Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš: Česko možná kvůli otravě špiona v Británii vyhostí ruské diplomaty

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
23. března 2018
02:43

Česká republika zvažuje, že kvůli útoku nervovou látkou v jihoanglickém Salisbury vyhostí několik ruských diplomatů. Novinářům to v noci na pátek po několikahodinovém a složitém jednání summitu Evropské unie řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Hned v pondělí chce celou záležitost probrat s ministrem zahraničí Martinem Stropnickým a dalšími členy své vlády. Evropská osmadvacítka není v přístupu podle diplomatů jednotná.

„Ano, pravděpodobně půjdeme tímto směrem,“ řekl v Bruselu krátce po jedné hodině v noci. Kolik diplomatů by muselo Českou republiku opustit, premiér ale zatím neví.

„To já neumím říct. Musíme se poradit, ale je pravda, že ta debata byla strašně dlouhá a byly tam různé názory,“ doplnil. Britská premiérka Theresa Mayová odcházela z nočního jednání značně rozladěná. V rámci Evropské rady se totiž nepodařilo najít jednotné stanovisko. „Ten cíl té debaty byl najít společný postup, to se úplně nepodařilo, ale jsou tam země, které to zvažují,“ dodal český premiér k závěrům schůzky.

Summit EU ve čtvrtek souhlasil s názorem britské vlády, že za útok nervovou látkou na někdejšího dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dceru je velmi pravděpodobně odpovědné Rusko, jiné věrohodné vysvětlení prý není. Na svůj Twitter to napsal šéf unijních schůzek Donald Tusk. Britská premiérka Theresa Mayová na summitu prohlásila, že útok zapadá do vzorce agresivního ruského chování z posledních let, které neuznává hranice a je hrozbou pro celý evropský blok.

Moskva spojování s kauzou odmítá, v minulých dnech ruští představitelé naopak v souvislosti s možným původem použité nervové látky novičok (nováček) hovořili také o Česku či Slovensku. Babiš označil ve čtvrtek tyto výroky po schůzce s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem za lež.

Summit Evropské unie bude pokračovat i v pátek. Jedním z hlavních bodů bude například jednání o brexitu, kterého už se nebude účastnit britská premiérka Theresa Mayová.

marmat ( 25. března 2018 15:54 )

To je mimořádně vypráskaná diskuze...VŠECHNO JINÝ, než k otravě špiona...

marmat ( 25. března 2018 15:45 )

Tady NIKDO nepíše k článku ...ze strachu ??? Vyhostíme už za řeči, že v tom JEDEME !!! Jak řekli u Moravce 2-3 je ale málo

marmat ( 25. března 2018 15:43 )

To jste si spletla se zdenekkFamily, to nikdy Krakonoš ani nevymyslel - slušnost s jiným názorem

marmat ( 25. března 2018 15:41 )

taky dobré minely...nechte si je na Apríla....protože jinam to není

marmat ( 25. března 2018 15:38 )

Vaše nenávist je dětinská...ptáte se ASI koho oblbuje Británie/Brusel a proč by cokoliv likvidoval. Bylo by fajn zlikvidovat Vaše negativní myšlení ...jde na vředy A zítra si dejte sraz s Kalouskem ...už budete 2 Davy už neplatí, tak každej zavilej dobrej

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa