Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Mynář a Nejedlý jeli do Číny řešit své kšefty?“ Poslankyně tepe Hrad

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. března 2018
13:00

Čínská mise spolupracovníků prezidenta Miloše Zemana už přinesla bouři ve vysoké politice. Kancléř Vratislav Mynář a ekonomický poradce Martin Nejedlý se vydali společně s exministrem a zástupcem CEFC Jaroslavem Tvrdíkem do Číny, aby tam zjistili, jak vypadá situace kolem Zemanova čínského poradce Ji Ťien-minga. A zjistili, že je vyšetřován. Poslankyně Věra Kovářová (STAN) a další se nyní Hradu ptají, kolik tento výjezd stál. A zda Mynář s Nejedlým nesledovali spíš nějaké vlastní „kšefty“.

Kvůli cestě Mynáře s Nejedlým do Číny vznesla poslankyně oficiální dotaz na Hrad. „Měli ověřit zatčení prezidentova čínského poradce, proto jsem si dovolila poslat Kanceláři prezidenta republiky následující dotazy: Cesta byla hrazena z prostředků KPR? To za prvé se ptám. Za druhé jsem se ptala, jaká je celková částka?“ uvedla v úterý Kovářová na tiskové konferenci STAN před jednáním Sněmovny.

Kovářová proháněla Mynáře už kvůli prověrce

Stejná poslankyně „proháněla“ kancléře Vratislava Mynáře za jeho chybějící prověrku na stupni přísně tajné a především jeho majetkové přiznání. „Z vyjádření kancléře Mynáře jsme se dozvěděli, že čínský poradce byl zadržen a je vyslýchán. Ptám se, zda tato cesta byla skutečně potřeba, zda se na to pánové museli vypravit do Číny, aby zjistili to, co už několik týdnů nebo dnů ví celá ČR?“ podotkla.

„Zůstává otázkou, jaký skutečný cíl měla tato cesta? (…) Měli si snad pánové Nejedlý, Mynář a Tvrdík hovořit o svých kšeftech v Číně?“ pokračovala Kovářová.

Podle poslankyně delegace mohla svým počínáním obejít ministerstvo zahraničí. „Jsou zřízené ambasády a oni mohli položit dotaz ohledně zatčení čínského poradce právě ambasadorům. Pokud dělali byznys, soukromý byznys v Číně, proč tedy byla tato cesta pod hlavičkou Kanceláře prezidenta republiky?“ dodala poslankyně.

Kancléř Mynář s přiznáním a poslankyní TOP 09 a STAN Kovářovou Kancléř Mynář s přiznáním a poslankyní TOP 09 a STAN Kovářovou | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Vyšetřování není vedeno proti CEFC, řekli delegaci v Číně

Kancelář prezidenta republiky v pondělí vydala k cestě Mynáře s Nejedlým do čínské Šanghaje prohlášení. Cesta se uskutečnila „na základě rozhodnutí prezidenta republiky Miloše Zemana“ a Šanghaj byla zvolena kvůli sídle firmy CEFC, v níž Jie Ťien-ming ve vedení působí. „Čínská strana mimo jiné informovala o tom, že pan Jie Ťine-ming je vyšetřován pro podezření za porušení zákona. Vyšetřování není vedeno proti právnické osobě CEFC China,“ oznámil Hrad.

„V průběhu návštěvy Šanghaje se delegace setkala také s vedením společnosti CEFC China v čele s prezidentem Chan Chautem. Delegace byla informována o tom, že z akcionářské struktury a z vedení společnosti odejde pan Jie Ťien-ming. Společnost i nadále považuje za jednu ze svých hlavních priorit rozvoj svých projektů v České republice,“ stojí v komuniké.

Jurečka: Celé je to velmi nestandardní

Kovářová není jediná, kdo zaslal oficiální dotaz na Hrad. I podle prvního místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky - který byl mezi lidmi, již při Zemanově inauguraci opustili sál - je důležité vědět, jak byla cesta Mynáře s Nejedlým financována. Také Jurečka se proto na Hrad obrátil se žádostí dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím.

„Pokud je cesta hrazena ze státního rozpočtu (letenky, ubytování, stravování apod.), zajímá mě celková výše nákladů,“ stojí v dotazu, který politik zveřejnil na i na Facebooku.

Na dotaz Blesk Zpráv Jurečka shrnul, proč žádost na Hrad zaslal. „Myslím si, že nejenom mne, ale i velkou část občanů této země zajímá, proč tito lidé cestovali do Číny - pan Mynář, pan Nejedlý, pan Tvrdík - z jakých prostředků ta cesta byla financována, jaké byly náklady této cesty a samozřejmě jsem také uvedl to, jaký program ti konkrétní lidé měli. Myslím si, že tyto informace, pokud to bylo z hrazených prostředků, bychom jako občané ČR obdržet měli. Zároveň mi ta celá situace přijde velice nestandardní,“ shrnul Jurečka.

Standardní by bylo, aby se Zeman dotázal telefonicky velvyslance v Číně. „Není důvod, aby lidé z KPR museli pro zjištění těchto záležitostí cestovat do Číny,“ míní 1. místopředseda KDU-ČSL.

Jie Ťien-ming Zemanovým poradcem zůstává

Jie Ťien-ming mezitím zůstává Zemanovým speciálním poradcem. Hrad vyčkává, až se celá záležitost prošetří.

Do významné investiční skupiny CEFC, která v Česku zainvestovala např. do fotbalové Slavie, ale i řady podniků, mezitím vstupuje nový minoritní akcionář - mělo by se přitom jednat o čínskou skupinu CITIC Group, která však patří státu. Podle některých expertů tak jde o „plíživé zestátnění“ společnosti.

Hrad však dál vidí šance na byznys s Čínou růžovými brýlemi. „Do CEFC Europe jako minoritní akcionář vstupuje silná čínská společnost s rozsáhlými aktivy v Číně i v zahraničí. Její zapojení bude znamenat otevření nových příležitostí a využití synergií,“ uvedla KPR v prohlášení.

Piráti vyzývají Zemana, ať se poradce zbaví

I Piráti přitom dnes na svém klubu řešili situaci kolem Zemanova poradce Jie Ťien-minga a jeho angažmá na Hradě. „Chtěli bychom vyzvat prezidenta republiky, aby pozastavil poradenskou činnost pana Jie Ťien-minga pro prezidenta republiky,“ uvedl Jakub Michálek.

Piráti také chtějí požádat BIS, aby informovala o „aktivitách společnosti CEFC, o které se spekuluje, že je napojena na čínskou rozvědku v ČR“. „Chtěli bychom, aby nejenom poslanci, ale i občané měli objektivní informace o čínsky angažovaných aktivitách v ČR,“ podotkl šéf poslaneckého klubu Pirátů.

Michálek se pozastavil i nad přínosem obchodů s Čínou a mluvil o hradním „fiasku“, protože právě prezident Zeman kladl na tyto obchody důraz. „Je tady podezření, že celé to angažmá, od kterého nám slibovali, že tady budou obrovské investice z Číny, nakonec skončilo fiaskem,“ upozornil Michálek a mluvil o naslibovaných čínských investicích za stovky miliard korun, které měly pomoci vytvářet pracovní místa.

Jenže tak se dle Michálka nestalo. „Ve výsledku tady Číňani koupili pár budov, nějaký fotbalový klub a tím jejich investice končí, nevytvářejí tady žádná pracovní místa. Celé je to fiasko Hradu a to, že je poradce nějakým způsobem stíhán, vypovídá o fungování této politiky,“ doplnil.  

Samo ( 26. ledna 2019 22:11 )

Zeman má své úspory z prodeje ruského dluhu u Putina.

Samo ( 26. ledna 2019 22:07 )

Nejedlý je podle všeho i zprostředkovatel prodeje ruského dluhu z dob SSSR, který Zeman provedl tak, že jako premiér vlády ČR dluh čítající 3,6 miliardy USD prodal neznámé ruské agentuře za 22 miliard Kč. Tato agentura byla určitě napojená na Putinův Kreml a posloužila jenom pro tuto transakci a pak byla zrušena, jakoby neexistovala.

ellenic ( 20. března 2018 17:27 )

Proč do Číny jeli zrovna tihle a i důvod té návštěvy mne docela rozesmál . Také se spíše domnívám, že si pánové letěli za státní peníze ošéfovat své čínské kšefty. Všichni si hrabou jen na svých písečcích a ještě s požehnáním Hradu. Pomlouvali komunistické vlády a oni dělají co, mnoha milionové majetky, zajisté si na to vše vydělali čistě a křišťálově svýma rukama .

pingI ( 20. března 2018 15:19 )

Hradní firma.

sores ( 20. března 2018 15:06 )

Takto se vydělávají prachy,takové možnosti rozhodně neměli ani komančové. Špidla z EU je nejbohatší důchodce s 33 mega na účtu 100 tis.důchod!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa