Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Bylo to odporné.“ Výhrůžky Ondráčkovi šokovaly i otrlého šéfa komunistů

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
6. března 2018
20:20

Předsedu KSČM Vojtěcha Filipa zděsily výhrůžky, které podle svých slov dostal poslanec Zdeněk Ondráček v souvislosti s tím, že se stal předsedou komise pro kontrolu GIBS. To byl také oficiální důvod Ondráčkovy rezignace. Filip je označil za nízké a ohavné. Vyloučil zároveň, že by ve hře v souvislosti s koncem bývalého „esenbáka“ byl „politický handl“.

„Musel jsem vyhodnotit situaci, o které mluvil Zdeněk Ondráček a která se týká útoků na jeho rodinu i na něj osobně. Musím říct, že něco tak odporného, a to jsem toho zažil na vlastní kůži hodně, jsem ještě neviděl,“ komentoval situaci po Ondráčkově rezignaci jeho stranický šéf Vojtěch Filip.

Že měl Ondráček obavy o sebe a svou rodinu, potvrzuje šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Ondráček je dle něj řadu měsíců pod velkým tlakem „Nepožívá žádné ochrany jako poslanec, všichni vědí, kde bydlí, byly tam určité výhrůžky, všichni vědí, kam chodí jeho děti do školy. Čili tam si to vyhodnotil po stránce bezpečnosti. Členem komise zůstává i protože je jediným, který ví, o čem práce v té komisi ve skutečnosti je,“ řekl Blesk Zprávám.

Proti Ondráčkovi, kterého zvolili poslanci minulý pátek do čela Stálé komise pro kontrolu činnosti GIBS, protestovaly v pondělí tisíce lidí po celé ČR. Zdeněk Ondráček jich ze svého pohledu ale viděl „desítky nebo stovky“.

„Nebuďte tak namyšlení, kdyby šlo o těch pár desítek a stovek lidí, tak se vám vysměji. Mě k mému rozhodnutí rozhodně nevede pár desítek či stovek nebo jak vy nazýváte tisíce demonstrantů, které jsou v ulicích (…),“ podotkl Ondráček ve svém projevu v Poslanecké sněmovně a demonstranty označil za „pár křiklounů“.

Video  Zaplněný Václavák cinkal klíči proti Ondráčkovi, Babišovi a Zemanovi.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Chtěl bych vzkázat všem těm, kteří nešetří vulgárními slovy, aby si uvědomili, že je to útok nejen na Zdeňka Ondráčka a jeho rodinu, ale na ústavní systém České republiky. Mně to připadá opravdu odporné,“ poznamenal dále k výhrůžkám šéf KSČM Filip. Ondráček prý rozhodnutí konzultoval s klubem komunistických poslanců. Předseda strany přiznal, že sám se o možnosti Ondráčkovy rezignace dozvěděl až tam, tedy v úterý dopoledne.

Vládní jednání: ANO je nedůvěryhodné

Zda a jak ovlivní rozkol hnutí ANO a KSČM další vládní jednání, to není v tuto chvíli zcela jasné. Pod Ondráčkovou rezignací je totiž částečně podepsán na jedné straně Andrej Babiš, který v neděli vyzval k jeho odvolání z funkce, na druhé straně zřejmě větší polovina poslanců ANO, která Ondráčka v pátečním hlasování podpořila. Přesný počet lze jen odhadovat, protože hlasování bylo tajné.

Byl to přitom právě premiér v demisi, který hovořil jako o jediné možnosti o vládě s tolerancí či podporou KSČM. Jeho původní plány teď dostaly velkou trhlinu. „Samozřejmě to má vliv na postup při vyjednávání s hnutím ANO. Rozhodnutí o tom, zda i při případné programové shodě se rozhodneme pro toleranci vlády, je samozřejmě teď velmi na vážkách. Ne z důvodů programových, ale z důvodu nedůvěryhodnosti partnera,“ prohlásil tvrdě Filip. 

To předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek je přesvědčen, že to vliv na jednání o novém kabinetu mít příliš nebude. „Nevím, zda to ovlivní debatu o programových požadavcích ze strany KSČM. Ta debata je téměř ukončena. Za sebe si myslím, že nijak významně,“ řekl novinářům na toto téma.

Dopálený Filip: Nebyl to politický handl

Filip také tvrdě odmítl, že by rezignace Ondráčka byla politickým handlem. „To s tím nemá žádnou spojitost. Řekl jsem, že je to tak odporné a hnusné, to, co použili proti rodině Zdeňka Ondráčka, že jsem něco takového už dlouho neviděl. Musím říct, že jsem dostával různé šibenice a urážky, to jsem zažil, ale ta nízkost těch útoků je opravdu ohavná,“ řekl šéf KSČM a snažil se tak vyhnout přímé odpovědi.

„Vy považujete útok na osobní integritu jeho rodiny za politický handl? Vám to nepřipadá za hranou? Nevím, o čem mluvíte,“ reagoval poté podrážděně na opakovaný dotaz Blesk Zpráv.

O výměně Ondráčkovy rezignace za nějaký post či službu mluvili během úterka zástupci opozice. Například Miroslav Kalousek (TOP 09) už před jednáním prohlásil na adresu spolupráce Andreje Babiše s komunisty: „Bude jim muset dát něco jiného, oni se dohodnou.“

pupak ( 7. března 2018 00:33 )

Komunisti by, nebýt té "demokratické žumpy", teprve teď vylézali pomalu z vězení a to zdaleka ne všichni. Bohužel, co se nepověsilo tenkrát... Tihle Ondráčkové měli tehdá dostat ochutnat vlastní medicíny. Místo spravedlivého procesu v 90. letech, teď sedí v parlamentu a ještě mají kecy, jak je jim ubližováno. SNBák tedy s nadávkami z funkce vycouval, teď ještě, aby odtáhnul StBák.

pulsar ( 7. března 2018 00:28 )

Pocuvaj pepik, pozri sa co ste si zvolili na hrad a do snemovne Komediant

KopecekKopecek ( 6. března 2018 23:46 )

 Pane Ondráčku, zvedá se mi žaludek z toho, že se svou minulostí máte vůbec odvahu být poslancem, kandidovat a nechat se zvolit?!?!? Nicméně v naší republice je dost mentálních retardů na to, byste se tam dostal... O to horší je Vaše odvaha stát se "kontrolorem" GIBS... To opravdu nemáte ani kousek soudnosti?!? Myslel jste si, že to zbytek neretardovaného národa bude tolerovat? Pakliže ano, přemýšlím, jestli vůbec máte IQ v kladných hodnotách, když průměr je 100?!?!? Zkuste se nad tím zamyslet... PS:VYHROŽOVÁNÍ VAŠÍ RODINĚ JE SAMOZŘEJMĚ SVINSTVO, KTERÉ ODSUZUJI!!!

kterip ( 6. března 2018 23:30 )

wernerovamagdalena ( 6. března 2018 23:23 )

Komunistický fízl alias mlátička strašně trpí, přišel o funkci a lidé mu dali najevo, co si o něm myslí a on na ně nemohl použít obušek, aby je usměrnil. Vlastně se nedivím, že Ondráček dostal v parlamentu hysterák.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa