Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Otrávil špiona český jed? Stropnický otočil, Zeman to schytal, Rusové přitvrdili

Autor: Jitka Mikysková, ČTK - 
20. března 2018
15:15

Šéf české diplomacie Martin Stropnický (ANO) si na středu předvolal ruského velvyslance. Chce s ním mluvit kvůli ruskému obvinění, že jed Novičok použitý při útoku v Británii na bývalého ruského špiona Sergeje Skripala a jeho dceru pocházel z ČR. Ještě v pondělí ministerstvo zahraničí tento postup odmítalo a ministr se omezil jen na vyjádření na Twitteru. Na Stropnického, vládu i prezidenta Miloše Zemana ale sílil tlak od sněmovní opozice. Rusko si na obvinění o možném původu jedu v Česku ale trvá.

Skupina senátorů a senátorek už v pondělí vydala prohlášení, ve kterém důrazně odmítá „spekulativní nařčení ministerstva zahraničních věcí Ruské federace o původu chemické látky Novičok“. A vyzvala vládu, aby v této věci zaujala jasné a odmítavé stanovisko.

Podle šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila chce strana požádat ve Sněmovně vládu v demisi i šéfa diplomacie Martina Stropnického, aby reagovali na tvrzení Ruska. Právě Stropnický postupuje podle TOP 09 v případu laxně a tvrzení Ruska Česko poškodilo, zlobil se Pospíšil.

Podle ODS zase selhal i prezident Zeman, když se neohradil proti nařčení, že  použitý jed pocházel z České republiky. Měl by s ním promluvit premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

To bývalého poslance za KDU-ČSL, sociologa Ivana Gabala, ruské tvrzení tak vytočilo, že na svém twitterovém účtu doporučuje, aby Česko reagovalo zasláním diplomatické nóty a žádalo po Rusku předložení důkazů.

Černínský palác: Velvyslance si nepředvoláme. A nebo tedy ano

Předvolání ruského ambasadora ještě v pondělí pro Blesk Zprávy vylučovala mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. „Není teď na pořadu dne si předvolávat ruského velvyslance. Situace ve Velké Británii po útoku nervovou látkou je nicméně předmětem jednání ministrů zahraničí EU. Tématem to bude i na Evropské radě ve čtvrtek, kde bude ČR zastupovat premiér Babiš,“ tvrdila v pondělí pro Blesk Zprávy.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček Blesk Zprávám už dříve sdělil, že prezident Zeman se  zatím nebude do případu vměšovat. Ovčáček nicméně o víkendu na svém Twitteru označil ruské obvinění za nesmyslné a absurdní.

Rusové: Bouře v Praze fakta o jedu nezakryje

Reakce České republiky a Švédska nic nemění na tom, že tyto státy mají možnost vyvíjet látky typu Novičok, řekl v Moskvě novinářům řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Reagoval tak na informace o tom, že Praha a Stockholm si předvolaly ruské velvyslance s žádostí o vysvětlení výroku Moskvy, že armádní jed mohl pocházet z jejich zemí.

„Ruské prohlášení, že možnost práce s takovými látkami mají kromě Británie také USA, Švédsko a Česká republika, není náhodné,“ řekl Rjabkov. Moskva si je podle něj vědoma, jakou bouři její prohlášení vyvolávají ve jmenovaných zemích. „Bouře jako reakce ale nijak nepopírá fakt, že právě tyto země jsou, pokud víme, schopny provádět výzkum a vyvíjet a syntetizovat takové věci,“ prohlásil vysoký představitel ruské diplomacie.

„Zeman to v Kremlu nemá moc dobré“

Podle exministra zahraničí a současného poradce premiéra Babiše Cyrila Svobody svědčí aktuální vývoj kauzy o jediném: „Takoví kámoši s Ruskem nejsme a ani Zeman to nemá v Kremlu moc dobré. To je vážné.“ Podle Svobody pak nehraje roli, jak se Česko proti nařčení ohradí, vyjádření ministra zahraničí Stropnického i ministryně obrany Šlechtové bylo veřejné, takže už to všichni vědí.

„Co se mi zdá zvláštní, je, že si někteří myslí, že máme extra dobré vztahy s Ruskem, ale tohle tomu nenasvědčuje,“ dodal Svoboda. S tím, aby se situace řešila formou nót a vypovídání diplomatů, nesouhlasí. „Čím větší křik, tím budou spokojenější ti, kteří konflikt vyvolali. Je přiměřenější říci, že my to nejsme a nebudeme se s vámi o tom hádat. Čím větší tomu dáme váhu, tím větší váhu dáváme té zprávě z Ruska,“ uvedl.

Podle Svobody mělo Rusko k nařčení Česka ne věcný, ale politický důvod. Je potřeba se zamyslet nad tím, proč byla zmíněna Česká republika a ne jiná země a z toho potom budovat strategii dál. „Ale čím víc se z toho bude tlouct domácí kapitál, tím budou spokojenější ti, co to vyvolali,“ připojil Svoboda.

ODS: Ze strany Ruska to je jen hra

Místopředseda ODS Martin Kupka si myslí, že je to jenom hra ze stany Rusů, aby odvrátilo pozornost. Česká strana může udělat jen to, že se postaví razantně proti takovému podezření, prohlásil. „Jsem přesvědčen, že tohle je na jasné, zřetelné odmítnutí, ale existují i jasnější nástroje. Je nutné to jednoznačně odmítnout a udělat to co nejrazantněji,“ uvedl Kupka pro Blesk Zprávy.

Ministr Stropnický už v sobotu odmítl nařčení Ruska, že plyn Novičok by mohl pocházet z České republiky, na Twitteru. Podle něj je to klasická ukázka toho, jak odvést pozornost od poznatků, které mají britští vyšetřovatelé.

Stropnický tvrdil, že nechce naskakovat na zprávu, kterou vypustil server Sputnik a kterou převzalo ruské ministerstvo zahraničí. „Ohrazujeme se proti tvrzení o původu Novičoku, které nelze ničím doložit. Je to standardní způsob, jak manipulovat informace ve veřejném prostoru, kdy se vypustí zpráva vysoce spekulativního charakteru, aniž by bylo možné ji prokázat,“ uvedl ministr na sociálních sítích.

Rusové jakoukoli vinu odmítají

Ruská federace odmítá, že by měla jakýkoli podíl na pokusu otrávit dvojitého agenta žijícího ve Velké Británii Sergeje Skripala a jeho dceru. Premiérka ostrovního království Theresa Mayová to však vidí jinak a tvrdí, že britští vyšetřovatelé celou záležitost pečlivě vyšetřují a mají v ruce důkazy, které ukazují, že v použití smrtelně nebezpečného nervového plynu na území Spojeného království sehrála Ruská federace svůj vliv.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

4552 ( 21. března 2018 08:06 )

prravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí tím nás oblbl opilec kterému šlo jen o sebe , totálně vypití komedianti vtrhli na Hrad a od té doby to tady jde do pekla.přižvují se další komedianti Stropnický atd.čím větší marast tím lépe,vytratila se slušnost,hodnoty.A to jsem komunisty nenáviděla,ale to co se děje ted předčí všechny prasárny komoušů.

mandy ( 21. března 2018 02:31 )

Proti Rusku můžeme akorát kecat. Kdyby mělo dojít k válce, tak nikdo nepřežije.

sIimak ( 21. března 2018 02:09 )

V kolik kde a kdy budeš?

sIimak ( 20. března 2018 23:49 )

Jistě, my jsme tak malá uprděná zem, že musíme držet pusu a krok.

sIimak ( 20. března 2018 23:44 )

Mě napadlo něco horšího jak hormone , po přečtení uplivnutého blábolu a snu o komunismu se nedá jinak. Tolik zvěrstev že je soudružko hnus je popírat. Haldy vrahů a ty je vzpomínáš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa