Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dalík zůstane ve vězení. Soud zamítl jeho dovolání

Autor: ČTK, vei - 
7. března 2018
09:10

Bývalá pravá ruka někdejšího premiéra a kandidáta na prezidenta Mirka Topolánka – Marek Dalík zůstane ve vězení. Nejvyšší soud nevyhověl jeho dovolání. Dalík si odpykává pět let ve vězení kvůli korupci při nákupu vojenských obrněnců Pandur pro českou armádu. O dovolání už soud rozhodl 22. února, verdikt ale zveřejnil až dnes. Informovala o něm Česká televize. Bylo potřeba vypracovat odůvodnění a rozeslat ho účastníkům.

Dovolání samo o sobě nemá odkladný účinek. Lobbista proto loni 6. listopadu nastoupil do vězení. Jen krátce před tím, než bývalý premiér Mirek Topolánek oznámil kandidaturu na prezidenta.

Dalík vinu dlouhodobě popírá. Původně byl odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody za to, že si při neformální schůzce k nákupu pandurů řekl v listopadu 2007 o úplatek pro někoho z české vlády. Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, žádal podle trestního spisu půl miliardy korun.

 

Lobbista nastoupil do vězení, ovšem Nejvyšší soud původní rozsudek loni na jaře zrušil, což pro Dalíka znamenalo po sedmi měsících cestu na svobodu. Nový pravomocný verdikt padl na konci loňského července a Dalíkovi o rok přitížil. Tentokrát jej soudy poslaly za mříže za to, že podváděl, když se pokusil ze zbrojařů vylákat peníze. Uvedl je prý v omyl tím, že předstíral svůj vliv na ministry.

Dalíkovi nepomohla ani změna výpovědi, kdy poprvé připustil, že se na schůzce se zbrojaři o penězích jednalo. Podle Dalíka částku zmínil slovenský lobbista Miroslav Výboh, jehož firma měla v kontraktu nahradit společnost zbrojaře Pavla Musely.

Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 kabinet Topolánka (tehdy ODS) od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v níž Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kacer56 ( 8. března 2018 14:19 )

Je chyba,že si socani,ODS,topinky a černo***níci, v době kdy měly většinu,neodsouhlasily zákon,že všichni členové jejich stran mají na zlodějinu doživotní imunitu.Teď musí chudák Dalík pro blbejch 500 milionů sedět.Taková nespravedlnost.

sores ( 7. března 2018 09:49 )

Doufám že mu bylo zabráno a dáno do státní pokladny ta mega co nakra.dl.Jen ať si to odsedí!Ještě k němu do cely dát Topolána.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa