Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Válka o šéfa GIBS u konce? Babiš rozhodne o odvolání Murína po jednání s poslanci

Autor: Jakub Veinlich - 
13. března 2018
05:50

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) přijde ve čtvrtek na jednání sněmovního bezpečnostního výboru obhajovat svůj tlak na šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína. Předseda vlády v něj ztratil důvěru a rád by se ho zbavil. Blesk Zprávám Babiš řekl, že pro Murínovo odvolání se rozhodne právě po zasedání výboru.

Andrej Babiš dorazí na jednání výboru přesně týden po Michalu Murínovi. Oba požádali o slyšení před výborem sami. Murín se hájí – Babiš chce prý předložit jasné důkazy, kvůli kterým považuje šéfa inspekce za „ohrožení demokracie v zemi.“ „Neplní vůbec svou funkci, a proto je to osoba, která je zásadní problém,“ tvrdí Babiš, který kvůli Murínovi dokonce svolal i Bezpečnostní radu státu.

Důvěru ztratil Babiš v Murína údajně poté, co na něj podali olomoučtí žalobci návrh na kázeňský podnět – protože měl šéf policejních kontrolorů údajně zdržovat vyšetřování. Což zjistila i z utajovaného dokumentu nedávno Česká televize. Murín nechtěl podle televize spolupracovat s vyšetřovateli při prověřování úniků informací.

„Ten důkaz už tam je, ve spisovně to mají poslanci, ne všichni se s tím obeznámili a důležité je, aby tam (na výboru) vystoupili státní zástupci, tak jak vystoupili na bezpečnostní radě státu,“ řekl Babiš v neděli novinářům. Do Sněmovny by tak na výbor měli dorazit také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištván. „Ti mají dlouhodobě problém s GIBSem,“ tvrdí premiér v demisi.

Murín tvrdí, že na něj Babiš vytváří nátlak a měl mu údajně také říct, že když odejde z funkce dobrovolně, „bude to bez skandálu“.

Žalobci si v minulosti stěžovali podle ČT na Murína přímo u tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Šéf inspekce podle opatření Vrchního státního zastupitelství v Olomouci nechtěl prozradit zdroj informací, který mu měl říct, že inspekce prověřovala někdejšího náměstka policejního prezidenta Zdeňka Laubeho. Toho nakonec neobvinila.

Osud Murína záleží na výboru

„Já s GIBSem mám problém, samozřejmě s osobou pana Murína, který - já říkám - je skutečně ohrožením demokracie. Ani nevím, kde Česká televize získala ten dokument, ale z toho dokumentu jednoznačně vyplývá, že on bránil vyšetřování policistů, místo toho aby je sám vyšetřoval,“ je premiér přesvědčený o nekompetentnosti šéfa inspekce.

Murín se k přetahované s Babišem nechce zatím vyjadřovat. Počká si prý až na závěry sněmovního výboru. Na ty si chce počkat i premiér. Blesk Zprávám řekl, že i na nich bude záležet, jestli nakonec navrhne Murínovo odvolání.

„Uvidíme, jak proběhne bezpečnostní výbor – ten jeho názor je důležitý,“ řekl na přímý dotaz Blesk Zpráv Babiš a zopakoval, že na Murína kvůli odchodu netlačil. Šéf inspekce tvrdí ale opak.   

cezar8 ( 14. března 2018 11:22 )

Po dlouhé době máme premiéra, který našemu národu neškodí. Přináší i naději na zavedení skutečné demokracie a opravdové svobody. Je nekompromisní ke zlodějnám, šlendriánu, lenosti, rozkrádání daní, tunelování a hlavně vůči politikům chtivých po penězích bez jakékoliv úspěšné pracovní činnosti.....

marmat ( 13. března 2018 22:47 )

OK všechna chapadla nelze uříznout najednou...A v tuto chvíli to chcete po vládě bez důvěry....minulé TOHLE nominovaly a vesele /průběžně pěstovaly

marmat ( 13. března 2018 22:43 )

nééé krakonoši - je velmi pilný provokatér a demagog ...jede celé dny a noci na "prochca.ých teplácích"

marmat ( 13. března 2018 22:40 )

Tady stačí minimálně na odvolání 1. fakt (pokud se potvrdí) !!! Jestliže ZNEUŽIL navýšení rozpočtu GIPS na nábor nových sil 50 milionů pro prémie svého útvaru, tak je to i na trestní stíhání !!! Toto zjistit je pro 1 auditora ROZCVIČKA

jajas ( 13. března 2018 07:18 )

Má problém....nemůže najít ježka v kleci!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa