Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Česko je příliš „znečištěno“ světlem. V boji za větší tmu podpořila vláda ministra

Autor: ČTK, mah - 
23. března 2018
19:45

Světelné znečištění je problémem, o kterém se v poslední době mluví čím dál častěji. Negativně totiž ovlivňuje lidský život a přírodu, komplikuje pozorování vesmíru a v neposlední řadě je nehospodárné. Odhady hovoří o tom, že zbytečně se v České republice prosvítí dvě miliardy korun ročně. Vláda proto tento týden přijala 14 konkrétních úkolů, které by světelné znečištění měly omezit.

„Nově by se například technické parametry správného osvětlování měly zahrnovat do dotačních titulů na výměnu veřejného osvětlení. Bude nutné zabývat se světelnou zátěží způsobenou dopravní infrastrukturou nebo zvýšit povědomí o škodlivém vlivu modré složky světla na naše zdraví,“ uvedl v tiskové zprávě ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec (ANO).

Světelné znečištění pochází ze tří zdrojů. Zaprvé se svítí zbytečně moc i v čase, kdy lidé spí. Druhou příčinou jsou lampy s nevhodným směrem světelného záření, které se rozlévá k nebi, do volné krajiny nebo do oken spících. Třetím faktorem je fakt, že lidé používají světlo s nevhodným zabarvením a intenzitou v nevhodnou dobu. „Zjednodušeně řečeno si ničíme zdraví užíváním telefonů a počítačů vyzařujících modrou složku světla v nočních hodinách,“ konstatovalo MŽP.

Když nejsou vidět hvězdy

Důsledkem takzvaného světelného smogu je, že na noční obloze nejsou vidět hvězdy, města a ulice jsou zbytečně nepřetržitě osvícena, zvířata jsou zmatena, lidé trpí spánkovými poruchami a hrozí jim častěji civilizační choroby. Česko začalo komplexně řešit otázku světelného znečištění loni v zimě, kdy vznikla meziresortní skupina. Ta připravila návrhy napříč resorty, jak se ztrátou přirozené tmy v republice bojovat.

Například ministerstvo vnitra má pro obce vypracovat metodiku, pomocí níž by mohly světelné znečištění na svém území posuzovat jako přestupek rušení nočního klidu s možností udělit pokutu až 10.000 korun.

Brabcův resort: Zbytečně prosvítíme až dvě miliardy

Ministerstvo zdravotnictví má zase za úkol připravit informační kampaň, v níž se zaměří na škodlivost modré složky světla na lidské zdraví, zejména na biorytmy. Lidé by se třeba měli dozvědět, že na svých přístrojích mohou zapnout funkci nočního režimu, které toto světlo tlumí.

Nově stavěné budovy by zase měly splňovat parametry pro šetrné osvětlení. Ministerstvo dopravy do konce roku zmapuje, jak osvětlené dálniční křižovatky, železniční tratě nebo seřaďovací nádraží způsobují světelné znečištění, dohlédne i na nové železniční uzly nebo výměnu osvětlení na křižovatkách.

Obce a města často používají nevhodné, příliš silné, ale přitom málo účinné osvětlení. „Zbytečně tak podle odhadů prosvítíme až dvě miliardy korun ročně. Řešením by byla výměna starých lamp za nové,“ uvedlo další úkol MŽP. Nové moderní lampy dokážou nejen svítit dolů, mít správnou teplotu světla, ale také třeba zhasínat, když v prostoru není pohyb. Ministerstva životního prostředí a průmyslu proto připraví pro obce cílené dotační programy na výměnu osvětlení.

anna1234 ( 24. března 2018 10:08 )

.. možná by si měli ztlumit světla i ve Sněmovně, nedávno tam pan Brabec hltal něco z papíru, nebyl to hezký pohled

show ( 23. března 2018 21:15 )

Zhasněte na Hradě, tam se svítí zbytečně. My budeme ve tmách? Už takhle je mordů halda. Strážníky není vidět a i kdyby bylo, tak se sami bojí.

brezovakroman ( 23. března 2018 20:20 )

Česko je nejvíce znečištěno blbcama v politice,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa