Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Jidáš“ slovenské politiky? Kdo je Béla Bugár, kterého proklínají slovenská náměstí

Autor: mah - 
17. března 2018
17:13

Na pátečních protestech ho nazývali „Jidášem“ za jeho politickou otočku. Pro řadu lidí se v posledních dnech stal větším vyvrhelem než Robert Fico tím, že umožnil vznik další vlády trojkoalice, ačkoli předtím vehementně požadoval předčasné volby. Přinášíme vám přehled kariéry Bély Bugára, předsedy nejmenší koaliční strany Most-Híd, tak jak ji popsala novinářka serveru Aktuality.sk.

„Republiková rada Mostu-Híd pověřuje vedení strany jednat s koaličními partnery o možnostech předčasných parlamentních voleb. Pokud tato jednání budou neúspěšná, strana Most-Híd vystoupí z vládní koalice,“ tvrdil Bugár ještě v pondělí po jednání vedení strany. Jeho postoj mu ovšem nevydržel ani týden.

Z vládní krize začal obviňovat opoziční strany, kterým podle něj vyhovuje současné napětí v zemi. „Není to dobré, protože nikdo neví, kde to může skončit, nemluvě o tom, že je to destrukce státu. A s tím my souhlasit nebudeme,“ vyjádřil se naposledy k situaci v zemi.

Bugár se sám podílel na rozkrývání vztahů mafie a politiků za Mečiara

Opozici tak viní z toho, že upozorňuje na možné vazby do vrcholných pater slovenské politiky. Přitom sám Bugár dříve do politiky vstupoval tím, že podobná propojení sám odhaloval. „Začátkem roku 1997 se podle mých informací v Dunajské Stredě uskutečnilo setkání zástupců jednotlivých skupin mafie a dvou styčných důstojníků SIS. Mělo se tam mluvit o spolupráci SIS a mafie a o možnosti ovlivnit volby,“ popisoval například Ľubě Lesné v knize Únos demokracie.

Sám dříve i popisoval své zážitky s mafií. V té přitom působil i jeho bratranec Tibor Bugár, s tím se ovšem politik podle svých slov nesetkával. Jeho bratrance nakonec zabila mafiánská skupina sýkorovců v roce 1999.

Ohrožený měl být i sám Béla Bugár. „Měl jsem problémy s mafií. Nosil jsem zbraň. Spal jsem s odjištěnou zbraní pod polštářem. Hodili mi do domu granát. Když jsme byli v Dunajské Stredě, obklíčili celou rodinu. Vím, co znamená bát se,“ popisoval před čtyřmi lety serveru Topky.sk.

Poslanec Bugár: Tvrdý kritik premiéra s Ficem sám skončil v koalici

V té době už byl opozičním poslancem a ke svým současným koaličním partnerům ze strany Roberta Fica Směr-Sociální demokracie byl kritický. Byli podle něj ukázkovým příkladem arogance moci a opakovaně porušovali ústavní práva.

Server Aktuality.sk zároveň připomíná, že Bugár patřil k hlasitým kritikům Fica. „Fico neguje důvěryhodnost Slovenska na poli mezinárodní diplomacie a dělá ze země nedůvěryhodného partnera, na kterého se ani nejbližší spojenci nemůžou spolehnout. Současný premiér je podle mě pro Slovensko a jeho občany čím dál víc nebezpečnější,“ opíral se do Fica ve svém blogu z roku 2014.

Už dva roky poté ovšem zakopal válečnou sekeru a s Ficovým Směrem vstoupil do vládní koalice se svou stranou Most-Híd. Tu sám založil po svém odchodu ze strany SMK-MKP.

Bugárova strana hájí Maďary a další menšiny

Most-Híd je slovensko-maďarskou stranou, která si zakládá na hájení zájmů maďarské menšiny na Slovensku. Kromě toho hájí i další národnostní menšiny. V posledních parlamentních volbách v roce 2016 strana získala 6,5 procenta hlasů, což jí ve 150členém parlamentu vyneslo 11 křesel.

Po volbách pak Most-Híd vstoupil do koalice vedené Ficovým Směrem. Kromě Směru a Most-Hídu v koalici působila i čtvrtá největší parlamentní strana Slovenská národní strana.

Video  Fico podal demisi. Kiska sestavením vlády pověřil Pellegriniho.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

JerisJeris ( 19. března 2018 16:12 )

ANo mas pravdu, koho volit? V tomto sa treba asi drzat pravidla ze volit mensie zlo, pokial nechceme Kotlebu tak ja kludne aj Sulika alebo matovica, radsej tu mat krikluna (ako niektori hovoria) ale aspon nie zlodeja. Neverim ze si neuhnu ani tito, ale taketo bezbrehe rozkradanie statu ake sa tu deje teraz v kazdej oblasti od zdravotnictva IT sfera, stavebnictvo, skolstvo, EU dotacie tu este nebolo.

JerisJeris ( 19. března 2018 16:08 )

Nepotrebujem sa tu s tebou hadat na ceskom webe aby si tu z nas pepici robili srandu ze sa este aj tu hasterime. Kludne si maj svoj nazor. Ak ti nevadi ze ti Fico a jeho mafia kradne tvoje peniaze ktore isto aj ty krvopotne zarobis, potom si spokojny clovek a nic ti nechyba. ja sa okradat nechcem nechat. Kuciak nie je vobec dovod sa tu odbavovat na Fickovi. to je uz len spicka ladovca, pod ktorou su stovky pripadov korupcie a rozkradaciek ake tu neboli ani za Meciara. A ak toto nevidis tak si zrejme slepy alebo zijes utrhnuti od reality. Nepotrebujem pocuvat media, staci sa s otvorenimi ocami divat okolo seba a vnimat veci so zdravym rozumom a nemozes nevidiet kto rozkrada stat. Robim v stavebnictve a vidim ako sa cez Ficove firmy prelievaju peniaze a nemas sancu sa dostat k normalnej statnej zakazke kym neuplatis a alebo sa to najskor nezobchoduje cez ich firmy. A nemas sancu sa stazovat lebo maju podchytenu policiu, sudy, prokuraturu, vsetko. Vsetko zametu pod koberec a teba este usvedcia z kriveho ohovarania a utrhani na ich cti. To iste sa deje co mam znamych v IT sfere, zdravotnictve a inde kde sa daju z EU penazi vytrieskat miliony.

1nostradamus1 ( 18. března 2018 07:08 )

trepeš chobotiny, chlapče, , nie som ani smerák a ani oligarcha, som stredná trieda, z kt. tento štát žije, nemyslím že, pár naivných zasranov to tu povedú, a ani pomätený matlovič, akási niposlovna nastastievna, a ani zhulený šúrek....na politickej scéne nie je sila, okrem maňáska frunikiska a jeho bábkoherci, preber sa, a až budeš mať viac prezieravosti, výkriky trápneho herca na OTO a pripizdeného hudáka je len zviditeľňovanie a hranie sa na čosi...vágne : máme toho dosť je o ničom, je mi ľúto kuciaka a jeho milej, no denne tu umierajú aj iní, a neposral sa si sa, že? radšej si pozri vskutku dobrý český film ...miliardáře, o tom ako sa tvorí verejná mienka, a ako sa manipulujú také trúbky ako si napr. ty....

Marosko ( 18. března 2018 04:30 )

 Béla LUHÁR!!! (= lhář)

borjar ( 18. března 2018 02:20 )

Jánošík byl Maďar , Babiš má též Maďaské kořeny . Má rád jejich guláše , perkelty i ryby u Balatonu .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa