Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Třetí nejmocnější muž USA povečeří s Babišem, za Zemanem nepůjde: Kdo je Paul Ryan?

Autor: ČTK, simao - 
26. března 2018
11:55

Do České republiky přicestoval Paul Ryan (48), třetí muž na politické scéně v USA. Vede Sněmovnu reprezentantů a v plánu má po dnešním setkání s Andrejem Babišem mj. i návštěvu Poslanecké sněmovny a jejího šéfa Radka Vondráčka (oba ANO). Oficiálně však jde o soukromou návštěvu. Republikán Ryan má s právničkou Jannou dceru a dva syny a v roce 2012 byl u neúspěšné kampaně Mitta Romneyho, kterého porazil Barack Obama. Spory měl Ryan i s Donaldem Trumpem.

Paul Ryan, předseda Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu, se má dnes v Praze setkat s českým premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Svůj pobyt v Česku naplánoval jako soukromou návštěvu, většina jeho programu je proto neveřejná.

Povečeří s Babišem

Babiš s Ryanem vyrazili na schůzku v pravé poledne. V plánu je však ještě i večeře Ryana a jeho ženy s Andrejem a Monikou Babišovými. Během dneška by však měl Ryan stihnout také navštívit americké velvyslanectví a poskytnout rozhovor Rádiu Svobodná Evropa.

Třetí muž politiky v USA Paul Ryan přicestoval do Česka, na Úřadě vlády se sešel s premiérem v demisi Andrejem Babišem (26. 3. 2018). Třetí muž politiky v USA Paul Ryan přicestoval do Česka, na Úřadě vlády se sešel s premiérem v demisi Andrejem Babišem (26. 3. 2018). | Foto Blesk - Tonda Tran

V úterý má promluvit na zvláštní schůzi Poslanecké sněmovny, v plánu má i konferenci v Senátu o roli USA v evropské bezpečnosti. Měl by se také zúčastnit uzavřené debaty se studenty. Zbytek návštěvy České republiky bude už ryze soukromý. Schůzka s prezidentem Milošem Zemanem v programu není.

Třetí muž USA po Trumpovi a Penceovi

Republikánský politik Ryan je předsedou Sněmovny reprezentantů od října 2015. Je třetím nejvyšším představitelem USA po prezidentovi Donaldu Trumpovi a viceprezidentovi Miku Penceovi.

Paul Ryan má irské a německé předky. Paul Ryan má irské a německé předky. | Reuters

Jeho „polooficiální“ návštěva v Česku je zajímavá i proto, že posledním ústavním činitelem USA, který oficiálně navštívil ČR, byl prezident Barack Obama v roce 2010. V Praze se tehdy konal americko-ruský summit, během něhož Obama s tehdejším ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem podepsali smlouvu o omezení jaderných arzenálů. Oba státníci tehdy bilaterálně jednali i s tehdejším českým prezidentem Václavem Klausem.

Odpůrce Obamových reforem

48letý Paul Ryan je členem Sněmovny reprezentantů od roku 1999. Vystudoval ekonomii a politické vědy na Miamské univerzitě v Ohiu. Začínal jako marketingový konzultant, v 90. letech byl asistentem několika senátorů, psal například projevy pro někdejšího kongresmana a republikánského kandidáta na viceprezidenta z roku 1996 Jacka Kempa.

V roce 1998 byl poprvé zvolen do Kongresu. Je považován za poměrně radikálního straníka, patří k oblíbencům hnutí Tea Party, konzervativního jádra republikánů.

Do širšího povědomí vešel v roce 2012, kdy si jej republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney vybral za možného viceprezidenta. V podzimních volbách 2012 však úspěch nakonec slavil demokratický tandem Barack Obama a Joe Biden.

I proto patří k hlasitým kritikům Obamových reforem – trnem v oku mu je například zdravotní reforma Obamacare, k jejímuž zrušení republikáni nesehnali v Senátu dostatek hlasů a zákonodárci se touto reformou budou znovu zabývat v letošním roce.

Vášnivý lovec a katolík nesouhlasící s potraty

Již během Romneyho a Ryanovy kampaně nechyběla na scéně ani jeho manželka Janna – daňová právnička, se kterou má dceru a dva syny. Elizabeth, Charlieho a Sama.

Paul Ryan s manželkou Jannou mají dceru a dva syny. Paul Ryan s manželkou Jannou mají dceru a dva syny. | profimedia.cz

Svou o rok starší manželku si vzal Ryan v roce 2000 a společně se zabydleli v Ryanově rodném městě Janesville ve státě Wisconsin. Seznámili je jejich přátelé a ve svatebním oznámení psali, že sdílí lásku k outdoorové zábavě včetně chození do hor a rybaření. „Pro Ryana coby politika je určitě nesmírnou oporou,“ řekl televizní stanici ABC o Ryanově manželce Dave Craig, který v minulosti pracoval v Ryanově kanceláři. Ryan je také vášnivým lovcem. 

Katolík Ryan je proti manželství osob stejného pohlaví a nesouhlasí s potraty. Jeho rodina má irsko-německé kořeny.

Fotky z posilování vzbudily rozruch

Vedle toho je ale Ryan také vyznavačem fitness tréninků. Jeho otec i dědeček zemřeli na srdeční infarkt, a tak se Ryan v minulosti stal jednou z tváří propagujících tréninkový workout program P90X. „Je to fantastický workout,“ říkal Ryan v roce 2012, když ho veřejnost poznávala coby kandidáta na viceprezidenta. Populární se tehdy staly i jeho fotky pro magazín The Time s činkami v červené čepici obrácené kšiltem dozadu.

Ryan je ale také vyznavačem silně individualistické filozofie americké spisovatelky Ayn Randové, která patřila mezi zastánkyně kapitalismu a absolutní svobody jednotlivce.

Trumpa kritizoval, teď spolupracují

Se současným prezidentem Trumpem dosud Paul Ryan úzce spolupracoval, nesouhlasil však se zavedením sankcí na dovoz hliníku a oceli, které Trump oznámil 8. března. Ryan v minulosti patřil k Trumpovým kritikům, v kampani před posledními prezidentskými volbami nakonec jeho kandidaturu po dlouhém váhání podpořil.

Ryan byl autorem republikánského návrhu rozpočtu na rok 2013, který obsahoval hluboké škrty v sociální oblasti. Demokraté jej proto vykreslují jako rozpočtového jestřába a obhájce bohatých.

Paul Ryan s prezidentem Donaldem Trumpem Paul Ryan s prezidentem Donaldem Trumpem | Reuters

V letech 2011 až 2015 vedl Ryan rozpočtový výbor sněmovny. V prosinci 2013 se Ryan v této roli zasloužil o dojednání kompromisní rozpočtové dohody, která zajišťovala financování federální vlády do října 2015. Jejím cílem bylo ukončit tři roky nestability a rozpočtových střetů.

marmat ( 26. března 2018 22:09 )

Tady "diskutérům" naprosto došel ostrovtip...je totiž famózní, jak Babiš se světem komunikuje

marmat ( 26. března 2018 22:07 )

brugal : takto ovšem nevytrucuje nic

marmat ( 26. března 2018 22:04 )

Jak se tak malé dítě dostane na diskuzi...na tátův nik ???

marmat ( 26. března 2018 22:02 )

OBČANE zdeneekku- to je už je ovšem naprosto neléčitelená paranoia ....

marmat ( 26. března 2018 22:00 )

Proč jste zmatlanej tak brzy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa