdravotnických firem, které zakázky získávaly.

Krajský soud v Praze nejprve v roce 2015 uložil Rathovi 8,5 roku vězení a přísné tresty vyměřil i většině dalších obžalovaných. Původní verdikt v roce 2016 zrušil vrchní soud kvůli použitým odposlechům. Loni se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz. Případ se tak dostal zpátky k soudu, který původně vynesl odsuzující rozsudek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mirkazam ( 27. března 2018 08:01 )

Jak dlouho budete ještě tolerovat tomuto prohnanému šmejdovi jeho divadlo ???

Samo ( 27. března 2018 07:38 )

Rath také ve své řeči uvedl, že jeho majetkové poměry neodpovídají tomu, že by se obohatil braním úplatků, že si nežil nad poměry. Ale jak jinak se dá nazvat jeho život, ve kterém živí svou manželku a dvě oficiální milenky v Praze s jejími vysokými životními náklady a přesto mít ve svém vlastníctví 8 rodinných domů a bytů, přičemž se mu několik nemovitosti podařilo odklonit ještě před soudy a dále je třeba přičíst 20 milionů Kč pod podlahou ve svém domě po otci a 7 milionů Kč v krabici, se kterými ho zatkla policie ČR.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa