Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kvůli Sorosovi se adeptka na ministryni omluvila. A chce zestátnit televizi

Autor: ČTK, AKu - 
21. března 2018
15:00

Kandidátka na slovenskou ministryni kultury Ľubica Laššáková se omluvila za své dřívější výroky, že americký finančník George Soros ovlivňuje vývoj v postkomunistických zemích. A že nevládní organizace jsou příliš bohaté. Laššáková, která je šéfkou jedné z krajských organizací nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Smer-SD), před novináři po schůzce se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou také zmínila možnost zestátnění veřejnoprávního rozhlasu a televize RTVS.

„Byla to nešťastná formulace, možná pod tlakem událostí, které se dějí. Člověk je ve stresu a možná by bylo dobré, pokud by veřejnost počítala s tím, že z malé regionální politiky jsem v průběhu několika hodin vstoupila do velké (politiky),“ řekla Laššáková na dotaz ohledně svých výroků k Sorosovi.

Laššáková dříve v tomto týdnu po oznámení své nominace do formující se nové vlády listu Denník N v souvislosti se Sorosem řekla, že „hry od zmiňovaného pána vycházejí, byť se často říká: co již může takový pětaosmdesátiletý pán, někde za oceánem, řídit na Slovensku. Nejen na Slovensku“.

Fico připomněl setkání Sorose a Kisky

Před dvěma týdny předseda Směru-SD a dosluhující slovenský premiér Robert Fico kritizoval Kisku za jeho loňské setkání se Sorosem a Sorose nepřímo spojoval s prohlášením Kisky, který začátkem března vyzval k předčasným volbám nebo k zásadní rekonstrukci vlády jako řešení ztráty důvěry společnosti ve stát po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Fico minulý týden podal demisi.

Kandidátka na ministryni kultury Laššáková se omluvila také za svůj výrok, že třetí sektor je příliš bohatý s ohledem na jím vykazované zdroje a že ho někdo musí financovat, což připsala „zaoceánským penězům“. „Velmi se omlouvám za tento výrok, nemyslím si to,“ řekla Laššáková. Její dřívější výroky o třetím sektoru označily nevládní organizace za útok na nezávislou kulturu a občanský sektor.

Laššáková novinářům rovněž řekla, že bude uvažovat o případném zestátnění RTVS. Uvedla, že nejlepším modelem fungování RTVS je možná něco mezi současnou podobou činnosti veřejnoprávního rozhlasu a televize a státních institucí. K detailům se Laššáková nevyjádřila, chce vyčkat na výsledek diskuse odborníků.

Video  Kiska odmítl jmenovat vládu, kde měl být i syn Joža Ráže. Chce jiná jména.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Antonin Blaha ( 21. března 2018 15:52 )

 Tak to je klasicka politicka,kvuli korytku zmeni ury chlene sve nazory😈

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa