Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ondráček chce šéfovat komunistům. Mezi devíti adepty je Filip, Skála i žena

Autor: Jitka Mikysková, kal - 
10. března 2018
13:30

Komunisté si budou na svém dubnovém sjezdu volit nové vedení. A Blesk Zprávy zjistily, že na funkci předsedy je hned devět adeptů. Kromě toho stávajícího, Vojtěcha Filipa, který po volebním debaklu chvíli ani nechtěl kandidovat, jsou to i další zajímavá jména. Šéfem chce být například Zdeněk Ondráček, který v týdnu rezignoval na funkci předsedy komise pro kontrolu GIBS. Po demonstracích kvůli jeho předlistopadové minulosti „mlátičky“ u SNB. Dále je to europoslankyně Kateřina Konečná, místopředsedové strany Josef Skála a Stanislav Grospič nebo poslanec Leo Luzar. 

Už to vypadalo, že by komunisté mohli mít poprvé od roku 1989 přímý vliv na celostátní vládu v Česku. Po rezignaci komunistického poslance Zdeňka Ondráčka z čela komise pro kontrolu GIBS a obratu šéfa ANO Andreje Babiše, který podporoval jeho odvolání, se teď ale rozmýšlejí, jak s podporou Babišovy druhé vlády naložit.

Mezi vrcholnými stranickými funkcionáři panuje napětí, které zřejmě vygraduje právě na sjezdu 21. dubna v Nymburce, kde si komunisté zvolí svého předsedu a kam přijede i prezident Miloš Zeman.

Vojtěch Filip si momentálně není jistý dalším směřováním a rozhodnutí chce nechat na kolektivních orgánech strany, místopředseda Josef Skála volá po stranickém referendu a „svoje“ si řeknou i další adepti. Podle tiskového oddělení KSČM je jich už devět. Za šesticí Filip, Skála, Ondráček, Grospič, Luzar a Konečná ale udělalo zatím tři tečky.

Ondráček pro Blesk Zprávy uvedl, čím by chtěl v boji o nejvyšší post ve straně oslovit právě on. „Tím, co dělám a i nadále budu dělat pro budoucnost naší vlasti. Včetně práva žít v sociálně spravedlivé společnosti,“ zmínil. Začátek týdne byl pro něj přitom hodně vyhrocený. V pondělí večer proti jeho dalšímu pokračování v pozici šéfa sněmovní kontrolní komise pro kontrolu GIBS vyrazili lidé do ulic, v úterý se do něj pustili znovu i kritici ve Sněmovně. A on sám nakonec řekl, že funkci skládá v obavě o bezpečí své a vlastní rodiny.

Filip: Nechci vyhrožovat, ale...

Blesk Zprávy oslovily také stávajícího šéfa Filipa s tím, jakou vizi chce komunistům na sjezdu aspoň rámcově nabídnout on. Zatím se ale rozhodl nechat si v tomto ohledu vše pro sebe. Ve čtvrtek se ovšem rozepsal na Facebooku kvůli dalšímu vyjednávání o podpoře menšinové vlády.

„Situace mezi našimi voliči je velmi napjatá. Není se čemu divit. Ztráta důvěry našeho dosavadního partnera může znamenat i ztrátu důvěry jednobarevné vlády. Rozhodně nechci vyhrožovat, to nemám ve zvyku. Nemůžeme se však tvářit, že se vůbec nic nestalo,“ zmínil šéf komunistů.

„Zájem o spolupráci máme. Rádi bychom se podíleli na programu budoucí vlády, našli dostatečnou, i když jistě ne úplnou programovou shodu a díky tomu prosadili větší část toho, co jsme voličům slíbili. Jakou však máme jistotu, že bude budoucí vláda Andreje Babiše realizovat to, na čem se teď domluvíme? Jakou, pane předsedo Babiši? Cožpak podaná ruka pro Vás nic neznamená?“ uvedl Filip na Facebooku.

Video  Je to odporné, brání mlátičku Ondráčka komunistický lídr Vojtěch Filip  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Skála: Taky můžeme prásknout dveřmi

O vedoucí post ve straně bojoval s Filipem už před třemi lety stávající 1. místopředseda Josef Skála. Letos to půjde zkusit znovu a v kauze Ondráček je na Babiše naštvaný i on. Komunisté mají podle něj vztah k hnutí ANO přehodnotit.

V KSČM patří Skála k největším kritikům šéfa ANO, ale nešetří ani svého stranického šéfa Filipa. „Bez vědomí pana Babiše se to, k čemu došlo, jistě stát nemohlo. Je velkou otázkou, o koho se chce opřít. A jak mu ti, s nimiž to chce udělat, teď mají důvěřovat,“ uvedl v rozhovoru pro MF Dnes. „V posledních hodinách se odehrávají věci, které vznášejí velmi vážné otazníky. Sleduji rezonance zevnitř strany. Jsou lidé, kteří jsou názoru, že je třeba hlasitě prásknout dveřmi,“ doplnil.

Pokud by Skála po sjezdu stranu vedl, chtěl by jí vrátit roli, o kterou teď podle něj přichází. Pro Blesk Zprávy ji popsal následovně: „Důstojná mluvčí plebejské většiny. Síla, která to vidí jejíma očima, a ne přes cedník parlamentní rutiny. A za všechny ty, co nic neukradli, se postaví zuby nehty. Naše parketa leží tam, kde ostatní vyjukaně končí. Právě z ní získáme i statisíce těch, kdo s námi přestávají spojovat naděje. A zdaleka nejen je.“

Skála už dříve řekl, že s Filipem vedou roky diskusi o tom, co má být prioritou KSČM. „Osobně razím názor, že musíme dohnat kritické nálady, stát se jejich mluvčím. Pokusit se rozkročit víc napříč znepokojenou veřejností, začít budovat jakýsi blok z různých organizací, občanských hnutí, odborových organizací,“ zmínil.

Dolejš: Z ideologického burácení se lidi nenajedí

Podle místopředsedy strany Jiřího Dolejše je nutné o vládě dál jednat. „Předčasné volby vidím stále jako nejzazší řešení, navíc pokud by dopadly stejně, tak jsme tam, kde dnes, a je to jen mrhání energie a peněz. Takže jednat s volebním vítězem je logické a  je třeba jednat důrazně, prohlásil pro Blesk Zprávy Dolejš, zástupce umírněného křídla ve straně.

„Je fakt, že Babiš musí nějak zhojit pošramocenou kredibilitu nedávným obratem ve věci komise GIBS. Jde ale o víc než o jednu komisi, navíc v oblasti silového resortu. Důležité je tlačit sociální agendu jako růst platů a důchodů nebo dostupné bydlení do reálné polohy, na to čekají voliči. Z pouhého ideologického burácení se lidi nenajedí,“ dodal Dolejš.

Místopředseda strany by v jejím čele rád viděl někoho mladého. „Za špatný signál bych viděl, kdyby místo nějaké mladé tváře postoupil nějaký důchodce, který svou kariérou vězí hluboko před rokem 1989. Současně garanci pokračování transformačního kursu v KSČM, nepřekročitelnou mezí by pro mě byl návrat k normalizačnímu stalinismu,“ jasně se vymezil pro Skálovi, který je naopak zastáncem nejtvrdší linie.

Politologové: Pro komunisty je zásadní dohodnout důležitou roli

Že jsou jednání o podpoře vlády pro Filipa hodně důležitá, je přesvědčený politolog Jan Kubáček. „Chce obhajovat předsednický post, a v situaci, kdy jsou komunisté na polovičním čísle oproti předchozím volbám, je pro něj zásadní dohodnout nějakou důležitou roli v nějaké neformální koalici Andreje Babiše,“ řekl Blesk Zprávám.

„Hodnota komunistů je vysoká, protože jsou v podstatě klíčoví pro scénář vzniku vlády se sociálními demokraty. Na první pohled by se zdálo, že teď museli ustoupit, že je to oslabilo, ale pravdou je, že ne všichni souhlasili s tím, že poslanec Ondráček jde do čela té komise. V podstatě se dá říct, že jim Andrej Babiš něco dlužítakže mohou i něco vyzískat,“ prohlásil Kubáček.

Video  Zaplněný Václavák cinkal klíči proti Ondráčkovi, Babišovi a Zemanovi  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci si nemyslí, že by odstoupení Ondráčka nějakým zásadním způsobem zkomplikovalo utváření vlády. Podle něj vláda vznikne nejdřív v červnu a do té doby kauza Ondráček pohasne, míní.

„Komunisté tahají za kratší konec, dosáhli špatného výsledku ve volbách, ale sněmovních funkcí mají nadbytek. Tedy z mála vytěžili maximum. Navíc mají před sjezdem a konflikt s hnutím ANO by je oslabil. Možná zažijeme ještě nějaká rétorická cvičení, ale to je tak zhruba všechno,“ uzavřel Šaradín pro Blesk Zprávy.

Komunisté v loňských říjnových volbách získali 7,76 procenta hlasů a dosáhli tak jen na 15 mandátů, což pro ně byl nejhorší výsledek v polistopadové éře. V roce 2013 měli téměř 15 procent hlasů a 33 křesel ve Sněmovně. Přišli o 350 tisíc hlasů. 

Tina Petersen ( 5. března 2020 22:32 )

Ahoj, jmenuji se "Tina Petersen" Jsem z Odense v Dánsku. Byl jsem ženatý 9 let s Oliverem a oba jsme měli spolu dva (2) syny. Oliver byl můj milenec na střední škole, můj vysněný muž a já jsme ho milovali víc, než dokážou vyjádřit slova. Najednou můj manžel začal spát a dávat různé omluvy, proč se nemůže vrátit domů. Děti, které byly zvyklé být vždycky kolem svého otce, ho teď vidí ječmen. Začal mít vnější vztahy s jinými ženami a neuvažoval, jak se budou děti nebo já cítit.

Celý můj svět byl otřesen a zdá se mi, že jsem ztratil jediného člověka, kterého jsem kdy miloval. To se ještě zhoršilo v okamžiku, kdy požádal o rozvod ... Snažil jsem se, co mohl, aby mu změnil názor a zůstal se mnou a dětmi, ale veškeré úsilí bylo marné. Prosil jsem a zkoušel všechno, ale nic nefungovalo.

Průlom nastal, když mě někdo představil tomuto nádhernému, velkému kouzelníkovi, který mi nakonec pomohl ... Nikdy jsem nebyl fanouškem takovýchto věcí, ale prostě jsem se rozhodl neochotně vyzkoušet, protože jsem byl zoufalý a nezbylo mi na výběr ... Udělal zvláštní modlitby a použil kořeny a byliny ... Během dvou dnů mi Oliver zavolal a byl mi líto všech emocionálních traumatů, které mi způsobil, přestěhoval se zpět do domu a nadále šťastně žijeme jako jedna velká rodina. co úžasný zázrak doktor Zuzu udělal pro mě a moji rodinu. Pomohl mi také vyřešit můj problém s artritidou, se kterým se zabývám roky

Představil jsem mu mnoho párů s problémy po celém světě a měli dobré zprávy ... Jsem pevně přesvědčen, že někdo tam potřebuje pomoc. Pro naléhavou pomoc jakéhokoli typu kontaktujte lékaře Zuzu nyní prostřednictvím jeho e-mailu: doctor­zuzu­temple­@gma­il.com nebo WhatsApp ho na +2347013499818 a také kontaktujte doktora Zuzu na Vibru prostřednictvím +2347013499818

ivoadler ( 11. března 2018 16:50 )

Kateřina Konečná. To je ta uprostřed? Dal bych jí svůj hlas. KSČM se musí změnit. Ta stará garda už na to nemá.

animka ( 11. března 2018 16:02 )

Máte pravdu. šílenec!

animka ( 11. března 2018 16:00 )

TO JE NECHUTNÉ!!

marmat ( 11. března 2018 11:55 )

Myslí si KDOKOLIV z Vás , že po diplomatickém, celá léta velmi pečlivě kličkujícím a velmi chytrém (v PS orientovaném) právníkovi Filipovi event. Kováčikovi a přizpůsobivému Dolejšovi, kteří léta pilovali taktiku zcela "jiné KSČ"- obstojí tahle DRSNÁ FIGURA ??? Já osobně jsem všemi 20 pro jeho volbu...Rozpad a konec strany bude pak do 2 let Jeho JEDNÁNÍ všem , ale i jejich voličům otevřelo přimhouřené oči

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa