Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš: Vládu opět nabídnu ODS. Murín je ohrožení demokracie, komunisté ne

Autor: jer, ČTK - 
11. března 2018
14:10

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš nechápe, proč někdo považuje KSČM za nedemokratickou stranu. Řekl to v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce. Za skutečné ohrožení demokracie označil ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína. Odmítl také, že by on nebo jeho hnutí ohrožovali demokracii. A zmínil, že další jednání nabídne znovu občanským demokratům, kteří přitom už opakovaně odmítli.

Na začátku března poslanci v tajné volbě zvolili do čele komise pro kontrolu GIBS komunistu Zdeňka Ondráčka. Vyvolali tím vlnu protestů, kterých se v ulicích účastnily desítky tisíc lidí. Ondráček se nakonec funkce vzdal, podle svých slov měl obavy o bezpečnost sebe a své rodiny. Proti jeho zvolení se vyjádřil i Andrej Babiš. Poukázal ale na to, že Ondráček už dříve zastával funkci v komisi pro dohled nad Bezpečnostní informační službou (BiS), nebo na to, že při předchozích volbách pro poslance KSČM v čele GIBS hlasovala i řada opozičních poslanců.

„Oni věděli, že v rámci rozdělení výborů ve Sněmovně byla jasná dohoda, že šéf komise pro kontrolu GIBS bude z KSČM. Oni ho už tehdá nepřímo zvolili,“ řekl Babiš. Trvá ale na tom, že byl proti zvolení Ondráčka.

„Třikrát jsme ho nezvolili a žádali jsme KSČM, aby nominovali jiného kandidáta,“ uvedl. Premiér je přesvědčen, že Ondráček do funkce nebyl zvolen jen hlasy poslanců ANO, ale i některými opozičními. Řada poslanců byla navíc při hlasování nepřítomna.

Babiš v rozhovoru uznal, že měl věnovat větší úsilí přesvědčování poslanců ANO před hlasováním. „Odešel jsem z klubu s tím, že klub je víceméně rozpolcen. Řekl jsem jim svůj názor a bylo mi řečeno, že tedy nebude zvolen,“ uvedl premiér v demisi o jednání se svým klubem.

Další nabídka pro ODS

„Přemýšlím o tom, musím se poradit s kolegy, já nejsem sám, který rozhoduje,“ řekl Andrej Babiš o možné nabídce pro ODS. „Měla by to být nabídka o programu a účasti ve vládě,“ uvedl také. ANO by mohlo mít ve Sněmovně s ODS většinu 103 hlasů, občanští demokraté ale v minulosti opakovaně uvedli, že nechtějí vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem. Policie Babiše obvinila z dotačního podvodu v kauze farmy Čapí hnízdo.

Babiš v neděli zároveň řekl, že pokračují vyjednávání o podpoře pro vládu od SPD a KSČM. „Vyjednáváme a chceme to urychlit,“ podotkl. Připomněl, že také pracují expertní týmy ANO a ČSSD, které probírají 11 tematických okruhů předložených sociálními demokraty.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v TV Barrandov zmínil, že z pomalého posunu vyjednávání o vládě je nepatrně nervózní. Babiš v neděli zopakoval, že dohodu o kabinetu by chtěl mít určitě v červnu, o kterém hovořil Zeman. „Až budu mít jistotu, že to zvládneme,“ uvedl Babiš na otázku, kdy předstoupí před Sněmovnu se žádostí o důvěru.

„Čekal jsem lepší inaugurační projev“

Premiér Babiš se vyjádřil také k inauguračnímu projevu Miloše Zemana. Projev prý nenaplnil jeho očekávání. „Čekal jsem projev o budoucnosti a potenciálu naší země. Asi ta chvíle byla vhodná na jiný projev,“ zopakoval v ČT to, co už řekl na Hradě. Babiš také zkritizoval jak poslance, kteří opustili sál, tak i předchozí útoky na prezidenta.

„Já rozumím panu prezidentovi. Na něj byla strašná kampaň. Odporná kampaň. Někdo řekl, že má rakovinu, byly nějaké polemiky, jestli zemře, nebo že zemře 500 tisíc jeho voličů. To jsou věci, které jsou přes čáru. Lidsky ho chápu,“ řekl premiér a dodal: „Já jsem čekal jiný projev. On měl skvělý projev v říjnu při předávání vyznamenání. To byl úžasný projev.“

Kritiky se dočkali také politici, kteří na protest opustili sál, ve kterém inaugurace probíhala. „Přišli tam poslanci v černém a s nějakými plackami. Prezident byl zvolen většinou hlasů,“ řekl Babiš a pokračoval: „Nadávají mi do agenta ve Sněmovně, a já tam sedím. První dva roky jsem řval, ale teď už tam sedím a moc to ani nekomentuju.“

Slevy na jízdné pro studenty a důchodce

Důchodci nad 65 let a studenti by měli od letošního června dostávat ve vlacích a autobusech slevu na jízdném 75 procent. Novinka by měla začít platit od změny jízdních řádů, tedy od 10. června. Státní pokladnu to má stát 5,8 miliardy korun. V programovém prohlášení současná vláda v demisi slibovala jízdné na železnici pro seniory a studenty do 26 let zdarma.

Babiš v rozhovoru řekl, že sleva pouze na železnici by nic nevyřešila. Poukázal na to, že železničních zastávek je mnohem méně než obcí a měst v tuzemsku. Novou slevu chce zavést formou nařízení vlády. „Tenhle systém bude jednoduchý a férový,“ prohlásil. Důchodcům by podle něj mělo stačit jen ukázat na nádraží u pokladny občanský průkaz a obdobně by to mělo fungovat i u studentů. Jak ale řekl, dopravci budou mít možnost na některých přeplněných spojích slevy neposkytovat.

Peníze na slevy má stát podle Babiše získat z dalších úspor státu a rušením „nesmyslů“, kam zařadil i program Start na ministerstvu průmyslu a dopravy za 1,3 miliardy korun. Poukázal i na to, že se státu daří lépe vybírat daň z přidané hodnoty.

„Murín je skutečné ohrožení demokracie“

V závěru rozhovoru premiér označil ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína za ohrožení demokracie. „Šéf GIBSu, pan Murín, je skutečné ohrožení demokracie v této zemi. A když se ti poslanci obeznámí s tím, co napsalo vrchní státní zastupitelství v Olomouci, tak mi dají za pravdu,“ řekl k Murínovi Babiš.

Důchodový účet až v roce 2020

Zvláštní důchodový účet, z něhož by se seniorům vyplácely penze, by měl vzniknout v roce 2020. Do té doby by měl stát uskutečnit důchodovou reformu, která by měla mimo jiné obsahovat podnikové důchodové připojištění. „My ho (účet) chceme založit, aby bylo jasně vidět, kolik skutečně se na důchody vybírá,“ prohlásil Babiš. Podle něj není možné, aby důchodový účet vznikl současně s důchodovou reformou. „Ten může vzniknout až někdy 2020, my musíme udělat tu reformu,“ uvedl.

Podle něj měl účet nevzniknout již dříve. „Pan prezident (Miloš Zeman) byl premiérem, s panem (tehdejším ministrem průmyslu Miroslavem) Grégrem (ČSSD) prodali Transgas za 135 miliard a měl být vytvořen důchodový účet a někdo potom ty peníze zašantročil,“ řekl.

„My samozřejmě bychom chtěli v rámci důchodové reformy přijít s podnikovým důchodovým připojištěním, tak jak je to standardní v Evropě,“ uvedl Babiš. Poukázal na to, že z tuzemska odchází 250 miliard korun na dividendách do zahraničí. „Ty firmy tady zainvestovaly, ale samozřejmě my potřebujeme, aby tady nechaly víc peněz, nejenom v investicích a možná i podpoře sportu, kultury, ale hlavně i pro ty zaměstnance,“ řekl. V rámci důchodové reformy se chce zaměřit i na to, že některé profese nemohou pracovat až do 65 let, zaměřit se chce i na ženy s nízkými důchody nebo starodůchodce.

Vláda minulý týden schválila, že od ledna příštího roku by měly stoupnout důchody seniorům nad 85 let o tisíc korun měsíčně. Musí to ale ještě schválit parlament. Návrh přináší také změnu v pevné výměře důchodů, jež je pro všechny stejná. Podle propočtů vlády by měli důchodci dostat od ledna včetně obvyklé valorizace přidáno minimálně 540 korun. Vláda na to chce vzít peníze z privatizačních účtů.

Kvůli tomu posílá do Sněmovny novelu zákona o zrušení Fondu národního majetku, která to má umožnit. Ve fondu bylo ke konci loňského roku 21,96 miliardy korun. Fond privatizace jsou fakticky zvláštní účty, na kterých jsou peníze převedené v roce 2006 ze zrušeného Fondu národního majetku na ministerstvo financí. Zároveň na účty plynou peníze z privatizace a dividendy od společnosti ČEZ.

kacer56 ( 12. března 2018 21:50 )

Murin, dosazenej ODS-topinkovskou chátrou,sedí na špuntu od vany plný zlodějských sra.ček a všichni včetně jeho se bojí co se stane, až se to vyvalí.

marmat ( 12. března 2018 12:48 )

nevyhrožujte A nepodceňujte vítěze

marmat ( 12. března 2018 12:45 )

Váš projev je demagogický...teď jde pouze oi to pro KOHO a za kolik píšete... pokud nejste ani placen...tak sorry-jako , ale máte ultra povrchní optiku.

dzery ( 12. března 2018 11:22 )

To myslíš že když jim Bureš stále s.ral na hlavu že s nim půjdou do holportu?

marmat ( 11. března 2018 22:29 )

Jelikož se od pana profesora Fialy vždy dozvíme, že s nimi ANO VŮBEC nejedná, hodil jim premiér rukavici...veřejnou a podléhající záznamu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa