Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fico podal demisi, nahradil ho vicepremiér. Demonstrantům to nestačí

Autor: ČTK, simao, mah - 
15. března 2018
15:04

Slovenský prezident Kiska ve čtvrtek tři týdny po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka přijal demisi premiéra Roberta Fica, na jehož odchod od vraždy rostl tlak politiků i veřejnosti. Demise znamená pád celé vlády. Kiska však zároveň pověřil sestavením nové vlády Ficova stranického kolegu Petera Pellegriniho s tím, že nový kabinet vytvoří současná koalice. Organizátoři protivládních protestů trvají na požadavku předčasných voleb.

Už ráno šéf nejmenší vládní strany Most-Híd Béla Bugár řekl, že prezident Andrej Kiska souhlasil s tím, že Ficova strana navrhne nového předsedu vlády. 

Fico ve středu podmínil svou demisi při řešení politické krize na Slovensku po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky tím, že stávající koalice jeho strany Směr-SD, Slovenské národní strany a Mostu-Híd zůstane u moci a že Směr-SD navrhne nového premiéra. Kiska zásadní rekonstrukci vlády navrhl jako jedno z řešení krize již před více než týdnem.

„Dojde k demisi a Směr jako nejsilnější politická strana navrhne svého kandidáta na post premiéra. Pan prezident s tím souhlasil,“ řekl Bugár. Dodal, že podporu nové vládě slíbilo všech 14 členů poslaneckého klubu strany Most-Híd, která setrvání v koalici původně podmiňovala vypsáním předčasných voleb.

Pellegrini oznámil, že odevzdal 79 podpisů poslanců dosavadní koalice, kteří se zaručili za podporu vlády. 

Vládní koalice má hlasů dost

Slovenští prezidenti v posledních letech respektovali tradici, že novým premiérem jmenují osobu, která se může opřít o většinu ve Sněmovně. Současná koalice Ficovy strany Směr-sociální demokracie, dále Slovenské národní strany a Mostu-Híd má ve 150členné sněmovně 78 poslanců. Spolu s koalicí zpravidla hlasují i čtyři nezařazení poslanci.

Členkou nové vlády již nebude místopředsedkyně Mostu-Híd a současná ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská, která se dlouhodobě vymezovala vůči Ficovi i vůči ministrovi vnitra za Směr-SD Robertu Kaliňákovi, který již v pondělí ohlásil demisi. Kvůli vraždě novináře dříve rezignoval i ministr kultury a Kaliňákův stranický kolega Marek Maďarič.

Podle posledního průzkumu veřejného mínění výrazně klesly preference Směru-SD a strany současné koalici by již většinu ve sněmovně neměly.

Demonstranti: Tahle koalice nás obelhala

Organizátorům protivládních protestů na Slovensku nestačí demise současného premiéra Roberta Fica, požadují vypsání předčasných voleb. Občanští aktivisté, kteří minulý týden stáli za největšími demonstracemi od takzvané sametové revoluce v roce 1989 a kteří na pátek ohlásili nové protesty, to uvedli ve čtvrtečním prohlášení.

„Potřebujeme novou šanci pro slušné a spravedlivé Slovensko, a proto požadujeme předčasné volby. Toto je momentálně jediná možnost, jak se pokusit o obnovu důvěry lidí ve stát. Jediná možnost, jak vrátit politice slušnost,“ uvedli organizátoři demonstrací. Původně přitom požadovali demisi vlády, a podle slovenské ústavy demise premiéra znamená pád celého kabinetu.

Organizátoři demonstrací v prohlášení uvedli, že předsedové tří koaličních stran na Slovensku ponížili a obelhali celou občanskou veřejnost a že jejich snaha udržet se u moci za každou cenu je důkazem snahy zamést pod koberec všechny korupční kauzy.

Video  Fico ukázal milion eur za dopadení vraha novináře. Opozice žádá, aby vlivní rezignovali  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Fico nyní vede na Slovensku již třetí vládu (celkem je s dvouletým přerušením šéfem kabinetu téměř deset let). Svými názory a stylem vystupování Fico polarizuje veřejné mínění. Přívrženci oceňují jeho sociální cítění a ochotu naslouchat názorům obyčejných lidí, zatímco kritici v něm vidí populistu s autoritářskými sklony. V posledních letech navíc podle nich kvůli uprchlické krizi vytahoval zemi z jádra EU a politicky ji tlačil k Východu.

Rodák z Topoľčan vystudoval právo na univerzitě v Bratislavě. V roce 1987 vstoupil Fico do komunistické strany. Od roku 1986 do poloviny 90. let působil v Právnickém ústavu ministerstva spravedlnosti jako expert na trestní právo. Tři roky po sametové revoluci zasedl do Sněmovny za postkomunistickou Stranu demokratické levice (SDL). V letech 1994 až 2000 mimo jiné zastupoval Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Video  Fico na sjezdu ČSSD: Když nefunguje bordel, je potřeba vyměnit holky  - Blesk - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Popularita Ficova Směru-SD se propadá

Popularita slovenské vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra Roberta Fica po vraždě novináře Jána Kuciaka a po politické krizi výrazně klesla, Směr-SD ale nadále zůstává nejoblíbenější politickou stranou na Slovensku. Současná tříčlenná vládní koalice by zároveň přišla o většinu ve Sněmovně. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky ČTK poskytla agentura Focus.

Směr-SD by podle sondáže, kterou agentura uskutečnila v předchozím a tomto týdnu, volilo 20,2 procenta rozhodnutých voličů. V lednové sondáži popularita strany dosáhla 25,5 procenta.

Na druhém místě s podporou 14 procent skončila nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita (SaS), v lednu její preference dosáhly 13,1 procenta.

Pětiprocentní hranici po vstup do Sněmovny v průzkumu překročilo dohromady osm stran. Oproti předchozímu průzkumu si polepšila také krajně pravicová Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko, jejíž podpora dosáhla 10,1 procenta.

Na základě zmiňovaného průzkumu by současná tříčlenná koalice Směru-SD, Slovenské národní strany a Mostu-Híd měla ve 150členné Sněmovně pouze 61 poslanců, zatímco v současnosti ji zastupuje 78 zákonodárců.

Vše o vraždě novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

Poslední článek Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politky najdete zde >>>

Video  Češka, kterou chrání po vraždě Kuciaka: Den před smrtí mi řekl, že našel spojení na politiky  - tv Joj
Video se připravuje ...

taupan ( 15. března 2018 18:35 )

V prozapadním, proamerickém, katolickém Mexiku zabili za posledních 17 let celkem 111 novinářů...!!! Chybí ta lůza nekom?

ivoadler ( 15. března 2018 18:11 )

Že by slovenská "barevná" revoluce? Daleko striktnější dodržování ústavy komunisty v roce 1948 je dneska nazýváno komunistickým pučem. Kdo dostane lidi na ulici, je revolucionář.

ellka ( 15. března 2018 18:09 )

Tu sa hovori o talianskej mafii ako keby to bola zlocinecka organizacia z nejakej rozvojovej krajiny. Ze si s nou Slovensko nevedelo poradit? A co Taliansko? Preco ich kvoli mafii ktora uraduje v EU nevylucia z EU za to, ze si s nou dosial neporadili?

spirito2302 ( 15. března 2018 16:19 )

Mohl by nahradit Fica, slovensky umí, StBácké zvyklosti ovládá, to by mohl být předseda vlády.

lalia ( 15. března 2018 15:48 )

Vlčáci žerou jehňátka.Jak na Slovensku,tak u nás.To jsme to dopracovali.Za dobrotu na žebrotu.Co bude dál?Bojíme se.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa