Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Babiš se pustil kvůli Lvům do filmařů. A promluvil o penězích pro Sommerovou

Autor: Jakub Veinlich - 
11. března 2018
18:45

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) nešetřil české filmaře. V neděli se do nich obul kvůli politickým projevům na slavnostním večeru při příležitosti udělování cen Český lev. V Rudolfinu řada z nich totiž kritizovala inaugurační projev Miloše Zemana i tlaky politiků na veřejnoprávní Českou televizi. Jenže podle předsedy vlády její nezávislost ohrožená není. Pořadatelům vyčetl, že na rozdíl od loňska nedostal žádnou pozvánku na vyhlašování vítězů. A zmínil se i o tom, jak přispíval na tvorbu dokumentaristce Olze Sommerové.

„Česká televize čelí v těchto dnech největšímu útoku na svoji nezávislost od dob takzvané televizní krize v roce 2000. Tento útok je veden ze strany konkrétních politiků a s nimi svázaných vlivových skupin podnikatelských a mediálních skupin,“ přečetl ještě před zahájením televizního přenosu režisér Jan Svěrák z dokumentu, který nazval Pět vět na obranu České televize.

Reagoval tak na inaugurační projev Miloše Zemana, ve kterém se na Pražském hradě „navážel“ do veřejnoprávní televize a kritizoval i další média a novináře. Text pak ve formě petice podepsalo přímo na Lvech na 370 umělců.

Video  Svěrák na Lvech vystoupil proti Zemanovi na obranu ČT.  - Daniel Maršalík
Video se připravuje ...

Svůj politický dovětek při přebírání sošky připojili i další filmaři a ocenění umělci. Na samém začátku se neudržela se soškou Českého lva ani dokumentaristka Olga Sommerová, která v podzimních volbách kandidovala do Poslanecké sněmovny na kandidátce TOP 09. Ve své děkovné řeči využila toho, že přímý přenos večera vysílá právě Česká televize.

„Nepatří žádnému oligarchovi, ale nám občanům,“ zdůraznila a sálem se rozezněl potlesk.

Jako o oligarchovi, který vlastní média, se v minulosti mluvilo právě i o Andreji Babišovi. Jenže nynější premiér v demisi se musel svého podnikání zbavit a i mediální divizi má teď ve správě svěřenského fondu.

„Já nevím, koho paní Sommerová myslela, že je ten oligarcha, jestli je to pan Soukup, nebo jsem to já. Já jsem se v tom neviděl,“ řekl Babiš na dotaz Blesk Zpráv, co říká politickým výrokům umělců při přebírání sošek.

Babiš: Pomohl jsem jim a teď mě nepozvali

Premiéra prý ale mrzí, že na rozdíl od loňského roku nedostal na přenos v pražském Rudolfinu žádnou pozvánku.

„Já jsem v minulosti sponzoroval dva filmy paní Sommerové, mám rád film a když jsem se stal ministrem financí, tak jsem navýšil rozpočet na 800 milionů. A mrzelo mě, že jsem nebyl pozván, protože minulý rok jsem tam byl,“ postěžoval si Babiš, aby dodal: Bylo by potřeba říct, když má někdo nějaký problém, s čím vlastně má ten problém. Jestli to není v tom, že někdo tady nechce akceptovat výsledek demokratických voleb.

„Jsou to nesmysly a mě to mrzí“

Reakci oceněné dokumentaristky redakce Blesk Zpráv zjišťuje. Schůzku s filmaři podle svých slov Babiš nechystá. Nechápe ani petici, která v sále a na večírku Českého lva kolovala a kterou podepsalo 370 umělců.

„Jsou to nesmysly a mě to mrzí, že dělají nějaké akce, které podepisují lidi, které jsem i finančně podporoval, kteří se mnou projednávali i různé projekty a teď najednou se mnou mají nějaký problém. A proč neměli se mnou problém předtím?“ podivoval se nad nespokojeností lidí od filmu premiér v demisi.

Video  Pavel Nový – Český lev  - David Turek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Chci poděkovat České televizi, že vytváří prostor, aby takové projekty v ní vznikaly. Přála bych si, aby lidé, kteří tento prostor do České televize přinesli, mohli ve své práci pokračovat i přes snahy některých politiků a jejich přisluhovačů, kteří by to chtěli zastavit,“ apelovala na všechny v sále při přebírání vítězné trofeje producentka nejúspěšnějšího televizního filmu a minisérie Spravedlnost Kateřina Ondřejková.

Po petici přijde i demonstrace

Řada herců, režisérů, producentů i scenáristů se podle svých slov obává „kroužení“ politiků okolo ČT, kritice jejích zpravodajství a dalších tlaků, které podle nich mohou ohrozit nezávislost televize. I toto ale Babiš odmítá.

„Česká televize není v ohrožení, nebo alespoň já to tak nevnímám, osobně určitě nebudu nějakým způsobem napadat veřejnoprávní média, i když si můžu myslet o některých reportážích nebo redaktorech svoje, ale já už jsem si na to zvykl,“ řekl premiér a důkaz toho, že se prý změnil, měla být i jeho účast v nedělních Otázkách Václava Moravce, kde více než rok kvůli sporům s moderátorem nebyl.

Nevybíravě se na adresu českých novinářů nevyjadřuje jen prezident Miloš Zeman. V minulosti slovně zaútočil i Babiš nebo šéf SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura nebo šéf SPO, tedy strany blízké prezidentovi, senátor Jan Veleba.

Na středu 14. března je na podporu České televize a svobody slova svolávána na sociálních sítích demonstrace s názvem „Zemane – ČT nedáme!“. Má se konat od 19:00 na pražském Václavském náměstí.

salto ( 14. března 2018 07:43 )

Správně - ZEMANE - ČT NEDÁME. Strčte si ji prosím do (_!_) a neotravujte lidi

Pepicek1953 ( 13. března 2018 12:34 )

když tu jakousi petici podepsalo 370 prý umělců tak jde jsou ti ostatní,zřejmě to podepsali jen ti co jim ČT šoupla nějaké penízky na tvorbu ale co Ti ostatní Ti nemají nárok na nic,takže moc se asi ta pravda nenosí mezi těma celébritama jak vidíme vše pochází z pražské žumpy zvaná kavárna,jestli nemám pravdu tak si ji rád poslechnu nebo přečtu když mě to pošlou

yokky ( 12. března 2018 23:35 )

👍👍👍🤑🤡👍👍👍👏👏👏👏👏👏

kacer56 ( 12. března 2018 21:43 )

Jestli Bába z ledu dostala zlatýho lva, neumím si představit tu bídu těch dalších 9 filmů z kterých to vybírali. Pokud na tu sra.čku nikdo do kina nebude chodit, tak to můžou párkrát reprízovat na žumpa televizi ČT, aby se ten hnus zaplatil.

marmat ( 12. března 2018 21:04 )

Před asi 10 lety byla ultra magická kampaň o kontrolách NEplatičů poplatků za užívání rozhlasu a televize Teď by bylo nejjednodušší (pod tíhou našich zjištění) jednoduše přestat platit TV

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa