Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Drahoš odhalil svůj nový politický plán. A řekl, kdo mu na něj dá peníze

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
20. března 2018
12:25

Poražený finalista boje o Hrad Jiří Drahoš chce na podzim dobýt Senát. Kandidaturu z pozice nezávislého kandidáta ohlásil v hotelu na Praze 1, o hlasy ale bude bojovat ve čtvrtém pražském obvodu. Podpoře politických stran se nicméně nebrání, pomoc mu nevylučují Starostové, TOP 09 ani lidovci. O schůzku podle Blesk Zpráv žádal také Piráty. Ještě před kampaní se chce Drahoš věnovat práci pro nově vzniklý spolek Společně pro Česko.

„Mám vizi demokratického svobodného státu, který je schopen postarat se o slabší, státu bezpečného, státu, který je založen na moderní vzdělanosti, státu, který se postará o naše okolí – přírodní prostředí,“ řekl Drahoš. A to je podle něj důvod, proč se chce i po prohraných prezidentských volbách dál věnovat působení ve veřejném životě.

Po bitvě o Hrad Drahoš avizoval, že utlumuje práci svého volebního týmu, ale je připraven začít zase kdykoliv do předvolebního maratonu naskočit. Okolo bývalého předsedy Akademie věd bude působit nadále jeho pravá ruka Jakub Kleindienst nebo politolog Martin Mejstřík z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, kteří s ním pracovali i při volbě hlavy státu. 

Drahoš chce zjišťovat, co lidi trápí

Společně s Mejstříkem a Kleindienstem Drahoš v těchto dnech zakládá spolek Společně pro Česko, se kterým chce cestovat po celé republice a zjišťovat, co lidi trápí. Získané podněty plánuje pak přetavit do podoby zákonů. Na jaké konkrétní politiky by se chtěl ve Sněmovně či Senátu obracet, ale zatím neřekl. Chystá se ale využít svých kontaktů z prezidentské kampaně, které má prý v různých sněmovních výborech. 

„Jsem přesvědčen o tom, že většina našich politiků je schopna rozumnou věc postavit nad své stranické zájmy,“ řekl neurčitě.

Spolek chce Drahoš financovat dary od sponzorů a partnerů, které už například využil v prezidentské kampani. Někteří už se prý hlásí sami, jiné chce oslovit. Že by se uskupení přeměnilo v budoucnu na politickou stranu, Drahoš na dotaz Blesk Zpráv zatím vyloučil. 

„Nemám takovéto ambice. V tuto chvíli je politických stran na politickém kolbišti dostatek. Spolek Společně pro Česko má skutečně charakter jen spolku,“ dodal Drahoš, který by chtěl, aby se jednou z tváří Spolku stala také jeho žena Eva. Právě ona ho výrazně podporovala také v prezidentské volbě.

Boj o Senát v Praze

„Naše společnost je do značné míry rozdělena. Snaží se o to někteří politici, kteří vysílají spíše signály strachu a dokonce i nenávisti, a jsem přesvědčen, že s tím je potřeba něco dělat,“ narážel Drahoš například na prezidenta Miloše Zemana. Jako zvoleného prezidenta ho prý sice respektuje, ale neztotožňuje se s jeho názory. 

Drahoše prý překvapilo, kolik mladých lidí v minulých dnech vyšlo do ulic a dalo svými protesty najevo, co si o současné politické situaci myslí. „Tyto názory slyším a nemohl jsem o nich vážně nepřemýšlet,“ řekl novinářům a rovnou zahájil nábor. Všichni nespokojení lidé se mohou do spolku přihlásit také, uvedl. O spolupráci už mluvil také s neúspěšnými prezidentskými kandidáty Pavlem Fischerem a Markem Hilšerem, oba chtějí kandidovat do Senátu také. 

„Máme ambici témata spolku prosazovat také na politické scéně – logickou součástí je proto má zvažovaná kandidatura do Senátu na Praze 4, kde jsem strávil velkou část svého života,“ oznámil vstup do další předvolební kampaně. V Praze Drahoš bydlel už jako student na koleji a žije tu také část jeho rodiny.  

Video  Poražený Drahoš: „Bylo to těsné, nezvítězil jsem, ale nejsem poražen“  - Zuzana Štíchová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Souboj dvou vědců

Informace o tom, že Drahoš zvažuje kandidaturu do Senátu v Praze 4, se objevily už krátce po prezidentské volbě, kterou nad ním vyhrál o 154 tisíc hlasů Miloš Zeman. Protikandidátkou Drahoše bude současná senátorka za ČSSD Eva Syková. Bude to tak zajímavý souboj dvou vědců.

Právě Sykovou nechal Drahoš po sporech na Akademii věd v roce 2016 vyhodit. „Nevím, jestli je silným kandidátem. Já mám na Praze 4 velkou podporu, takže si myslím, že jsem také silný kandidát,“ řekla nedávno senátorka týdeníku Euro.

Vědkyně a senátorka Eva Syková (ČSSD) je špičkou ve svém oboru. Dary, které vybírala, šly prý na výrobu kmenových buněk a na nákup přístrojů. Vědkyně a senátorka Eva Syková (ČSSD) je špičkou ve svém oboru. Dary, které vybírala, šly prý na výrobu kmenových buněk a na nákup přístrojů. | ČTK

Volby do třetiny Senátu by měly být na podzim. Pravděpodobně v říjnu s komunálními volbami. Strany v těchto týdnech ladí strategii, koho do voleb postaví a v jakých koalicích budou kandidovat. Senátoři jsou voleni na šest let s tím, že každé dva roky se obměňuje třetina – tedy 27 křesel. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

flora ( 21. března 2018 08:05 )

Chce cestovat po Česku a zjišťovat co lidi trápí . Drahoš zas opisuje ! Tohle přeci dělá Zeman, bez velkých propagátorských keců, už několik let a vysmívali se mu kvůli tomu. Najednou zjistili, že to totiž zabírá. Jenže zjišťovat si něco takového až po prohraných prezidentských volbách, navíc až v 70 letech?? Zas jen přijme roli figirky a šachovnici TOP a STAN. Koho chlém jíš toho píseň zpívej.Na víc v politice pan Drahoč nemá.

NETA ( 20. března 2018 17:38 )

Nejsem husa.Jsem slušná a vzdělaná starobní důchodkyně.Co má veksl společného s prostitucí,prozraďte.Ale jinak je mi milejší slušný vekslák,než hloupý sprosťák.

zada ( 20. března 2018 15:42 )

No jen mu pražáci ty hlasy dejte, ono živíme v senátu dost neschopných, tak se jeden přidá, no bóže. Vy nemáte mladýho schopnýho? Penzista s penzí 36 tisíc si potřebuje přivydělat??? Ach jo, no ale bude "eto vaše dělo" . Praha 4 nám ukáže jako volit důchodce do trafiky

pingI ( 20. března 2018 15:39 )

Burani, tohle vás krká, Hradní firma vás má štvát, zajímat!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sores ( 20. března 2018 15:07 )

Bože blekota Drahoš nudící se penzista ať zaleze někam nebo pracuje na zahrádce!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa