Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman slavil s věrnými: „Bitva skončila,“ radoval se na koncertě s Hůlkou a Vondráčkovou

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Jakub Kopřiva - 
14. března 2018
17:55

Miloš Zeman promluvil ke svým věrným na Pražském hradě, kam je sezval na koncert po své druhé inauguraci. Děkoval manželce Ivaně, ale i řadě dalších za podporu, pro hosty nechal připravit i hudební vystoupení v podobě písní Heleny Vondráčkové, Michala Davida, Daniela Hůlky i Václava Neckáře.

Policisté i vojáci bedlivě hlídali ve středu v podvečer nádvoří Pražského hradu. Hlavním důvodem byla oslava inaugurace Miloše Zemana. Na pravidelný koncert pozval Hrad tentokrát na tisíc hostů. Jejich seznam Zeman předem nezveřejnil – mluvčí Hradu jen řekl, že jde o prezidentovy příznivce a podporovatele, i tváře veřejného života.

Zeman děkoval manželce Ivaně

Slavnost před zaplněným Španělským sálem zahájil Miloš Zeman v 18 hodin. „Bitva skončila a my jsem to vyhráli. Byla by nafoukanost a domýšlivost, kdybych řekl, že jsem to vyhrál já nebo úzký okruh lidí okolo mě. Vyhrály to tisíce a tisíce lidí, kterým bych chtěl poděkovat, ať už tady jsou, nebo nejsou. Nebýt jejich pomoci a nebýt jejich podpory, tak to mohli vyhrát jiní. Počínaje peticí, která shromažďovala hlasy v petiční akci,“ říkal hostům Zeman. 

Poděkoval i první dámě Ivaně Zemanové. „Ivanko, chtěl bych ti velice poděkovat za tuto petiční akci. Ale i všem dalším, kteří se zúčastnili toho, čemu nemohu říkat volební kampaň, protože volební kampaň dělali oni. Nikoliv já,“ dodal Zeman. 

Miloš Zeman s Ivanou Zemanovou během koncertu ve Španělském sále po 2. inauguraci Miloš Zeman s Ivanou Zemanovou během koncertu ve Španělském sále po 2. inauguraci | Fotoarchiv KPR, foto Hana Brožková

Mezi vystupujícími Michal David či Vondráčková

Po úvodním projevu Miloše Zemana následoval hudební program. „Zahrnuje například dílo Bedřicha Smetany, zazní také písně z dílny Karla Svobody, Jaromíra Vejvody nebo Michala Davida,“ uvedl v úterý na tiskové konferenci mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Během večera hostům zazpívali také Helena Vondráčková, Daniel Hůlka, Václav Neckář a skupina Bacily, a o finále večera se postará Michal David s písní Pár přátel stačí mít.

Poražení kandidáti Hynek a Hannig

Mezi hosty nechyběli ve Španělském sále stejně jako při inauguraci ani neúspěšní prezidentští kandidáti, kteří před druhým kolem Zemana otevřeně podpořili: Petr Hannig a Jiří Hynek.

„Mě to překvapilo a zároveň mě to potěšilo,“ řekl Jiří Hynek při svém příchodu reportérovi Blesku ke své pozvánce. Neodradily ho ani kontroverze, které se objevily po inauguračním projevu Miloše Zemana 8. března. „Já jdu do svatostánku na Pražský hrad a ta věc spolu vůbec nesouvisí,“ dodal Hynek.

Zeman se opřel do rivalů i „šaškujících“ hejtmanů

Zeman si volební vítězství pochvaloval. A poděkoval voličům, kteří nešli k volbám v prvním kole, ale nechali se „zdvihnout ze židlí“ a šli volit v kole druhém. Ti podle něj oproti očekávání volby rozhodli. „Bylo to těžší než před pěti lety. A o to krásnější je vítězná bitva,“ říkal Zeman. Příznivcům vzkázal, že se nemusí obávat, co přinese budoucnost. „Budoucnost je na pět let naše,“ zakončil projev.

Vzpomněl však i svůj úspěch v první volbě. A tehdejší protikandidáty Jana Fischera či Vladimíra Franze. „Před pěti lety jsem byl v daleko snadnější situaci, protože pokud si to dobře vzpomínáte, tak třetí na pásce Jan Fischer mně vyjádřil svoji podporu, stejně tak podporu vyjádřil i profesor Franz, jehož tetování bylo naprosto nezapomenutelné a jinak to byl chytrý až moudrý člověk. Sociální demokracie poté, co neuspěl Jiří Dienstbier, mě rovněž podpořila, takže co mně chybělo?“ vzpomínal Zeman. 

Zemanův večírek: Zazpívala i Helena Vondráčková Zemanův večírek: Zazpívala i Helena Vondráčková | twitter

U druhého zvolení to dle něj bylo jiné. „Tentokrát můj kandidát měl podporu všech významných dalších kandidátů v prezidentské volbě. Co to znamenalo – nu, když si to lidé sečetli, tak dospěli k názoru, že Jiří Drahoš vyhraje ve druhém kole s výrazným náskokem. A dokonce pět hejtmanů už šaškovalo na louce s nápisem Drahoš na Hrad, protože věřili této aritmetice,“ dodal Zeman při projevu před svými věrnými.

Kajínkův advokát i souzená exšéfka ERÚ

Samotný příchod hostů byl ostře sledovaný. V 17:22 policisté vykázali novináře od zábran, kde se příchozí lidé prokazují pozvánkami a jsou vpuštěni ke vchodu do Španělského sálu. Dorazila také bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, které se Zeman zastal kvůli jejímu soudnímu řízení za působení v úřadu. 

Přišel také ekonom Miroslav Ševčík. „Jdeme se podívat na koncert, těším se na Václava Neckáře a Michala Davida. Protože je náš,“ řekl při příchodu reportérovi Blesku.

Jiřího Kajínka reportér Blesku na Hradě nezahlédl. Zato dorazil jeho advokát Jan Černý, který chce docílit obnovy procesu odsouzeného vraha. Kajínkovi Miloš Zeman prominul loni v květnu doživotní trest. Ještě před tím se s ním ve vězení potkala první dáma Ivana Zemanová.

Video se připravuje ...
Další videa