Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rath má dostat až devět let natvrdo a přijít o majetek, navrhl žalobce

Autor: ČTK, Mii - 
20. března 2018
13:20

Bývalý hejtman David Rath by měl jít za přijímání úplatků na osm až devět let do vězení, navrhl soudu žalobce Petr Jirát. A chce, aby exhejtmanovi propadl veškerý majetek. To odmítl Rathův advokát Roman Jelínek, podle kterého by měl být exhejtman zproštěn obžaloby. Rathovu kauzu začal v úterý znovu projednávat Krajský soud v Praze a na řadu přišly závěrečné řeči. Jirát v té své kritizoval rozhodnutí vrchního soudu, který zrušil odsuzující rozsudek a uvedl, že důkazy proti Rathovi spíše zesílily než zeslábly.

Jirát měl poprvé závěrečnou řeč v březnu 2015, kdy se dva dny věnoval devíti obžalovaným, mezi které patřili i Kottovi. Případ Ratha tehdy byl vyloučen k samostatnému projednávání. Jirátova závěrečná řeč týkající se bývalého vrcholného politika sociální demokracie zazněla v květnu. Státní zástupce je dlouhodobě přesvědčen o vině všech obžalovaných.

V úterý Jirát uvedl, že rozhodnutí vrchního soudu bylo „naprosto jednoznačně nezákonné“. Zdůraznil, že ani vrchní soud neměl pochybnosti o vině obžalovaných a s námitkami proti použití odposlechů se justice vypořádala i v minulosti. „Obžalovaní mají pořád stejné postavení. Nic se nezlepšilo, nic se nezhoršilo. Tečka, konec,“ prohlásil Jirát.

Státní zástupce Petr Jirát požaduje pro Davida Ratha 8 až 9 let vězení Státní zástupce Petr Jirát požaduje pro Davida Ratha 8 až 9 let vězení | ČTK

V další části závěrečné řeči pak začal rozebírat systém ovlivňování krajských zakázek a jednotlivé tendry. Při policejním vyšetřování a následném dokazování před soudem podle Jiráta jednoznačně vyplynulo, že Rath, Kottovi a Lucia Novanska, jejíž firma podle spisu organizovala některé zmanipulované zakázky, nastavili systém na ovlivňování tendrů.

O doživotí v Jáchymově

Jirát také uvedl, že korupce se musí postihovat přísnými tresty. „Už jsem tady v minulosti řekl, že korupce je rakovinou tohoto státu,“ řekl Jirát novinářům. V minulosti stejné přirovnání použil v kauze bývalého kolínského místostarosty Roman Pekárka, který za přijetí úplatku dostal pět let vězení.

Trest propadnutí majetku u Ratha a dalších hlavních obžalovaných za přísný nepovažuje. „Já si kladu otázku, u čeho jiného bychom takové tresty měli navrhovat, když ne u takovéto rozsáhlé korupční trestné činnosti,“ řekl Jirát.

Rath v reakci na to prohlásil, že kdyby existoval trest smrti nebo trest doživotní práce v jáchymovských dolech, tak mu ho Jirát také navrhne. „Lituje, že tyhle tresty už neexistují,“ řekl Rath.

Advokát: Není to férový proces

Rathův advokát Roman Jelínek ve své závěrečné řeči uvedl, že bývalý středočeský hejtman David Rath nepřijímal úplatky a u soudu se neprokázalo, že by věděl o manipulování krajských veřejných zakázek, jak to popisuje obžaloba.

„Nezískal žádnou neoprávněnou výhodu, nebylo prokázáno, že by věděl o manipulaci se zakázkami, a ani nebylo prokázáno, že by manipuloval zakázky,“ vysvětloval Jelínek v závěrečné řeči důvody, proč by měl být jeho klient zproštěn obžaloby.

Zpochybnil odposlechy pořízené policií, které detailně rozkrývají, jak byly krajské zakázky ovlivněny. „Účastníci hovoru se baví o položkovém rozpočtu a nelze z toho dovodit vůbec nic. V obžalobě není zřejmé, kdo je uplácejícím a kdo je upláceným,“ řekl Jelínek. Podle něj se také neprokázalo, že by Rath o úplatky žádal.

Podle advokáta policie při přípravném řízení veřejnost přesvědčila o tom, že je Rath vinen, i když důkazy nejsou tak jasné a kované, jak tvrdila. „Takové důkazy by při férově vedeném procesu soud nepřesvědčily,“ uvedl advokát.

Rath o svých odposleších:

Video  Rathovy odposlechy: „Žluťoučké, kulaťoučké,“ byla legrace. Úplatky se v mincích neberou  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Původní verdikt v roce 2016 zrušil vrchní soud kvůli použitým odposlechům a věc vrátil k novému projednání. Loni se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz. Nyní tak kauzu se všemi obžalovanými řeší soud, který původně vynesl odsuzující verdikt.

Kott a Pancová měli Rathovi dělat křoví

Rath byl ve zrušeném rozsudku potrestán za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek ve středních Čechách. Za hlavní organizátory trestné činnosti obžaloba považuje Kateřinu a Petra Kottovi, kteří podle spisu přizpůsobovali veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory „velkým hráčům“, kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali „křoví“.

Stavební zakázky se týkaly opravy různých budov nebo modernizace nemocnic ve Středočeském kraji. V korupční kauze je osm dalších obžalovaných z řad manažerů stavebních a zdravotnických firem, které byly do tendrů zapojeny. Policie všechny pozatýkala v květnu 2012. Soudy se kauzou zabývají od roku 2013.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cukrenka ( 27. července 2018 16:19 )

Částečně má pravdu. Asi v tom, že v jeho přčípadě se vyšetřovalo hodně poctivě, ale vždy tomu tak není. On sde v podstatě k něčemu doznal, když řekl, že je jen čudla. Pokud by bylo zohldněno, že nedělal nic jiného než mnozí další, pak by byl osvobozen,. Ale bylo by to dobře? Pomnibneme, že to bylo šetřeno na politickou objednávku, ale podobně tomu může být i s i u dalších lidí. Může to někdy posloužit dobrému, když se opozice snaží znevěrohodnit vládu a nechá dělat kontrolykvality disertačnícvh prací.Kdyby tu byla jen jedna silná politická strana, tak k tomu nedojde a nikdo se nic nedozví.Nemůže to slouži dobrému, jelikož člověk který podvádí jednou, podvádí i podruhé a zřejmě bude prefgerovat jen své vlastní zájmy.

defakto ( 21. března 2018 22:06 )

... a kdy bude souzena Vlasta Parkanová ?

mirkazam ( 20. března 2018 16:18 )

cepp...nemel hovadiny....jaká msta ?? Rath je evidentně zloděj,navíc přichycený při činu.Neslyšeli jsme,že by byla nějaká řeč o zabití...A proč by se mu měl pan Jirát mstít ??Jiný zloděj takového kalibru by byl dávno v lochu...

Nezadat ( 20. března 2018 14:08 )

Pěkná pohádka pro blbečky.Vrána vráně oči nevyklovne.Nejlepší demokratické řešení je používat Čínské právo:politik který je zloděj a úplatnej parchant,tak ke zdi a bum.

cepp ( 20. března 2018 12:16 )

Z návrhu trestu pro Ratha je cítit velká msta pana Jiráta. Nevím, že by Rath někoho zabil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa