Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusové se neomluvili, Česko spojují s jedem novičokem znovu. Stropnický se diví

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
21. března 2018
15:52

Ruské ministerstvo zahraničí v oficiálním dokumentu o kauze Skripal znovu zařadilo Česko mezi země, které pracovaly na vývoji armádního jedu novičok. Posun nepřineslo ani slyšení ruského velvyslance na ministerstvu zahraničí, které komentoval šéf resortu Martin Stropnický (ANO). Ten dnes ruské nařčení označil za něco, co je mimo realitu.

Česká republika byla nařčena, že odtud pochází smrtící látka typu novičok, kterou byl otráven bývalý ruský špion Sergej Skripal a jeho dcera Julija.

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) dnes za důležitý krok označil zahájení dialogu s Ruskem. Řekl to po schůzce svého náměstka s ruským velvyslancem. Ten tvrzení Ruska nijak nepodložil, Rusové vycházejí z předpokladů, že Češi jsou v rámci armády považováni za odborníky na chemii. To je podle Stropnického pravda, s novičokem to ale nijak nesouvisí. „To tvrzení je naprosto mimo realitu,“ řekl také.

Stropnický: Absurdní tvrzení

Ministr zahraničí Stropnický přitom dnes znovu označil za absurdní ruské tvrzení, že nervová látka použitá k útoku v Británii mohla pocházet z Česka.

Ruský velvyslanec Alexander Zmejevskij, kterého si dnes ministerstvo předvolalo, podle něj nepřinesl žádné důkazy, které by tvrzení Moskvy podpíraly. Pokud by se kvůli incidentu mělo přikročit k dalším opatřením vůči Rusku, je podle Stropnického třeba, aby reakce byla koordinována v rámci celé EU.

„Je důležité být důrazný a zároveň klidný. Varoval bych před jakýmsi křiklounstvím. Jednota je důležitá. Reakce se musí týkat všech členských států a ne, že to pět zemí udělá, dvacet ne a dvě se zdrží,“ poznamenal k tomu Stropnický.

Rusové ve spojování s Českem pokračují

Moskva zodpovědnost odmítla a představitelé ruské diplomacie opakovaně uvedli, že Česko je mezi zeměmi, které mají schopnosti potřebné pro výrobu novičoku. Naposledy v dalším oficiálním dokumentu ruského ministerstva zahraničí.

„Je zapotřebí objasnit, proč v 'případu Skripalových' obvinili absolutně neodůvodněně Rusko, když vývoj (látky) pod západním kódovým označením 'novičok' probíhal ve Velké Británii, USA, Švédsku a České republice. Výsledky, jichž tyto země při vytváření nových otravných látek tohoto typu dosáhly, jsou uvedeny ve víc než 200 otevřených zdrojích zemí NATO,“ píše se v dokumentu vydaném dnes ruským ministerstvem zahraničí. Jeho plné znění zveřejnila agentura Interfax.

Poškozuje to vzájemné vztahy

Ruský velvyslanec dnes podle Stropnické tvrdil, že výroky vycházejí z toho, že Česko dlouhodobě disponuje vojenskou protichemickou jednotkou. „To nemá nic společného s tím plynem, o který tady jde,“ odmítl Stropnický ruské tvrzení.

Ministerstvo zahraničí v tiskovém prohlášení označilo ruské výroky za urážlivé a zcela nepodložené. „Litujeme, že při tom Ruská federace nebere v úvahu vysokou cenu a značné škody, které taková prohlášení způsobují ve vzájemných vztazích,“ uvedl úřad.

Zmejevského přijal v Černínském paláci náměstek ministra Ivo Šrámek, což je podle Stropnického v diplomacii výraz toho, že česká strana přikládá záležitosti velkou váhu.

Pokud by situace dál eskalovala, sešel by se s velvyslancem ministr osobně. „Vím, že z mediálního hlediska je to možná málo, ale je důležité spolu mluvit,“ shrnul Stropnický dnešní schůzku, kdy si diplomaté sdělili navzájem své postoje.

Dojde na vypovězení diplomatů? 

Stropnický nicméně vyjádřil naději, že se podaří napětí zklidnit. Klíčové proto podle něj je, aby Rusko přistoupilo na britský požadavek na vyšetření chemického útoku a spolupracovalo s vyšetřovateli, což dosud Moskva odmítala.

Stropnický nechtěl mluvit o možnosti vypovídaní ruských diplomatů, podle něj je třeba vyhnout se přepjatým reakcím. Považuje za důležité, aby se na dalším postupu dohodly všechny členské země EU a postupovaly koordinovaně. Předpokládá, že na summitu EU, který se ve čtvrtek a v pátek koná v Bruselu, zazní silná výzva ze strany šéfů evropských států a vlád, která by měla pobídnout Rusko ke spolupráci s Británií.

asijo ( 22. března 2018 01:13 )

Chytili to po ušácích,kteří,už ani sami neví,kdy lžou a kdy mluví pravdu.

Diginka ( 22. března 2018 00:45 )

Rusáci nikdy pravdu neřekli. Jsou arogantní a mocechtviví. Pokud VB vyřkla svoje rozhodnutí, musí si být velmi vědoma důsledků, takže to není z ničeho nic. Kdo kdy věřil Rusákům je cvok

blamal ( 22. března 2018 00:03 )

Blbko. Brusel jsme i my, chudinko. Od doby, kdy zacala pristupova jednani. A bez zas volit nacky typu zlod.eje hnedaka Lombotomia. Boze, takovejch kre.tenu je tady, ze slusni lidi zvra.cej.

blamal ( 22. března 2018 00:00 )

Odstehuj se domu na Sibir, primitive.

blamal ( 21. března 2018 23:57 )

Oni ji nekdy rikali?!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa