Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mynáře štvou „hyenistické útoky“ na zdraví Zemana. Na Hradě se udrží dál

Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. března 2018
06:05

Zemanův kancléř Vratislav Mynář chce na Hradě pokračovat. A prezident Miloš Zeman mu ve „velmi přátelském rozhovoru“ sdělil, že tomu nic nebrání. Mynář sice nezískal prověrku na stupeň přísně tajné a jeho prověrku na stupni vyhrazené má dle Jiřího Drahoše „ve státní správě každá sekretářka“. Mynář se však hájí, že nejvyšší prověrku nepotřebuje a ani přes případný neúspěch u soudu rezignovat nehodlá. Pokračovat má i ekonomický poradce Zemana Martin Nejedlý. A poradcem zůstává i čínská spojka Jie Ťien-ming.

Miloš Zeman se chystá na čtvrteční inauguraci a oficiální zahájení svého druhého mandátu, na Hradě s ním bude pokračovat i hradní kancléř Vratislav Mynář. Změnám v týmu nic nenasvědčuje. „Personální změny nejsou plánovány,“ potvrdil Blesk Zprávám hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Reagoval tak i na dotaz, zda setrvá ve své funkci také kancléř Vratislav Mynář, nebo existuje varianta jeho nahrazení někým jiným.

Sám Mynář pak v úterý potvrdil Českému rozhlasu, že v Zemanových službách bude dál. „Vím, že pan prezident je svéprávný a svébytný člověk a pokud by on jenom na chviličku zacítil, že kdokoli z jeho okolí nedělá dobré jméno nebo kazí dobré jméno panu prezidentovi, tak on by byl první, který by kohokoli bez minulosti vyměnil,“ ujišťuje Mynář.

Svatební hostina: Přípitek Vratislava a Alex Mynářových s Milošem Zemanem Svatební hostina: Přípitek Vratislava a Alex Mynářových s Milošem Zemanem | Foto pro Blesk - Radek Miča

Mynář rivalům prezidenta: Útočíte hnusným způsobem

Mynář společně s manželkou Alex nemohl chybět na pódiu, když Zeman oslavoval volební triumf, zato před volbami třeba mezi podporovateli Zemana v debatě na ČT v Rudolfinu chyběl. Prezidenta každopádně hájí. A vytkl jeho rivalům, že se snažili „trošku hnusným a promiňte mi ten výraz, hyenistickým způsobem útočit na jeho zdraví, které samozřejmě nedoznalo žádných změn stejně tak jako před rokem, před dvěma“.

Video  Kancléř bez prověrky slavil na Hradě narozeniny: Přišel Uzel, Duka, Šlechtová a tajili dary  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Neskončí ani po prohraném soudu

Mynář nadále nemá prověrku na stupeň přísně tajné, o kterou požádal, ale nedostal ji. Neuspěl s rozkladem, soud však běží dál. „Vratislav Mynář se vůči rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu odvolal a soud v této věci dosud nerozhodl, z toho vyplývá, že dokud tento soud nerozhodne, nemá cenu se k této věci dále vyjadřovat,“ hájil Zeman Mynáře právě v předvolebním finále při debatě na ČT.

A odmítal, že by byl Mynář bezpečnostním rizikem. „Ne, já jsem totiž četl rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu, a tam mimo jiné byly takové údaje, jako že pan Mynář před 20 lety v opilosti porazil sloup veřejného osvětlení, na kterém byl místní rozhlas. Já chápu, že je to vážný delikt, ale nejsem si zcela jist, že je to bezpečnostní riziko,“ zmínil Zeman.

Mynář odmítl, že pokud u soudu neuspěje, skončí. „Já jsem nikdy nic takového neřekl (...) Já jsem neřekl o tom, že jestli nebudu mít přísně tajné, že skončím. Neřekl,“ zopakoval Českému rozhlasu.

Vratislav Mynář ani Martin Nejedlý nechyběli se Zemanem na pódiu po volebním triumfu Vratislav Mynář ani Martin Nejedlý nechyběli se Zemanem na pódiu po volebním triumfu | ČTK

Prověrka, co má „každá sekretářka“

Mynář tvrdí, že má veškeré platné bezpečnostní prověrky, které souvisí s výkonem jeho funkce. „Mám prověrku, která naplňuje zákonné normy pro to, abych fungoval jako kancléř,“ pochválil se.

I za ni se však stal terčem kritických narážek. „Prověrku na stupeň vyhrazené, který má teď pan Mynář, má, když to trochu přeženu, ve státní správě každá sekretářka,“ rýpl si přitom do Mynáře Zemanův rival Jiří Drahoš ve Studiu Blesku. Mynář je však prý zvyklý, že se z něj v kampaních stává terč - zvykl si prý totiž na to, že nejbližší spolupracovníci Zemana jsou „lehkou lovnou kořistí“.

Video  Kamarádství Witovské s manželkou Zemanova nejbližšího: Konflikt zájmů?  - Studio Blesk
Video se připravuje ...

Babišův útok ho neurazil

Zemana přitom před volbami podpořil i premiér Andrej Babiš (ANO), který však uvedl, že má prezident kolem sebe lidi s velmi kontroverzní pověstí. A potvrdil, že jde právě o Mynáře a také ekonomického poradce Martina Nejedlého„Pan prezident je loajální ke svým nejbližším spolupracovníkům možná až nekriticky,“ vytkl Babiš Zemanovi v Partii na FTV Prima v lednu.

„Za těch pět let na Hradě ve funkci kancléře už jsem slyšel tolik slov, že bych musel být uražený každou druhou hodinu. Já tomu nepřikládám nějakou velkou váhu,“ reaguje nyní s odstupem času Mynář. Důležité pro něj je, co si o jeho práci myslí prezident. Babišova slova ho nechala klidným. „Já bych to přikládal možná nějaké nervozitě, možná nějakému afektu,“ podotkl kancléř s tím, že později zaregistroval i jistou korekci ze strany Babiše.

Kancléř je s miliony „za vodou“

Před volbami však také ukázalo, že je Mynář, kterému šel Zeman coby svědek na svatbu s Alex Noskovou, dnes již paní Mynářovou, „těžce za vodou“. Své příjmy a majetkové přiznání v minulosti Mynář dlouho tajil. Na sklonku loňského roku však přiznal, že má majetek za stamiliony - včetně akcií, milionů na účtech či nemovitostí.

Video  Kancelář Mynář: Za mojí "podezřele levnou" vilu může Zeman!  - Vera Renovica, Blesk TV
Video se připravuje ...

U Mynáře širokou veřejnost zaujala koupě vily v Praze za 5,5 milionu korun. Kancléř se hájil tím, že jde o dům s nutnou celkovou rekonstrukcí. Hnízdečko by tam mělo vzniknout pro jeho rodinu včetně syna Vratislava, který se narodil manželům Mynářovým v květnu 2015. Kancléř podniká v Osvětimanech, kde má penzion. Právě tam nachází Zeman útočiště v momentě, kdy zamíří do Zlínského kraje.

Velmi přátelský rozhovor Mynáře se Zemanem

Co se politických ambicí týče, v letech 2010 až 2013 vedl Mynář Stranu právo občanů (někdejší zemanovce). Při dotazu, zda se Zemanem budou na Hradě pokračovat právě Mynář a Nejedlý, prezident před volbami také říkal: „Opakuji to znovu, že se na toto téma poradím především s nimi.“

A tak se i stalo. „Bavili jsme se o tom, zda-li budu mít tu čest mu pomáhat v dalším pětiletém období a pan prezident ve velmi přátelském rozhovoru sdělil, že s mojí prací počítá,“ potvrdil ve 20 minutách Radiožurnálu Mynář. To samé platí prý i pro Nejedlého. „Ano, je to naprosto stejné jako pro moji osobu, i s prací poradce Martina Nejedlého počítá,“ uvedl.

Zemanova čínského poradce pozvali na inauguraci

Ze zpráv souvisejících s hradními poradci média v poslední době obsáhle informují o údajném zadržení šéfa investiční společnosti CEFC a Zemanova speciálního rádce Jie Ťien-minga, ke kterému mělo dojít v Číně.

Mynář ale prý nemá informace o tom, zda je Jie Ťien-ming, který Zemana doprovázel i na jeho čínských misích, skutečně vyšetřován. „Ano, zůstává dále poradcem právě proto, že tyto informace nejsou potvrzeny z nejrelevantnějších míst a to je pro nás velvyslankyně Čínské lidové republiky,“ uvedl. A velvyslankyně podle něj nedokázala potvrdit informaci, že je vyšetřován.

A tak na Hradě diskutovali i variantu zjistit okolnosti přímo u čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Nakonec však vyčkají, jak dopadne čtvrteční inaugurace. Jie Ťien-ming je totiž mezi pozvanými hosty. „My jsme pana poradce stejně tak jako část delegace pozvali na inauguraci a na oslavu pana prezidenta. Čekáme na odpověď, jestli pan poradce přiletí, zeptáme se ho osobně,“ dodal Mynář Českému rozhlasu.

Prezident Zeman ve společnosti svého speciálního čínského poradce Jie Ťien-minga (vlevo) a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga Prezident Zeman ve společnosti svého speciálního čínského poradce Jie Ťien-minga (vlevo) a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga | ČTK

info ( 7. března 2018 15:56 )

Alex v rozhovoru vyprávěla jak Mynáře vůbec nechtěla. Jak se to tak stalo že si ho vzala za muže.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa