Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Výzvu filmařů na podporu ČT podepsalo přes 10 tisíc lidí. Brání ji před Zemanem

Autor: ČTK, jmik - 
25. března 2018
19:47

Přes 10 000 podpisů je pod výzvou Pět vět, kterou iniciovali někteří filmaři na podporu České televize (ČT) po inauguračním projevu prezidenta, v němž Miloš Zeman veřejnoprávní televizi kritizoval. Text vyzývá politiky a veřejně činné osobnosti, aby se postavili snahám likvidovat nezávislost nejsilnějšího veřejnoprávního média, jeho autoři ho nyní poslali poslancům. Informoval o tom režisér Jan Svěrák, který jako první veřejně přečetl výzvu před 14 dny přítomným v Rudolfinu před začátkem přímého přenosu předávání Českých lvů.

Podle Svěráka je mezi signatáři výzvy řada veřejně známých osobností, včetně sportovců a poslanců. Jen na slavnostním večeru Českých lvů se pod textem sešlo na 370 podpisů. Nejčastěji text ale podepisovali studenti, živnostníci, učitelé a důchodci, uvedl Svěrák.

Výzvu dostali všichni poslanci

Všichni poslanci dostali podle něj výzvu do svých oficiálních e-mailových schránek. „Teď bude záležet na nich. Prezident vyjádřil jasné přání a oni ho teď mají splnit. Dostali k tomu i návod využít výročních zpráv ČT, které nestihla projednat Sněmovna před volbami. Teď mají účelově posloužit k rozpuštění Rady ČT, a umožnit tak dosazení do čela televize veřejné služby vládě podřízeného člověka,“ uvedl Svěrák.

Zeman obvinil Českou televizi z manipulace

Prezident ve svém inauguračním projevu na počátku března obvinil ČT, že se ve zpravodajství příliš přikláněla ke straně TOP 09. Kromě televize obvinil i některá další média z pokusů o manipulaci veřejnosti a neobjektivnosti. Představitelé ČT jeho nařčení odmítli, útoky na nezávislost médií jsou podle nich nevhodné. Zemanovy útoky na novináře odsoudili i někteří politici.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) později uvedl, že podle něj Česká televize v ohrožení není, dodal, že on se nechystá veřejnoprávní média nijak napadat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jity ( 26. března 2018 09:22 )

Že by Zeman chtěl ČT? Co by s ní dělal, ten je rád, že je rád. Zeman se vám na ČT z vysoka a nebo možná už z nízka.

Antonin Blaha ( 26. března 2018 06:25 )

 To je opravdu velke cislo a zbytek lidi si preje aby se zrusily poplatky a Ct si na sebe vydelala jako vsichni v republice!👿

sekebo ( 26. března 2018 04:51 )

Ze Zemana se stal nemohoucí vazal Ruska a Číny, který si to teď už ani neuvědomuje. Já jsem výzvu na podporu ČT nepodepsal, ale plně za ní stojím. Jinak Zemanův Kanál Barrandov s velkým K jsem už dávno z nabídky dávno vymazal, protože na takovou žumpu se opravdu dívat nehodlám.

santikxauz ( 26. března 2018 01:56 )

Zbytek občanů České republiky výzvu nepodepsalo,protože s nimi nesouhlasí.

asijo ( 26. března 2018 01:10 )

Jakto že ještě nemáš svěrací kazajku,když je tolik hodin.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa