Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Evidence tržeb jen pro plátce DPH? Může být. Poslanci se hádali, zda žijí v bublině

Autor: Zuzana Štíchová - 
7. března 2018
12:30

Debata o elektronické evidenci tržeb se táhne jako nit jednáními nové Poslanecké sněmovny. Ve středu řešili poslanci návrh, podle kterého by byli od povinnosti elektronicky evidovat tržby osvobozeni podnikatelé do 1 milionu ročního obratu, tedy ti, kteří neplatí DPH. Pod novelou jsou podepsáni zástupci ODS, Pirátů, SPD, STAN a TOP 09. Vládnímu hnutí ANO se nepodařilo novelu smést ze stolu a poslanci tak budou o návrhu dále jednat ve výborech.

Návrh je velmi jednoduchý, jeho podstatou je, že do EET by se napříště měli zapojit pouze plátci DPH, tedy podnikatelé s obratem nad 1 milion korun. Nedotýkala by se tak nejmenších drobných podnikatelů. Možná se míjíme v tom základním smyslu, tedy aby nedocházelo k velkým daňovým únikům. Nedomníváme se, že může pomoci, když jsou zatíženi ti nejmenší. Nelze přehlédnout, že jsou likvidováni především starší podnikatelé,“ uvedl návrh za skupinu 66 poslanců místopředseda klubu STAN Vít Rakušan.

Vládě se ale návrh nelíbí. „Pokud by se EET měla týkat jen plátců DPH, tak z ní vypadne 60 % poplatníků. My připravíme novelu, která je ucelená, reaguje na všechny výhrady Ústavního soudu. S ohledem na toto rozhodnutí jsme s pokorou respektovali veškeré výhrady. Počítáme i s tím, že zavedeme nový typ offline režimu pro ty nejmenší. Zatím jsem návrh neposlala do mezirezortního připomínkového řízení proto, že jsme ho přednostně poslali podnikatelům,“ reagovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Snažila se ale marně poslance opozice přesvědčit, že „všichni kradou, nebylo nikdy řečeno“. Za což sklidila posměch. Heslu, se kterým je spojen její předchůdce v úřadu, Andrej Babiš, se ale brání i samotný autor. Babiš opakovaně tvrdil, že tato slova nikdy neřekl.

Poslanec ANO Roman Kubíček navrhl během projednávání „shodit návrh ze stolu“. Pro tuto variantu ale byli jen vládní poslanci společně s komunisty. Chyběly jim 4 hlasy. Zdržela se zhruba polovina dříve vládní ČSSD, pod jejíž taktovkou byla evidence tržeb jako zákon přijata.

Hádka o „sektu“ i „bublinu“

Dohady odstartoval stejně jako minulý pátek při debatě o minulém režimu poslanec ANO Jiří Bláha. „Uvědomte si, že vy nežijete v té realitě, která je někde jinde. Nejste s těmi lidmi, kteří denně vstávají do práce. Vy se tomu ani nepřibližujete. Žijete život tady v Praze a nepotkáte se s těmi, kteří denně vydělávají peníze pro nás,“ trefoval se do svých kolegů. „Já s těmi lidmi žiju a podnikám v tom prostředí. A opravdu ta situace je velice vážná,“ pochlubil se vzápětí.

To ale nadzvedlo ze židle nejen pravici, ale také lidovce. „Neříkejte, že žijeme v nějaké bublině. Já jsem vyrostl v zemědělství, 11 let jsem jako OSVČ podnikal. Jako poslanec nebo jako ministr nemám problém ráno vstát, jít poklidit zvířata, jet na pole, pracovat se zemědělskou technikou, pracovat manuálně, rukama. Nežiji v bublině. Jsem v normálním běžném životě jako všichni občané České republiky,“ ohradil se exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), který proslul fotkami například v traktoru.

„Hloupost bývá drzá. A je opravdu nesmírná drzost označovat poslankyně a poslance jako lidi, kteří nemají zkušenosti s běžným životem, neznají lidi, kteří každodenně pracují, sami nepracují, nemají rodiny, děti, nevědí, co to znamená potýkat se s běžnými problémy. A myslet si, že poslankyně a poslanci jsou nějaká sekta nebo politická třída, která žije mimo tento svět, to je hloupá ideologie,“ obořil se na Bláhu také předseda ODS Petr Fiala.

janejaneja ( 7. března 2018 12:30 )

Řeší někdo v této zemi vietnamské "obchodníky" ? EET byla prvotním záměrem dělaná i kvůli nim. A teď se z té povinnosti opět vymezí ? Všichni vietnamci nebudou mít obrat vyšší než 1 mil. Kč, na to vemte jed. Takže opět jen čecháček, poctivý blb+ec bude perzekuován. Na vietnamce,a v další vlně na doktory, chudinky kadeřnice, řemeslníky, soudce atd. se sahat nebude. Tak buď všichni, nebo nikdo, né ? To je narovnání podnikatelského prostředí podle Babiše ??

gogo56 ( 7. března 2018 12:18 )

je zajímavé že pokud se jedná o zprůhlednění , kontolu daní , zisku , jsou proti vždy jedni a ti samí OPOZICE!!!to svědčí o jejich doposudném vládnutí !!taky jsou ty výsledky vidět na státním dluhu !! kdyby to bylo řádně ošetřeno nemohly by fungovat penězovody !!

rudlovic ( 7. března 2018 11:46 )

eet je nepříjemná pracovní náplň,více se musí chodit zbytečně přemýšlet a žádný nový zisk podnikateli nepřinese,navíc je pod tlakem chyb.znáte to čím více tlaku vyvolává protitlak. -nedivte se že služby budou mít čím dál menší úroveň a pokud někdo řekne, že dnešní úroveň stojí za prd,tak si počkejte pár let. ,položte si otázku proč? povím vám proč , soboty-neděle ,večerní-noční služby, svátky to vše podnikatel v restauraci bere za samozřejmost + nespočetně hodin na víc a nekoečná buzerace jak od lidi tak od úředníka.za odměnu mají karabáč a nahrnutí nesmyslů jako že hlídat lidi, aby se v hospodě neopili a podobné zhovadilosti.že to je vše aby neunikali daně veliký smííííích lidi v obchodech ,restauracích si akorát zdražili a vydělávají více než před eet a jááá jim to za to přeji .chcete více daní začněte u sebe -solár-řepka-pandury-byty okd-levné pití a jídlo ve sněmovně no páni konšelé kdo z vás má zahraniční konta aby se vyhlo českým daním ,,,,, ??

delphina ( 7. března 2018 11:33 )

Ha ha ha....pro plátce DPH? A jak to přesně zjistíte,že už je plátce DPH? Jedině evidencí tržeb! Protože dobrovolně se nikdo nepřihlásí,....prostě budˇvšichni nebo nikdo!!! Další paskvil ve státě plném výjimek,kde se měří různými metry. (

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa