Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sobotka končí ve Sněmovně. „Důležité rozhodnutí“ řešil cestou metrem

Autor: simao, bel, kal - 
22. března 2018
13:10

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka a někdejší šéf ČSSD udělá tečku za svým působením ve Sněmovně. Od 1. dubna bude jen řadovým členem strany a nahradí ho exšéf poslanců Roman Sklenák. Sobotka to oznámil to na svém Facebooku, nebude tak muset řešit dilema se stranickou disciplínou a podporou vládě Andreje Babiše (ANO). Než Babišovi předal velení nad Úřadem vlády, měl kolem sebe bodyguardy a k dispozici vládní limuzínu. Teď už sedí jen v poslaneckých lavicích a naposledy i na sedadle v metru, kde úvahy o sněmovním konci prozradil zamyšlený výraz.

Jako premiér se vozil vládní limuzínou, svůj kabinet vyvezl i ve vlaku, v Japonsku usedl do šinkanzenu. Nyní je však Bohuslav Sobotka (ČSSD) již „pouhým“ poslancem. Pro někoho možná stál ještě „nadčlověkem“, ale jinak již politikem bez výhod v podobě kolon s majáčkem.

A tak musel po svém politickém „sešupu“ Sobotka vyměnit i dopravní prostředek. A na sociálních sítích zaujalo jeho foto v metru.

Video  Loni Sobotku stihla manželská odluka: Konec svazku s „paní Columbovou“.  - Markéta Volfová
Video se připravuje ...

Sobotka: Končím k 1. dubnu

„MHD a zejména metrem jezdím po Praze docela často, je to efektivní způsob dopravy. Lidé mě hodně poznávají, občas musím dát autogram, nebo debatovat o současné politice,“ vzkázal Bohuslav Sobotka na dotaz Blesku.

A proč ten zamyšlený výraz? „Asi to souvisí s jedním důležitým rozhodnutím, které chci udělat,“ řekl Sobotka Blesku. Na Facebooku pak uvedl: „Rád bych se s vámi podělil o rozhodnutí, k němuž jsem už mnoho měsíců směřoval. Na konci března definitivně skončím ve vysoké politice. Opustím Poslaneckou sněmovnu a od 1. 4. budu nadále už jen řadovým členem ČSSD.“

Coby premiér Sobotka otevíral s primátorkou Adrianou Krnáčovou nové stanice na trase A směrem do Motola, zasazoval se i o to, aby vláda podpořila stavbu linky D. Sám však do MHD nemusel, měl vládní servis a komfort. Doby, kdy kolem něj kroužila ochranka, jsou však minulostí.

Sobotka je jedním z 15 poslanců ČSSD ve Sněmovně. A expremiérem, který ustoupil do ústraní i v rámci sociální demokracie, kterou nyní vede Jan Hamáček. Otázkou je, jak se zachová v případě, že se ČSSD domluví na vládě s ANO a vládní angažmá podpoří i její členská základna.

Coby poslanec Sobotka nechyběl ani při inauguraci Miloše Zemana na Pražském hradě. Také s prezidentem měl přitom v minulosti spory, již legendární je dnes Zemanovo loňské hradní mávání holí na Sobotku během vládní krize. 

Drahoš v metru

Expremiér se přitom rozhodl po odluce s manželkou Olgou a následné odluce s vládní politikou změnit své působiště – v Praze je nadále poslancem, vyklidil ale byt na Stodůlkách a bydliště si přesunul do Vyškova, kde si pořídil starší byt za 2,2 milionu korun. A kde má i poslaneckou kancelář.

Sobotka přitom není jediným, kdo po neúspěchu zaujal při cestě mezi běžnými „smrtelníky“ v MHD. Rozruch vzbudila i fotka poraženého prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše taktéž v metru. Pro oba politiky jde přitom o symbolický střet s realitou.

Nablýskané státní limuzíny se jich dnes již netýkají. Zatímco Sobotka v politice pokračuje coby poslanec a jeho další angažmá je otázkou, Drahoš se chce na podzim ucházet o křeslo v Senátu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 22. března 2018 17:34 )

To mu trvalo dlouho, než pochopil, že jako politik stojí za houno - slizský podrazák.

kacer56 ( 22. března 2018 16:52 )

Až skončí ve sněmovně, tak ať chodí ten *** raději kanálama, protože mu každej druhej čech bude chtít dát přes tlamu.

astalavista ( 22. března 2018 16:27 )

No jo nó, jsou horší abonenti do montérek, celý Hrad. Živě je v tom vidím.

agfor ( 22. března 2018 15:33 )

Má peněz dost. Stejně jako Bakala zozkradli bytový podnik Chemopetrolu bratři Juhové z firmy Heines.

astalavista ( 22. března 2018 15:13 )

Já jo, sice máš pravdu ale trochu byl "popraven" a smrad zůstal a přibyl, i v jiných stranách, smrad je i na Hradě. Mávač s holí se dnes může chechtat, dojde na něho.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa