Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hilšer: Zemanovi už je všechno jedno. Další kandidaturu na prezidenta nevylučuji

Autor: Jakub Veinlich - 
18. března 2018
06:20

Neúspěšný kandidát na prezidenta Marek Hilšer šel těsně po skončení předvolební kampaně opět do práce. Přednášel studentům na lékařské fakultě. Politického života se ale nevzdává. Štěstí chce zkusit v senátních volbách a za pět let možná i ve volbách prezidenta. To už nebude kandidovat Miloš Zeman. Jehož Hilšer zkritizoval nejen za inaugurační projev.

Při inauguračním projevu Miloše Zemana byli i neúspěšní kandidáti na prezidenta. Ale jen ti, kteří ve druhém kole podpořili proti Jiřímu Drahošovi právě Zemana. Tedy Jiří Hynek a Petr Hannig. Hilšer mezi nimi chyběl. Odchodu některých politiků při projevu prezidenta Zemana se ale nediví. Ani jemu se prý slavnostní řeč hlavy státu nelíbila.

„V tom projevu jsem neslyšel nic pro budoucnost, to je to, co mi tak trochu vadilo, neviděl jsem tam nějakou perspektivu – opravdu vážnou perspektivu – řešení otázek, které jsou pro tuto zemi důležité. Spíš jsem to vnímal jaké jakési vyřizování si účtů pana prezidenta se svými oponenty,“ řekl Blesk Zprávám Hilšer, podle kterého Zeman nepřekvapil „a ani nedal žádnou naději do budoucna ve smyslu směřování naší země,“ dodal.

Ovčáček: Ať si každý vyloží projev, jak chce

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka se prezident svým projevem nikoho nedotkl, odchody některých politiků v čele s Miroslavou Němcovou a zástupců TOP 09 nechápe. „Každý má právo si na tento projev udělat svůj názor. Odmítám, že by pan prezident na někoho útočil i na svobodu slova. Prudká reakce některých poslanců a senátorů mi přišla přehnaná,“ řekl Ovčáček na své tiskové konferenci, které chce pořádat i novém funkčním období Miloše Zemana pravidelně alespoň jednou měsíčně.

Zajímavé je, že téměř ani jeden z neúspěšných prezidentských kandidátů neokomentoval projev Miloše Zemana alespoň na sociálních sítích. Tedy až na Jiřího Drahoše, který se současnou hlavou státu nakonec v druhém kole prohrál.

 

Marek Hilšer podle svých slov nevidí příliš šancí, že se Miloš Zeman v průběhu svého druhého mandátu nějak změní. A to ani v době, kdy si Česká republika připomene sté výročí od vzniku samostatného Československého státu.

„Pan prezident se v tomto ohledu nezmění, myslím si, že on nebude směřovat k tomu, aby tu společnost, o které se teď říká, že je nějakým způsobem rozdělená, tak on nemá tendenci ji spojovat, nemá tendenci hledět do budoucna. Myslím si, že mu to je tak trochu už všechno jedno, a mám pocit, že se drží hesla: Po nás potopa,“ dodal Hilšer.

Nejdřív Senát, pak možná opět Hrad

V prvním kole skončil nejmladší kandidát na prezidenta Marek Hilšer (41) na pátém místě. Ziskem 8,84 procenta hlasů, což představuje skoro 455 tisíc voličů, překvapil nejen sám sebe. Svůj potenciál chce proto zúročit už letos na podzim. Bude kandidovat do Senátu. Jako nezávislý kandidát se pokusí oslovit voliče v Praze 2, nebo 3.

„Ty věci, které jsem říkal v té prezidentské kampani, tak ty samozřejmě přetrvávají. Například obava z privatizace politické moci, o které jsem hovořil. Takže teď vidím jako nejlogičtější způsob, jak tyto hodnoty hájit, jít do senátních voleb,“ řekl lékař Blesk Zprávám.

Pokud uspěje, nevyloučil ani možnou kandidaturu na příštího českého prezidenta. V těchto volbách už nebude kandidovat Miloš Zeman. Stávající ústava totiž nedovoluje hlavě státu kandidovat víckrát než dvakrát za sebou.

„Nechci předbíhat, co bude za pět let. Řekl jsem, že to žádným způsobem nevylučuji a taky ani o tom v tuto chvíli nepřemýšlím. Pět let je strašně dlouhá doba a těch věcí se může změnit celá řada. A třeba budou nějací skvělí kandidáti a už nebude třeba kandidovat,“ uzavřel Hilšer.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kacer56 ( 19. března 2018 16:13 )

Hilšer je z těch 8 bezcenejch kandidátů relativně nejsimpatičtější. Pokud si, ale bude chtít v následujících 4 letech vybudovat kampaň na nenávisti k Zemanovi, tak jako ty hovada Horáček s Drahošem, tak to od nás, co jsme volili Zemana, moc šancí mít nebude.

mirkazam ( 18. března 2018 17:29 )

Copak, copak pane cenzore ?? moje příspěvky vám nesednou ??? Já sem zapomněla,že tady v Blesku to má předplacený zdenekk...

ovartovar ( 18. března 2018 16:39 )

Emanz: Putin nezahálí, láká voliče na karneval. Jsou svozy autobusy a sčítání posádky. Vláda se snaží, aby volby měly až karnevalový ráz, na mnohých místech zní hudba, rozdává se tam jídlo nebo se tam v soutěžích dají vyhrát ceny, aby byla účast voličů co nejvyšší. V Ljublinu u Moskvy dostávají hlasující poukazy na levnější nákup lahůdek a bižuterie. V Murmanské oblasti uspořádali hlasující v národních krojích spontánní koncert, uvedla televize Rossija 24. V Novgorodě vypsali pro voliče soutěž o nejlepší selfie, vítěz dostane auto značky Lada Niva. Fotografie prý do soutěže zasílali i zahraniční pozorovatelé. Jekatěrina Červovová z Kemerova odevzdala hlas pouhé půldruhé hodiny po porodu. V Burjatsku na Sibiři se jeden volič dostavil k hlasovací urně v převlečení za medvěda. V Ingušsku odpoledne odevzdal hlas nejstarší obyvatel země Appaz Alijev, kterému je 122 let.

Emanz ( 18. března 2018 16:22 )

Nejela Jiřka Bohdalů krtka do Číny našišlat? Krakouši, víme že máš v nickách hokej, i ve svých. Ty vidíš zdenkky všude, zalez si pod síť a dostaneš včeličku než ti prdne cévka.

Emanz ( 18. března 2018 16:19 )

Když už tu vzpomínáte krtka, naši národní hrdost kterou nám bez referenda prezident udal Číňanům , tak výplod večerníček je ujetá trapárna, že o tom Zeman radši nikdy už nemluví a pořad se nevysílal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa