Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišův nátlak na GIBS řešil sněmovní výbor. Uzavřeli ho novinářům

Autor: zst, zst - 
8. března 2018
10:52

Situaci ve vedení kontrolního policejního orgánu GIBS řešil dopoledne bezpečnostní výbor Sněmovny. O vystoupení před jeho členy požádal ředitel inspekce Michal Murín. Premiér Babiš, který se snaží o jeho odvolání, ale přijde na výbor až příští týden a možná bude mít doprovod. Murín  nechtěl situaci komentovat, stejně tak jako většina členů výboru. Poslanci si odhlasovali, že jednání bylo za zavřenými dveřmi. Po jeho skončení řekli pouze to, že si informace Murína chtějí porovnat s tím, co jim má později říci Babiš. 

Výměnu v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů. To by si přál premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Jenže její ředitel Michal Murín se nechce nechat, a tak požádal o slyšení před bezpečnostním výborem Poslanecké sněmovny. To začalo v půl deváté ráno během dne, který jinak opanuje prezidentova inaugurace.

Murín se už dříve, poněkud netradičně, sešel se zástupci ODS. Těm potvrdil, že premiér v demisi Andrej Babiš na něj tlačil, aby odstoupil. „Ověřili jsme si, že Babiš lhal, když říkal, že na nikoho nátlak nečinil,“ uvedla po setkání členka bezpečnostního výboru Jana Černochová. Poznamenala, že se tím bude výbor ve čtvrtek zabývat, i když se ho neplánuje účastnit Babiš. Výboru se zúčastní až příští týden.

Premiér v demisi kvůli tomu ale pro změnu svolal bezpečnostní radu státu, ta zasedala už od sedmi ráno. Před ní Babiš prohlásil, že chce, aby na půdě výboru promluvili o Murínovi státní zástupci. Premiér se už dříve odkazoval na kritiku nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana vůči činnosti GIBS.

Babiš novinářům už dříve řekl, že v Murína nemá důvěru. Zdůvodnil to dokumenty z olomouckého vrchního státního zastupitelství, které nemůže zveřejnit. Tvrdí, že z nich vyplývají Murínova pochybení, jež měla být potrestána kázeňsky. Babiš také prohlásil, že toto řízení bylo vyřízeno velice nestandardně, nepřímo odkázal na případ Beretta, který se týká úniků informací z vyšetřování, v němž Murín v loňském roce vypovídal jako svědek.

marmat ( 9. března 2018 20:22 )

2 ROKY posloucháme o Ćapím hnízdu 50 milionů vyloudil na ministrovi financí tento šéf GIPS, na NÁBOR NOVÁČKŮ.....Na to se v klidu vykašlal a dal si to s náměstky na prémie...UŽ tohle je přece na kriminál ...a na rozdíl od ČH naprosto nezpochybnitelné zneužití úřadu !!!!!!!!!!!!!!!!!§§§§§§§§§§§§§§§§§§

marmat ( 9. března 2018 20:15 )

kacer56....vy neznáte zdenekkFamily??? Píšou pořád o koblihách a prochc.ných teplácích ...dál to nejde. Jsou to ovšem přední provokatéři tohoto plátku

kacer56 ( 8. března 2018 14:39 )

Z kterýho kanálu jsi vylezl ? Asi hniješ někde na Národní třídě a když máš hlad,tak chodíš somrovat do kavárny Slavia. Tam,ale chodí jen samý lakomý hovada,který ti nic nedají a tak tě omlouvá,že mluvíš z hladu.

kacer56 ( 8. března 2018 13:05 )

Jako bych slyšel Murina,když přilezl za ODSákama a říká jim. Lidi,udělejte něco,nebo mě vykopnou a všechny ty Vaše průsery vyplavou na veřejnost. Když se na ten jeho ksicht dívám,tak vidím jak mu z jednoho oka kouká nenávist a ze druhého strach z toho,že všechno jednou končí.Koryta v zadeli,ostuda a obrovské ponížení.

marmat ( 8. března 2018 12:15 )

socan JSTE se zdendou a modern jeden demagog, nebo každý placený zvlášť ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa