Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Polarizovat nebudou.“ Pellegrini chce do úterý Kiskovi představit své ministry

Autor: ČTK, mah - 
18. března 2018
13:59

Peter Pellegrini, pověřený prezidentem Andrejem Kiskou k sestavení nové vlády po pádu kabinetu Roberta Fica, chce Kiskovi do úterý představit složení příští slovenské vlády. Reagoval rovněž na Kiskův požadavek, aby ve vládě nebyli polarizující politici. Takoví mezi budoucími ministry podle Pellegriniho nejsou. Místopředseda strany Směr-SD dodal, že by byl rád, kdyby Sněmovna začala jednat o důvěře vládě během příštího týdne. O svých plánech se rozpovídal v diskusní relaci televize Markíza.

Dosavadní slovenský premiér Robert Fico ve čtvrtek podal demisi po politické krizi, kterou vyvolala vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Dosavadní tříčlenná koalice se dohodla na vytvoření nového kabinetu, v jehož čele by měl být místopředseda Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Pellegrini. Vicepremiér Pellegrini po Ficově demisi dostal od hlavy státu pověření k sestavení nové vlády.

„Budu rád, pokud prezidentovi budu moci přinést taková jména, která nebudou extrémně polarizovat. Je i mým zájmem, abychom představili takové změny ve vládě, které nebudou pokračovat v polarizaci (společnosti). Všechny nominace vzejdou od politických stran,“ řekl Pellegrini.

Jak je to vlastně s Kaliňákovou demisí?

Podle Pellegriniho by se ministrem vnitra po dosluhujícím ministrovi a místopředsedovi Směru-SD Robertu Kaliňákovi neměl stát žádný vysoký funkcionář této strany, ale ani žádný nováček. Právě Kaliňákovu demisi požadovala během politické krize opozice i část koalice; Kaliňák sice rezignaci oznámil, ale do Ficovy demise ji oficiálně hlavě státu podle dostupných informací nepředal. Kvůli Kuciakově vraždě dříve podal demisi ministr kultury za Směr-SD Marek Maďarič.

Pellegrini by uvítal, pokud by hlava státu již příští týden jmenovala jeho novou vládu a aby Sněmovna vzápětí začala jednat o vyslovení důvěry kabinetu.

„Upřednostňuji, abych nejpozději v úterý ráno mohl pana prezidenta informovat, jak si představuji složení nové vlády. Byl bych velmi rád, abychom nejpozději ve středu začali jednání v Národní radě o vyslovení důvěry (vládě),“ řekl Pellegrini.

V pátek vyšly do ulic desetitisíce Slováků, kteří jako řešení politické krize požadovali vypsání nových voleb. Předčasné volby stejně jako opozice žádala i nejmenší vládní strana Most-Híd, která se ale nakonec přiklonila k vytvoření nového kabinetu současnou koalicí.

Video  Fico podal demisi. Kiska sestavením vlády pověřil Pellegriniho  - tv Joj
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

auslak ( 18. března 2018 15:03 )

Pellegrini se málem rozbrečel , když ho Fico představoval. Fico ho musel poklepávat po rameni , aby nezačal brečet.

Deneček ( 18. března 2018 14:36 )

Kisko,je řada na tobě,co nejrychleji odstup.

Nezadat ( 18. března 2018 14:15 )

Slováci jsou vřííííti,kiška je prodal sorošovy a té pochvvě nacistické makrele.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa