Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kiska po pádu Fica přebírá otěže: Pro jmenování nového premiéra mám podmínky

Autor: mah, ČTK - 
17. března 2018
16:28

Slovenský prezident Andrej Kiska si dupnul. Na sociální síti Facebook varoval Petera Pellegriniho, že od něj očekává sestavení vlády, která nebude polarizovat společnost. V opačném případě je připraven plně využít svých kompetencí. Podle slovenské ústavy je totiž na rozhodnutí hlavy státu, koho jmenuje premiérem.

Fico podal demisi po politické krizi, kterou na Slovensku vyvolala vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Dosavadní tříčlenná koalice se dohodla na vytvoření nového kabinetu, v jehož čele by měl být dosluhující vicepremiér a místopředseda Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Peter Pellegrini.

„Slovensko potřebuje nepolarizující vládu. Vládu, ve které budeme moci každému členovi věřit, že udělá všechny kroky k rychlému vyšetření vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Jen taková vláda může usilovat o mou důvěru a následně o důvěru Národní rady a veřejnosti. V této souvislosti jsem, samozřejmě, připraven důsledně využívat všechny ústavní pravomoci hlavu státu,“ uvedl Kiska.

Prezident ve čtvrtek po Ficově demisi pověřil sestavením nového kabinetu Pellegriniho, který se premiérem ovšem stane až poté, co ho Kiska do této funkce jmenuje. Následnému návrhu premiéra na jmenování členů vlády je již prezident podle ústavy povinen vyhovět.

V pátek vyšly do ulic desetitisíce Slováků, kteří jako řešení politické krize požadovali vypsání nových voleb. Předčasné volby stejně jako opozice žádala i nejmenší vládní strana Most-Híd, která se ale nakonec přiklonila k vytvoření nového kabinetu současnou koalicí.

Pellegrini již v pátek zahájil jednání o nové vládě. Novinářům dříve řekl, že v kabinetu dojde k personálním změnám a že rozdělení postů mezi koaliční strany zůstane zachováno. Očekává se, že Pellegrini svou vládu představí již příští týden.

Kvůli Kuciakově vraždě podal demisi ministr kultury a Pellegriniho stranický kolega Marek Maďarič. Po tlaku opozice i části koalice rezignaci ohlásil také ministr vnitra a místopředseda nejsilnější koaliční strany Směr-SD Robert Kaliňák, který ji ovšem do Ficovy demise podle dostupných informací hlavě státu nepředal.

Video  Fico podal demisi. Kiska sestavením vlády pověřil Pellegriniho.  - tv Joj
Video se připravuje ...

oltec ( 18. března 2018 11:30 )

Kiska je to nejhorší co si zvolili Slováci

marais ( 18. března 2018 09:24 )

To bude řídit stát z Popradu či během cesty vládní letkou ?

verajc ( 17. března 2018 17:57 )

ovartovar ( 17. března 2018 17:23 )

Máš to marný, máš to marný, tobě nedá Putan ani rublík ,komanči !!!

ovartovar ( 17. března 2018 17:21 )

Kiska !!! Prezident MZ, nám sem přitáhl osobního a politické souputníka křiváka Ficáka !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa