Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Okamura bude dál ve vedení Sněmovny. Ani Kalouskův „kousek“ nezabral

Autor: Zuzana Štíchová - 
7. března 2018
15:40

Mimořádnou schůzi svolali opoziční poslanci kvůli výrokům místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury o táboře v Letech. Už v minulosti ale Okamuru podržel v této věci klub hnutí ANO v čele s premiérem v demisi Andrejem Babišem. Předseda SPD totiž prý své výroky na klubu vládního hnutí vysvětlil. Veřejně se pouze hájil tím, že měl horečku. Blesk Zprávy sledovaly dění ve Sněmovně online. Poslanci program schůze neschválili, Okamura tak o svůj post nepřijde.

  • Okamura v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb.
  • Původně proti Okamurovi ostře vystupoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který předsedu SPD vyzýval, aby s výroky přestal. Pak ale „vyměkl“ a nechtěl téma dále rozebírat. „Já si myslím, že to není důstojné, abychom toto téma spojovali s nějakým politickým bojem a s odvoláváním někoho z nějakých funkcí,“ řekl.
  • Později Okamura v této souvislosti navrhoval zavedení významného dne pro všechny oběti holokaustu. Moderátor ČT Michal Kubal ho ale vyvedl z omylu - takový den už slavíme 15 let.

Video  Neználek Okamura se znemožnil v ČT: Zabrousil do připomínky holocaustu a už nevybrousil  - Události ČT
Video se připravuje ...

Poslanci vs. funkcionář Okamura

Filtr: Vše Důležité Foto Video Sociální sítě

Zobrazit nové zprávy
Datum:
17:15
7. 3. 2018

Ze středečního zpravodajství ze Sněmovny se s vámi loučíme. Ve čtvrtek s námi sledujte online inauguraci prezidenta Miloše Zemana. Hezký zbytek dne.

17:01
7. 3. 2018

Komentář Radka Vondráčka (ANO), předsedy Sněmovny, k tomu, proč poslanci ANO nechtěli debatu o odvolání místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury. „V obecné rovině, využili jsme své hlasovací síly, že se o tomto bodu bude hlasovat až ve chvíli, kdy pro to bude vůle ve Sněmovně. Standardní postup je obrátit se na organizační výbor, zařadit bod do schůze a projednat jej, až přijde na řadu. Což se také stane,“ postavil se proti snahám menších stran řešit tuto otázku hned.

Video  
Video se připravuje ...
16:30
7. 3. 2018

Předseda KDU-ČSL Bělobrádek vyzval ke studiu projevu Radima Fialy během schvalování programu. Je podle něj evidentní koalice ANO a SPD. 

16:20
7. 3. 2018

Vít Rakušan (STAN) připomněl 337 obětí, které tábor v Letech nepřežily. „Kroutíme hlavou, že profesoři, emeritní profesoři, neumožnili diskusi. Takto si SPD představuje přímou demokracii a odvolatelnost politiků?“ rozčílil se v novinářském atriu.

16:17
7. 3. 2018

Zástupci TOP 09 komentovali výsledek mimořádné schůze jako podporu extremismu. „To se jako rozmyslí až napotřetí?“ divil se Miroslav Kalousek slovům Radka Vondráčka, že debata na stejné téma bude zařazena na příští schůzi.

Video  
Video se připravuje ...
16:01
7. 3. 2018
!

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) vysvětlil hlasování poslanců ANO tak, že se o bodu nechtěli bavit dnes. Bod bude podle něj řádně zařazen na příští sněmovní schůzi. Jiný důvod neuvedl.

15:45
7. 3. 2018

Pro další debatu, která mohla vyústit v hlasování o Okamurově odvolání, tak byli všichni přítomní poslanci ODS, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Přidal se jediný poslanec hnutí ANO Rostislav Vyzula, někdejší šéf zdravotnického výboru. 

15:39
7. 3. 2018

Výsledky hlasování:

ANO 2011: proti: 18, zdrželi 50

ODS: proti 0, zdrželi 0

Piráti: proti: 0, zdrželi: 0

SPD: proti: 22, zdrželi 0

ČSSD: proti: 0, zdrželi: 0

KSČM: proti: 1, zdrželi: 8

KDU-ČSL: proti: 0, zdrželi: 0

TOP 09: proti: 0, zdrželi: 0

STAN: proti: 0, zdrželi: 0

15:35
7. 3. 2018

Návrh pořadu nebyl schválen, poslanci ANO se většinově zdrželi, část byla proti programu. Zbyněk Stanjura ale hlasování zpochybnil. Ještě jednou.

15:33
7. 3. 2018

Po hodině končí debata poslanců s přednostním právem. Teď se bude schvalovat pořad schůze.

15:30
7. 3. 2018

Lidovci se ještě na poslední chvíli snaží přesvědčit poslance, především z vládního hnutí, aby podpořili program mimořádné schůze tak, aby se do diskuse mohli zapojit všichni členové dolní komory.

15:23
7. 3. 2018

„V rámci předvolebního boje můžeme akceptovat vaše lži o migraci. Když tu ale rozvíjíte takovéhle nesmysly, tak to byste se měli stydět,“ řekl SPD předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Že vám není hanba zašťiťovat se vlastenectvím,“ pokračoval Bělobrádek a připomněl vlastenectví v podání parašutistů, kteří stáli za smrtí říšského protektora.

15:12
7. 3. 2018
!

Kalousek přistoupil ke svému vystoupení originálně. Z mobilu pustil poslancům přes mikrofon Okamurův videopříspěvek ze sociální sítě. Okamura v příspěvku označil Romy za jednu ze dvou největších hrozeb hned po migrantech, mluvil také o tom, jak strmý nárůst počtu Romů za posledních 70 let ohrožuje bezpečnost České republiky.

„Je to skutečně neuvěřitelný nárůst. Podle mého názoru je strmý růst romského populace jedním z bezpečnostních rizik pro ČR,” zněl Okamurův hlas z Kalouskova mobilu.

15:18
7. 3. 2018

Kalousek se pozastavil také nad tvrzením Radima Fialy, že SPD je vlastenecké hnutí a nad zmiňováním T. G. Masaryka. „Vlastenectví je láska k vlastnímu národu, nikoliv nenávist k jiným,“ připomněl slova prvního československého prezidenta. „Mohl byste si vzít příklad z pana Zdeňka Ondráčka a rezignovat sám. V tom případě nám můžete říkat i demokratická žumpo,“ narážel předseda poslanců TOP 09 také na včerejší dění ve Sněmovně.

15:08
7. 3. 2018

Předseda Pirátů Bartoš řekl, že Okamurova omluva by nebyla dostatečná. Mluvil o tom, že rétorika mimo Poslaneckou sněmovnu před volbami je jedna věc, ale výroky o Letech řekl Okamura už coby místopředseda Poslanecké sněmovny. „Postavit se 200 poslancům, to je ten správný krok. To by pan Okamura měl podstoupit,“ navrhl nicméně předsedovi SPD.

14:57
7. 3. 2018

„Nemůžeme být popírači holocaustu a nemůžeme být obviňováni, že zpochybňujeme jeho utrpení,“ vystoupil se svou řečí druhý muž SPD Radim Fiala. Své tvrzení založil na tom, že jeho hnutí je „vlastenecké“. Snahu o odvolání Okamury označil za snahu diskreditovat SPD. Fiala se domnívá, že dnešním pohledem by byl za fašistu považován i T. G. Masaryk. Česko si dnes připomíná výročí narození prvního československého prezidenta.

14:53
7. 3. 2018

Podle předsedy poslanců ČSSD Jana Chvojky by Okamura neměl své výroky vysvětlovat na půdě jediného klubu, ale přede všemi. „Taková osoba nesmí zastávat tuto vrcholnou funkci,“ tlumočil postoj klubu a žádal premiéra v demisi Babiše, aby přehodnotil svůj postoj.

14:43
7. 3. 2018

Nelze přejít mlčením vyjádření typu ‚tábor v Letech neměl plot‘. Jsou to výroky podobně smýšlejících lidí sdružených pod hlavičkou SPD. Je důležité, abychom si zodpověděli otázku, zda by měl takový člověk reprezentovat ČR ve vysoké ústavní funkci. To, co zaznělo z jeho úst, bylo nemístné a neomluvitelné a nelze to omluvit ani údajnou horečkou 39 stupňů,“ prohlásil u řečnického pultíku předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Bartošek také připomněl, že Lety byly „sběrným lágrem“, odkud lidé putovali do Osvětimi v rámci konečného řešení romské otázky.

14:39
7. 3. 2018

Jako první se s přednostním právem přihlásil místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti): „Jsem překvapen, že se mi podařilo přihlásit se prvnímu. Obdržel jsem petici za odvolání Tomia Okamury. Je tam i odvolání Miloslava Roznera z mandátového a imunitního výboru, je to asi 600 podpisů.“

14:38
7. 3. 2018

„Nelze navrhnout změnu nebo doplnění pořadu, nelze rozšiřovat schválený pořad,“ připomněl Sněmovně předsedající Petr Fiala (ODS).

14:37
7. 3. 2018

Kvůli výrokům o táboře v Letech padlo už několik trestních oznámení, a to jak na Okamuru, tak na poslance SPD Miloslava Roznera. Ten o něm mluvil jako o „neexistujícím koncentráku“.

14:35
7. 3. 2018

Většina poslanců ANO už v minulosti s návrhem na odvolání Okamury z postu ve vedení Sněmovny nesouhlasila. Právě na nich tak bude, zda Sněmovna vůbec schválí program schůze, aby mohla začít debata. Do té doby mohou vystupovat pouze poslanci s přednostními právy, což jsou předsedové stran a klubů, členové vlády a vedení komory.

14:32
7. 3. 2018

Okamura v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Vyjádření kritizovala pražská židovská obec i Muzeum romské kultury, které v něm spatřují popírání holokaustu.

14:30
7. 3. 2018

Vítejte u mimořádné schůze kvůli snaze o odvolání předsedy SPD Tomia Okamury z postu místopředsedy Sněmovny, která právě odstartovala.

Video se připravuje ...
Další videa